Ένας δεξιός εθνικιστής υποψήφιος που είναι αντίθετος με την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και σκεπτικός σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε μια συντριπτική νίκη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το BBC, ο Τζορτζ Σιμιόν κατέκτησε την πρώτη θέση με 40,96% των ψήφων και θα περάσει στον δεύτερο γύρο στις 18 Μαΐου ως το ξεκάθαρο φαβορί απέναντι στον φιλελεύθερο δήμαρχο του Βουκουρεστίου.

Ο Νικουσόρ Νταν κέρδισε οριακά τον Κριν Αντονέσκου, υποψήφιο του κυβερνητικού συνασπισμού, με λίγο κάτω από το 21% των ψήφων.

Έξι μήνες πριν, οι προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία είχαν καταλήξει σε σκάνδαλο και σύγχυση. Νικητής ήταν ο ριζοσπαστικός εξωκοινοβουλευτικός υποψήφιος Καλίν Γκεόργκεσκου, αλλά το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω κατηγοριών για εκλογική απάτη και ρωσική παρέμβαση.

Αφού έκλεισαν οι κάλπες την Κυριακή, ο Σιμιόν ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν. «Ήταν μια πράξη θάρρους, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης», είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα.

«Αυτές οι εκλογές δεν αφορούν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο, αλλά κάθε Ρουμάνο που έχει εξαπατηθεί, αγνοηθεί, ταπεινωθεί και ακόμη έχει τη δύναμη να πιστεύει και να υπερασπίζεται την ταυτότητα και τα δικαιώματά μας», είπε ο ίδιος την Παρασκευή.

Θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου

Ο Σιμιόν είναι θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι πιστεύει σε ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και είναι υπέρ της παραμονής των βάσεων του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών στρατευμάτων στη Ρουμανία, εάν γίνει πρόεδρος.

Πολλοί από τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον Γκεόργκεσκου στις ακυρωμένες εκλογές του περασμένου έτους, φαίνεται να έχουν μετατοπίσει την προτίμησή τους στον Σιμιόν.

Ο Σιμιόν θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος κατέλαβε την τέταρτη θέση και είναι πρώην Σοσιαλδημοκράτης που υιοθέτησε μια εκστρατεία: «Πρώτα η Ρουμανία».

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, επικρίθηκε έντονα για την ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία, σοκάροντας το πολιτικό κατεστημένο της Ρουμανίας, το οποίο βασίζεται ιδιαίτερα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Ο Γκεόργκεσκου απαγορεύτηκε πάντως να συμμετάσχει στην επαναληπτική εκλογή.

«Ξεχάστε κάθε περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, αν ο Σιμιόν γίνει πρόεδρος»

Το αποτέλεσμα αναμένεται με ανησυχία στην Ουάσιγκτον, το Κίεβο, τη Μόσχα, αλλά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Ρουμανία αποτελεί σημαντική διαδρομή διέλευσης για συστήματα όπλων και πυρομαχικά προς την Ουκρανία. Στη χώρα βρίσκεται η αμερικανική ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας στη βάση Δεβέσελου και τρεις μεγάλες αεροπορικές βάσεις από τις οποίες το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί πτήσεις αεροπορικής αστυνόμευσης έως τα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, και πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία εξάγει το 70% των σιτηρών της μέσω των υδάτων της Ρουμανίας προς την Κωνσταντινούπολη. Το ρουμανικό ναυτικό αποναρκοθετεί αυτά τα ύδατα και η ρουμανική αεροπορία εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους για να πετούν F-16. Η κυβέρνηση Τραμπ επανεκτιμά τη δέσμευσή της προς τη Ρουμανία. Η συμφωνία για την απαλλαγή από βίζα ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά την παραμονή των εκλογών.

«Ξεχάστε κάθε περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, αν ο Σιμιόν γίνει πρόεδρος», λέει ο Τζορτζ Σκουτάρου, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο New Strategy Center στο Βουκουρέστι. Ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση και έχει ισχυρή επιρροή στην πολιτική ασφάλειας. Ωστόσο, ο Σκουτάρου εκφράζει «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι κάποιος από τους κεντρώους υποψηφίους θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Σιμιόν ξεκαθάρισε ότι πιστεύει πως «η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πόλεμος δεν πηγαίνει πουθενά».

Είπε ότι ελπίζει «οι ειρηνικές συνομιλίες που οργανώθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός και ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

Η δημόσια δυσαρέσκεια για την οικονομική υποστήριξη της Ρουμανίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες ήταν κεντρικό σημείο στην εκστρατεία του Σιμιόν, αν και εκείνος αρνείται ότι είναι υπέρ της Ρωσίας.

Πέρυσι, πλήθη επισκεπτών πλημμύρισαν τους κήπους του Παλατιού Κοτροτσένι, της προεδρικής κατοικίας στη δυτική πλευρά του Βουκουρεστίου. Η απόφαση του υπηρεσιακού προέδρου, Ιλίε Μπολότζαν, να ανοίξει τα κτίρια και τους κήπους στο κοινό είναι πολύ δημοφιλής στους επισκέπτες.

Άσπρες και μοβ ίριδες στολίζουν τα μονοπάτια κάτω από αρχαίες καστανιές, ενώ μια στρατιωτική μπάντα παρελαύνει ανάμεσα σε ανθισμένες βιολέτες και πανσέδες. Το παλάτι ήταν μοναστήρι που μετατράπηκε τον 17ο αιώνα και έγινε η κατοικία της ρουμανικής βασιλικής οικογένειας τον 19ο αιώνα.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πραγματικά τον Σιμιόν εδώ μέσα…», λέει ο Ιονούτ, ένας σατιρικός συγγραφέας, δίπλα σε έναν επιβλητικό καταρράκτη, κοιτάζοντας τα τείχη του παλατιού. Ψήφισε τον Σιμιόν στον πρώτο γύρο των εκλογών τον Νοέμβριο, από θυμό για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην πλήρη ένταξη της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, και απογοήτευση με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Ιοχάνις.

Αλλά η Ρουμανία τελικά μπήκε στη ζώνη Σένγκεν των χερσαίων συνόρων την 1η Ιανουαρίου και ο Ιοχάνις αποχώρησε τον ίδιο μήνα. «Οι Ρουμάνοι δεν είναι τόσο θυμωμένοι πια», πιστεύει. Είπε στην κόρη του ότι θα ψηφίσει τον Νικουσόρ Νταν σε αυτές τις εκλογές, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη.

Η Άνα, μια σύμβουλος διαχείρισης, που περπατά με την οικογένειά της στους κήπους του παλατιού, υποστηρίζει επίσης τον Νικουσόρ Νταν. «Θέλω να ψηφίσω τόσο για τη συνέχεια όσο και για την αλλαγή», λέει. «Συνέχεια στη σχέση της Ρουμανίας με την Ευρώπη, αλλά αλλαγή όσον αφορά τη διαφθορά».

Πολλοί ομογενείς Ρουμάνοι -ένα εκατομμύριο τουλάχιστον είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι- έχουν ήδη ψηφίσει, κυρίως στην Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία.