Τη μέγιστη ποινή των 20 ετών ζήτησε εκ νέου την Παρασκευή ο Γάλλος εισαγγελέας, Στεφάν Κελενμπεργκέρ, καθώς περιέγραφε τα αιτήματα της ποινής για τον πρώην χειρουργό, Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ, ο οποίος είχε παραδεχτεί τον Μάρτιο ότι κακοποίησε σεξουαλικά 300 ασθενείς, κυρίως παιδιά, μεταξύ 1989 και 2014.
Συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά και τα 300 θύματα, πολλά από τα οποία βρίσκονταν υπό αναισθησία ή ξυπνούσαν έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις. Αναλυτικά, ο πρώην χειρουργός κατηγορείται για 111 βιασμούς και 189 σεξουαλικές επιθέσεις, κυρίως σε ανήλικους κάτω των 15 ετών, σε δώδεκα νοσοκομεία της δυτικής Γαλλίας.
Ο Λε Σκουαρνέκ δικάζεται από τον Φεβρουάριο και είχε δημοσιοποιηθεί ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι τα 20 χρόνια, ωστόσο ο εισαγγελέας επανέφερε την ποινή αυτή εκ νέου στο προσκήνιο, με σκοπό να είναι σίγουρος ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί με τη μέγιστη ποινή.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.
Prosecutor seeks 20-year term for French paedophile surgeon Le Scouarnec in mass abuse trial
— FRANCE 24 English (@France24_en) May 23, 2025
➡️ https://t.co/9jYzWhge1C pic.twitter.com/I1KbHmkAzH
Σύμφωνα με το France24, «πιθανότατα θα απαιτηθεί πρόσθετη δίκη για τον Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ, για να καλυφθούν οι περιπτώσεις περαιτέρω θυμάτων των οποίων η κακοποίηση δεν αποτελεί μέρος της τρέχουσας διαδικασίας», δήλωσε ο εισαγγελέας Κελενμπεργκέρ, καθώς περιέγραφε τα αιτήματα για την επιβολή ποινής.
«Ο πρώην χειρουργός, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για προηγούμενη καταδίκη του για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, θα πρέπει να λάβει τη μέγιστη δυνατή ποινή φυλάκισης των 20 ετών για την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία», δήλωσε επιπρόσθετα ο εισαγγελέας.
Προειδοποιώντας για τον «υψηλό κίνδυνο υποτροπής» στην περίπτωση του Λε Σκουαρνέκ, δήλωσε επίσης ότι «ο κατηγορούμενος θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής του στη φυλακή, προτού του επιτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα αποφυλάκισης υπό όρους».
«Ακόμη και όταν αποφυλακιστεί, θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κέντρο θεραπείας και επιτήρησης, σε ένα ειδικό αλλά σπάνια χρησιμοποιούμενο μέτρο που επιτρέπεται από τη γαλλική νομοθεσία», πρόσθεσε ο εισαγγελέας, επισημαίνοντας τις «σοβαρές διαταραχές προσωπικότητας του κατηγορουμένου και τον κίνδυνο που ενέχουν οι διαταραχές αυτές».
«Πιθανά να υπάρξει και άλλη δίκη για τον Λε Σκουαρνέκ»
Ο Κελενμπεργκέρ δήλωσε ότι «σε μια υπόθεση τέτοιας κλίμακας, που εκτείνεται από το 1989 έως το 2014 και σε πολλές περιοχές της Γαλλίας, οι δικαστικές αρχές δεν έχουν ταυτοποιήσει καθένα από τα θύματα, τουλάχιστον εντός των χρονικών ορίων που έχουν οριστεί για αυτή τη δίκη».
«Αλλά τα θύματα αυτά δεν έχουν ξεχαστεί και περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δίκη», είπε.
«Πιθανά να υπάρξει και άλλη δίκη για τον Λε Σκουαρνέκ», είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο.
Ο πρώην χειρουργός ασκούσε το επάγγελμα επί δεκαετίες μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017, παρά την καταδίκη του το 2005 για κατοχή εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Απευθυνόμενος άμεσα στο ερώτημα γιατί ο χειρουργός είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει να ασκεί το επάγγελμα έπειτα από τα ευρήματα, ο εισαγγελέας ρώτησε: «Θα έπρεπε ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ να είναι μόνος του στο εδώλιο».

«Θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, ακόμη και με τη γνωστή πολυπλοκότητα της γαλλικής γραφειοκρατίας», είπε.
«Είναι απολύτως ένοχος»
Ο πρώην χειρουργός δήλωσε στο δικαστήριο την Τρίτη ότι αισθάνεται «υπεύθυνος» για τους θανάτους δύο θυμάτων – του Ματίς Βινέτ, ο οποίος πέθανε έπειτα από υπερβολική δόση το 2021, όπως λέει η οικογένειά του, και ενός άλλου άνδρα που βρέθηκε νεκρός το 2020.
Ο Λε Σκουαρνέκ δήλωσε επίσης ότι «συμφιλιώθηκε» με τις πράξεις του.
Βρίσκεται ήδη στη φυλακή, αφού καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 σε 15 χρόνια για τον βιασμό τεσσάρων παιδιών, μεταξύ των οποίων και δύο ανιψιών του.
«Είναι απολύτως ένοχος», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του, ο Μαξίμ Τεσιέρ.
Ενώ ο χειρουργός παραδέχτηκε την ευθύνη, δήλωσε επίσης επανειλημμένα ότι δεν θυμάται πλέον τις πράξεις του.
Πολλοί δικηγόροι των θυμάτων αμφισβήτησαν την «ειλικρίνεια» των απολογιών του Λε Σκουαρνέκ, τις οποίες επανέλαβε σχεδόν μηχανικά «μερικές φορές λέξη προς λέξη», κατά τη διάρκεια της δίκης που διήρκησε για πολλές εβδομάδες.
Αρκετοί δήλωσαν ότι απογοητεύτηκαν, καθώς η υπόθεση αυτή θα έπρεπε να είχε πάρει την ίδια δημοσιότητα και να έχει το ίδιο αντίκτυπο που είχε και η υπόθεση του Ντομινίκ Πελικό, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι επειδή στρατολόγησε δεκάδες αγνώστους για να βιάσουν την πρώην -πλέον- σύζυγό του Ζιζέλ, η οποία βρισκόταν υπό την επήρεια αναισθητικών.