Νέο αιματηρό πλήγμα δέχτηκε σήμερα η Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον 52 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα. Οι 33 εξ αυτών σκοτώθηκαν σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους, το οποίο ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως είχε μετατραπεί σε κέντρο δράσης «τρομοκρατών».
Τα νέα πλήγματα σημειώνονται, ενώ οι ισραηλινές επιχειρήσεις κλιμακώνονται εντός της Γάζας, ενός εδάφους ήδη ρημαγμένου από τον πόλεμο και αντιμέτωπου με μία εκτεταμένη ανθρωπιστική καταστροφή, παρά τις εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση.
Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Μπάσαλ, εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο απολογισμός της «σφαγής στο σχολείο Φάχμι ΑλΤζαρτζάουι» στην Πόλη της Γάζας ανέρχεται σε «τουλάχιστον 33» νεκρούς, με «δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά».
Φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) αποτύπωσαν τη σκηνή της καταστροφής, με εκτοπισμένους να βρίσκονται στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος, προσπαθώντας να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών σε πρόχειρες σκηνές που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επλήγη «κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκρατών» που λειτουργούσε σε εγκαταστάσεις πρώην σχολείου, στοχοποιώντας «κορυφαία στελέχη». Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί επανειλημμένως τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί σχολεία και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει.
Σε νέα ανακοίνωση, η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό πως ακόμη 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κατοικία στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Εντωμεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη ρίψη τριών «βλημάτων» από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκ των οποίων το ένα αναχαιτίστηκε, ενώ τα άλλα δύο έπεσαν εντός παλαιστινιακού εδάφους.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα αναζωπυρώθηκαν στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από δίμηνη εκεχειρία, και κλιμακώθηκαν περαιτέρω στις 17 Μαΐου. Στόχος, σύμφωνα με το Ισραήλ, είναι η εξάλειψη της Χαμάς, η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων και η πλήρης ανάκτηση του ελέγχου της περιοχής.
Η σύρραξη πυροδοτήθηκε από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασισμένη σε επίσημα στοιχεία. Από τους 251 απαχθέντες εκείνης της ημέρας, 57 εξακολουθούν να παραμένουν όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 34 έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές.

Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές Αρχές της Γάζας αναφέρουν πως οι νεκροί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τους 53.939, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τα στοιχεία αυτά κρίνονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς στερούνται βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα και καύσιμα. Παρά τον μερικό τερματισμό του αποκλεισμού τη Δευτέρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η ποσότητα βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού.
Η επιδείνωση της κατάστασης έχει προκαλέσει αυξανόμενη διεθνή αγανάκτηση, ακόμα και από χώρες που παραδοσιακά στηρίζουν το Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει την επαναξιολόγηση της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ.
«Βραχυπρόθεσμα, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλίσουμε την επιστροφή της ανθρωπιστικής βοήθειας με τρόπο μαζικό, ανεμπόδιστα, ουδέτερα, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) οφείλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κυρώσεων», δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες.
Η Ισπανία προτίθεται να ζητήσει την «άμεση αναστολή» της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, καθώς και εμπάργκο όπλων και επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε άτομα.

Από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου στήριζε σθεναρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα «να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».
Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), Τζέικ Γουντ. Η οργάνωση, που έχει δημιουργηθεί και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ με στόχο τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, είχε ανακοινώσει πρόσφατα την πρόθεσή της να προσφέρει 300 εκατομμύρια γεύματα σε διάστημα 90 ημερών.
Ο Γουντ δήλωσε πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του «σεβόμενος παράλληλα αυστηρά τις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της GHF, η διανομή βοήθειας πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα: «τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να αναχωρήσουν. Από τη Δευτέρα 26 Μαΐου, η GHF θα αρχίσει να παραδίδει άμεσα βοήθεια στη Γάζα, κάτι το οποίο θα επιτρέψει να φτάσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστινίους ως το τέλος της εβδομάδας».
Ωστόσο, δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ότι η διανομή ξεκίνησε, ούτε συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η παροχή βοήθειας σε μια περιοχή που έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα.
Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη προσπάθεια διανομής, κατηγορώντας την GHF για συνεργασία με το Ισραήλ.