Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει επιστρέψει στην εξουσία εδώ και μόλις τρεις μήνες, αλλά οι πολιτικές του έχουν ήδη προκαλέσει αναταράξεις και σοβαρές ανατροπές στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί πως οι αντι-Τραμπ δυνάμεις ενισχύονται παγκοσμίως, σε σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Καναδά και Αυστραλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κεντρώοι ηγέτες ανέκαμψαν, ενώ τα κόμματα που υιοθέτησαν στοιχεία από το τραμπικό πολιτικό λεξιλόγιο (MAGA), υπέστησαν σημαντικές ήττες.

Ανατροπή σε Καναδά και Αυστραλία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Κάρνεϊ, που έκανε προεκλογική εκστρατεία με ρητά αντι-Τραμπική ατζέντα, και ο ηγέτης της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζι, ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το αντι-Τραμπικό κύμα.

Αντίθετα, οι συντηρητικοί ηγέτες των χωρών υπέστησαν, σύμφωνα με τους New York Times συντριπτική ήττα στις κάλπες, με τον Πιερ Πουαλιέβρ, επικεφαλής των Καναδών Συντηρητικών, και τον Πίτερ Ντάτον, ηγέτη της δεξιάς στην Αυστραλία, να δυσκολεύονται να αποτινάξουν τον πολιτικά ζημιογόνο συσχετισμό τους με τον Τραμπ.

Ο Ντάτον απέσυρε ή μετρίασε ορισμένες «τραμπικές» πολιτικές προτάσεις, όπως η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, όταν αποδείχθηκαν αντιδημοφιλείς. Ο Πουαλιέβρ, όμως, ποτέ δεν αποστασιοποιήθηκε πραγματικά από την τραμπική γραμμή, ακόμα και μετά τις απειλές του Τραμπ κατά της καναδικής κυριαρχίας.

«Αντι-Τραμπικό Ρεύμα» και στη Σιγκαπούρη

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Σιγκαπούρη, το επιχείρημα της σταθερότητας σε περιόδους αναταραχής φάνηκε να βοηθά και εκεί το κυβερνών κόμμα People’s Action Party.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός Λόρενς Γουόνγκ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Σιγκαπούρη θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από τους νέους αμερικανικούς δασμούς λόγω της εξάρτησής της από το παγκόσμιο εμπόριο. Όπως και ο Κάρνεϊ, που δήλωσε ότι η παραδοσιακή σχέση Καναδά-ΗΠΑ έχει τελειώσει, έτσι και ο Γουόνγκ εξέδωσε μια «ζοφερή» προειδοποίηση πριν από τις εκλογές:

«Οι παγκόσμιες συνθήκες που επέτρεψαν τη σταθερή επιτυχία της Σιγκαπούρης τις τελευταίες δεκαετίες ίσως πλέον δεν ισχύουν».

Το Σάββατο, οι ψηφοφόροι επανεξέλεξαν το κόμμα του στην εξουσία – ένα αποτέλεσμα που δεν αμφισβητήθηκε, αλλά θεωρήθηκε ενισχυμένο από τη στρατηγική «φυγής προς τη σταθερότητα» που υιοθέτησε το κόμμα.

«Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα του φαινομένου Τραμπ», δήλωσε ο Τσεριάν Τζορτζ, συγγραφέας βιβλίων για την πολιτική της Σιγκαπούρης. «Η βαθιά ανησυχία για τους εμπορικούς πολέμους του Τραμπ οδηγεί ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων να δείξουν έντονη στήριξη προς την κυβέρνηση».

Στη Γερμανία, έναν σημαντικό σύμμαχο της Δύσης και την πρώτη χώρα που διεξήγαγε εθνικές εκλογές μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, η επίδραση του «παράγοντα Τραμπ» υπήρξε, λιγότερο άμεση, σύμφωνα με τους Times, αλλά σίγουρα υπαρκτή.

Ο Φρίντριχ Μερτς, που πρόκειται να ορκιστεί καγκελάριος της Γερμανίας την Τρίτη, δεν επωφελήθηκε πολιτικά από την εκλογή Τραμπ όπως συνέβη με ηγέτες στον Καναδά ή την Αυστραλία στις πιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Φρίντριχ Μερτς

Ωστόσο, ο Μερτς κατάφερε, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι παλιές βεβαιότητες για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην κοινή άμυνα έχουν πλέον εκλείψει, να προωθήσει την αναστολή των ορίων δημοσίων δαπανών σε μια χώρα, η οποία φημίζεται για τη δημοσιονομική της αυστηρότητα – διευκολύνοντας έτσι το έργο του ως καγκελάριος.

H βρετανική εξαίρεση στον «νέο» κανόνα

Ο Κιρ Στάρμερ, που είναι άλλος ένας κεντροαριστερός ηγέτης που κέρδισε τις εκλογές του πριν από την επανεκλογή του Τραμπ, αρχικά έλαβε, σύμφωνα με τους Times, επαίνους για τον επαγγελματικό και ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη σχέση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, ένας σύμμαχος του Τραμπ στη Βρετανία, ο Νάιτζελ Φαράζ, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι δείχνει συμπάθεια προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας.

Κιρ Στάρμερ

Ωστόσο, ο Στάρμερ σε αντίθεση με τον Κάρνεϊ, κατέβαλε συνειδητή προσπάθεια να αποφύγει την άμεση κριτική προς τον Τραμπ, με αποτέλεσμα να χάσει γρήγορα τη δυναμική του, καθώς δεν κατάφερε να μετατρέψει την επιτυχημένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο σε ουσιαστικές παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ – όπως εξαιρέσεις από τους δασμούς στα βρετανικά προϊόντα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Εργατικό Κόμμα του υπέστη βαρύ πλήγμα, καθώς σε περιφερειακές και άλλες εκλογές στην Αγγλία, έχασε 187 έδρες σε δημοτικά συμβούλια, καθώς και μια ειδική κοινοβουλευτική εκλογή σε προπύργιο του κόμματος.

Αντίθετα, το κόμμα του Φαράζ σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία, όχι μόνο κερδίζοντας την ειδική εκλογή, αλλά κατακτώντας δύο δημαρχίες και σημαντικά ερείσματα σε τοπικές κυβερνήσεις. Για πρώτη φορά, το Reform UK απέκτησε έλεγχο σε κατώτερα επίπεδα διοίκησης σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική πολιτική του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις επόμενες εκλογές.