Όταν η μοίρα παίζει το πιο σκληρό της παιχνίδι, ούτε η δόξα, ούτε το ταλέντο, ούτε η αγάπη του κόσμου μπορούν να την εμποδίσουν. Ο αθλητισμός έχει γνωρίσει πολλές τραγωδίες, αλλά ίσως οι πιο σπαρακτικές είναι εκείνες που κόβουν απότομα το νήμα της ζωής νέων ανθρώπων στην άσφαλτο. Ο αιφνίδιος και σοκαριστικός θάνατος του Πορτογάλου διεθνούς ποδοσφαιριστή Ντιόγκο Ζότα σε τροχαίο δυστύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά, θλιβερή λίστα Ευρωπαίων αθλητών που χάθηκαν τόσο πρόωρα, τόσο άδικα.
Ο Ζότα, ένας από τους πλέον ταλαντούχους επιθετικούς της γενιάς του, με σπουδαία παρουσία στη Γουλβς, τη Λίβερπουλ και την εθνική Πορτογαλίας, άφησε πίσω του όχι μόνο μια πλούσια καριέρα που είχε ακόμα πολλά να δώσει, αλλά και μια οικογένεια και εκατομμύρια φιλάθλους συντετριμμένους. Όπως και εκείνοι πριν από αυτόν – από τον Ραντιβόι Κόρατς και τον Ντράζεν Πέτροβιτς, μέχρι τον Χοσέ Αντόνιο Ρέγες και την Άννα Πολλάτου – έφυγε από τη ζωή στον δρόμο.
Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί Ευρωπαίοι αθλητές που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο.
Ραντιβόι Κόρατς – 1969, Σεράγεβο
Ένας από τους πρώτους θρύλους του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ, ο Ραντιβόι Κόρατς σκοτώθηκε μόλις στα 31 του χρόνια σε τροχαίο δυστύχημα στις 2 Ιουνίου του 1969 έξω από το Σεράγεβο. Ο θάνατός του είναι ο λόγος που στη Σερβία δεν διεξάγονται ποτέ αγώνες μπάσκετ στη Σερβία στις 2 Ιουνίου. Επρόκειτο για παίκτη που είχε βάλει 99 πόντους σε αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την ΟΚΚ Βελιγραφίου απέναντι στη σουηδική Άλβικ Στοκχόλμης σε αγώνα που έληξε 155 – 57.
Λεωφορείο που μετέφερε 42 επιβάτες συγκρούστηκε με το Volkswagen του μπασκετμπολίστα που προσπαθούσε να προσπεράσει ένα Fiat 1300, ενώ είχε περιορισμένη ορατότητα στο αντίθετο ρεύμα. Ο οδηγός του Fiat, στην κατάθεσή του, ανέφερε: «Αμέσως πετάχτηκα έξω από το αμάξι και πλησίασα το Volkswagen. Η εικόνα ήταν φριχτή. Δίπλα στο σμπαραλιασμένο αμάξι κείτονταν ένας ψηλός άνδρας. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα μόνος μου και έπειτα από 1-2 λεπτά, ένα αμάξι σταμάτησε δίπλα μας. Η γυναίκα άρχισε να κλαίει και γύρισε στον άνδρα που τη συνόδευε: Ο Zucko είναι νεκρός»!. Το όνομα του Κόρατς, δόθηκε τιμητικά σε μια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το γνωστό «Κύπελλο Κόρατς».
Φερνάρντο Μαρτίν – 1989, Μαδρίτη
Ο μπασκετμπολίστας της Ρεάλ Μαδρίτης, Φερνάντο Μαρτίν ήταν μόλις 27 χρονών όταν σκοτώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1989 σε δρόμο της Μαδρίτης, πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό του στο Palacio de los Deportes ώστε να αγωνιστεί σε αγώνα μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σαραγόσα.
Ο Φερνάντο Μαρτίν είχε αφήσει το αποτύπωμά του στο ισπανικό μπάσκετ. Με τη Ρεάλ είχε κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 διηπειρωτικό, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, ένα Κόρατς, τρία κύπελλα Ισπανίας και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ. Εκτός όμως από τις επιτυχίες με τη Ρεάλ, ήταν και ο πρώτος Ισπανός μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε στο NBA το 1986. Η Ρεάλ Μαδρίτης μετά τον τραγικό θάνατό του, απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 10.
Βαλερί Γκομπόροφ – 1989, Μόσχα
Ο Βαλερί Γκριγκορίεβιτς Γκομπόροφ γεννήθηκε το 1966 και ήταν ένας γνωστός σοβιετικός μπασκετμπολίστας. Γεννήθηκε στη Χερσώνα της Ουκρανίας, όταν αυτή ήταν ακόμα μέρος της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Κατέκτησε με την ομάδα της ΕΣΣΔ το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, ενώ είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης το 1988. Ακόμα ήταν μέλος της ομάδα που έπαιξε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας του 1987 κάνοντας και το καθοριστικό φάουλ πάνω στον Αργύρη Καμπούρη, από το οποίο ο Έλληνας αθλητής διαμόρφωσε το τελικό 103-101.
Δύο χρόνια μετά από τον συγκεκριμένο αγώνα, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1989, ο Βαλερί Γκομπόροφ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στη Μόσχα.
Ντράζεν Πέτροβιτς – 1993, Ίνγκολσταντ
Το καλοκαίρι του 1993, έπειτα από την καλύτερή του σεζόν στο NBA, ο οποίος όμως συνοδεύτηκε από τον αποκλεισμό των Νετς, της ομάδας του, από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ, ο Ντράζεν Πέτροβιτς ταξίδεψε στην Πολωνία, όπου η εθνική του ομάδα έπαιζε προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 1993, το οποίο γινόταν στη Γερμανία.
Ο ίδιος σημείωσε 30 πόντους όμως οι Σλοβένοι κέρδισαν με 94-90. Ο Κροάτης άσος φέρεται να σκεφτόταν σοβαρά την αποχώρησή του από τους Νετς, ενώ ο «θρύλος» τον θέλει να έχει υπογράψει ήδη στον Παναθηναϊκό έπειτα από πρόταση του Παύλου Γιαννακόπουλου.
Τίποτα από αυτά δεν συνέβη καθώς στις 7 Ιουνίου του 1993 σκοτώθηκε ως επιβάτης σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα στη βρεγμένη Autobahn 9 στο Ντένκεντορφ. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε και εισχώρησε στην διαχωριστική νησίδα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος. Το φορτηγό μπλόκαρε και τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίες με κατεύθυνση το Μόναχο. Δευτερόλεπτα αργότερα, το ιδιωτικό αυτοκίνητο που μετέφερε τον κοιμισμένο Ντράζεν Πέτροβιτς στη θέση του συνοδηγού προσέκρουσε στο φορτηγό σκοτώνοντας μόνο αυτόν και αφήνοντας τον οδηγό, Κλάρα Ζάλαντζι, μοντέλο από τη Γερμανία και μια Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, η οποία καθόταν στα πίσω καθίσματα με σοβαρούς τραυματισμούς. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η ορατότητα στο δρόμο ήταν πολύ κακή και ο Πέτροβιτς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Λευτέρης Μίλος – 1997, Λάρισα
Είχε μόλις κλείσει τα 31α του πρώτα γενέθλια όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Μαρτίου όταν ο Βορειοηπειρώτης, Λευτέρης Μίλος έχασε άδοξα τη ζωή του επιστρέφοντας από κέντρο διασκέδασης. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας – Νίκαιας, χάνοντας τελικώς τον έλεγχο του Rover που οδηγούσε με αποτέλεσμα να περάσει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί μετωπικά με ταξί που οδηγούσε ο 26χρονος Γιώργος Σαματζής, επίσης πρώην αθλητής και μπασκετμπολίστας της Ε.Α Λάρισας.
Μετά τη σύγκρουση το αυτοκίνητο του διεθνούς με την Εθνική Αλβανίας, άρπαξε φωτιά σφραγίζοντας τον θάνατό του. Η αλβανική ομοσπονδία το 2009, του απένειμε μετά θάνατο τον τίτλο «Θρύλος του Ποδοσφαίρου», ενώ τον συμπεριέλαβε στην κορυφαία ενδεκάδα του προηγούμενου αιώνα. Το 2013 προτομή του στήθηκε στη Δερβιτσάνη, ενώ το γήπεδο της περιοχής φέρει το όνομά του.
Γιώργος Μητσιμπόνας – 1997, Κοζάνη
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1997 λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι και ενώ ο Γιώργος Μητσιμπόνας κατευθυνόταν μαζί με τον φίλο του και δημοσιογράφο Νίκο Μίχο προς την Κοζάνη όπου ο Τύρναβος θα έδινε φιλικό αγώνα προετοιμασίας με την τοπική ομάδα, Φ.Σ. Κοζάνη, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ίδιος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό στο ύψος του χωριού Γιάννουλη, 4,5 χιλιόμετρα από την Λάρισα.
Ο Μητσιμπόνας, ο οποίος υπήρξε θρύλος της ΑΕΛ και πρωταγωνιστής του ανεπανάληπτου πρωταθλήματος που κατέκτησε το 1988, τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Επίσημα, αίτια θανάτου σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, κ. Αγορογιάννη, τα πολλαπλά κατάγματα και η ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία.
Όταν ο Γιώργος Μητσιμπόνας, που μετά τη Λάρισα είχε πάει στον Ολυμπιακό, έφευγε από την ομάδα του Πειραιά δήλωνε: «δεν στενοχωριέμαι που φεύγω από τον Ολυμπιακό, στενοχωριέμαι για τον θάνατο του Άιρτον Σένα».
Παναγιώτης Κατσούρης – 1998, Θέρμη
Τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου του 1998, ο Παναγιώτης Κατσούρης, που αγωνιζόταν από το 1996 στον ΠΑΟΚ, επέστρεφε στο σπίτι του από αγώνα σε γήπεδο 5×5, όταν ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε.
Το όχημα του ποδοσφαιριστή προσέκρουσε στο προστατευτικό στηθαίο γέφυρας στην περιοχή της Θέρμης. Το ασθενοφόρο που έσπευσε μετέφερε τον αθλητή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πριν την ταφή του η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Κοιμητήριο Αναστάσεως.
Στη μνήμη του Παναγιώτη Κατσούρη κατασκευάστηκε στο γήπεδο της Τούμπας προτομή, η οποία τοποθετήθηκε στην έξοδο από τη φυσούνα των αποδυτηρίων, μπροστά στη Θύρα 1, όπου κάθε χρόνο τη μέρα του θανάτου του κατατίθενται στεφάνια. Το 2009 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ετήσιου τουρνουά ποδοσφαίρου στη μνήμη του, το οποίο θα φέρει το όνομά του. Τη σεζόν 1997 – 1998, ο Παναγιώτης Κατσουρής αγωνιζόταν με τον αριθμό 17 στην πλάτη. Από τότε κανείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν έχει φορέσει τη φανέλα με το συγκεκριμένο νούμερο.
Γιόβαν Γκοΐκοβιτς – 2001, Βελιγράδι
Ο Σέρβος Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ήταν το «μεταγραφικό μπαμ» του Ηρακλή εκείνη τη χρονιά, ερχόμενος από τον Ερυθρό Αστέρα.
Τα ξημερώματα της 22ας Δεκεμβρίου του 2001, ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του λίγο έξω από το Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να καρφωθεί σε κολώνα και να χάσει τη ζωή του ακαριαία.
Πίσω του άφησε τη σύζυγό του, που ήταν έγκυος και ένα παιδί. Με την κυανόλευκη φανέλα πρόλαβε να «γράψει» 29 συμμετοχές και τρία γκολ στον 1,5 χρόνο που πρόλαβε να παίξει στο Καυτανζόγλειο.
Άννα Πολλάτου – 2014, εθνική Πατρών – Πύργου
Η χάλκινη ολυμπιονίκης του ανσάμπλ στο Σίδνεϊ, άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο το 2014, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε επί της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου με κατεύθυνση την Κυλλήνη, συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους στο ύψος της Βάρδας με ΙΧ φορτηγό που είχε κατεύθυνση προς Πάτρα.
Η 31χρονη βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ τραυματίστηκαν ένας άνδρας και μια γυναίκα που επέβαιναν στο φορτηγό. Η Ελληνίδα ολυμπιονίκης της ρυθμικής γυμναστικής είχε γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1983 στην Κεφαλονιά.
Χοσέ Αντόνιο Ρέγες – 2019, Σεβίλλη
Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες σκοτώθηκε το 2019 σε ηλικία 35 ετών ενώ ταξίδευε με τον 23χρονο ξάδερφό του και έναν ακόμα άνδρα, όταν ενώ είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, το αμάξι του ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες στην Ουτρέτα, την πόλη από την οποία καταγόταν. Ο Ρέγες άφησε πίσω τις κόρες του Νοέλια και Τριάνα και τον γιο του Χοσέ Αντόνιο Jr αλλά και τη σύζυγό του Νοέλια Λόπεζ, με την οποία ήταν παντρεμμένοι από το 2017.
Σε έκθεση της ισπανικής αστυνομίας αναφερόταν ότι ο Ρέγες την ώρα της σύγκρουσης είχε αναπτύξει ταχύτητα 237 χιλιομέτρων την ώρα. Ως αιτία του δυστυχήματος αναφερόταν το σκάσιμο του ενός ελαστικού, το οποίο κατέστησε ανεξέλεγκτο το όχημα. Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγες είχε αγωνιστεί στην καριέρα του στη Σεβίλη, την Άρσεναλ, την Ατλέτικο αλλά και τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπενφίκα.