Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να ανοίξουν εκ νέου τη διαβόητη φυλακή του Αλκατράζ, 62 χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου κρατούμενου.

Γιατί, όμως, έκλεισε εξαρχής;

Η απάντηση έγκειται σε τρεις μεγάλους παράγοντες, σύμφωνα με τη San Francisco Chronicle: Η φυλακή ήταν πολύ πιο ακριβή στη λειτουργία της από ό,τι οι άλλες εγκαταστάσεις στη χώρα, φιλοξενούσε έναν εντυπωσιακά μικρό αριθμό κρατουμένων, και τέλος θεωρήθηκε ευάλωτη για μελλοντικές απόπειρες απόδρασης.

Οι ανησυχίες για το κόστος του Αλκατράζ διατυπώθηκαν από τη στιγμή που κατασκευάστηκε και άνοιξε στις 13 Οκτωβρίου 1933. Αλλά ήταν μια απόδραση που επιτάχυνε την απόφαση για το κλείσιμο. Τρεις κρατούμενοι δραπέτευσαν από το Αλκατράζ στις 12 Ιουνίου 1962, σκάβοντας με κουτάλια μέσα από τους εύθρυπτους τσιμεντένιους τοίχους και φεύγοντας από το νησί με μια αυτοσχέδια σχεδία. Δεν βρέθηκαν ποτέ.

Λίγες μέρες αργότερα ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Τζορτζ Κρίστοφερ, ζήτησε να κλείσει η φυλακή.

«Η πρόσφατη απόδραση τριών κρατουμένων από το Αλκατράζ και τα γεγονότα που ακολούθησαν», έγραψε ο Κρίστοφερ, «αποκάλυψαν ότι η φυλακή αυτή βρίσκεται σε υποβαθμισμένη κατάσταση και μπορεί να απαιτήσει έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάστασή της».

Ο γενικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, διέταξε το κλείσιμο της φυλακής στις 23 Ιουνίου 1962, επικαλούμενος τόσο τις πιθανότητες κι άλλων αποδράσεων όσο και την εξοικονόμηση πόρων για τους φορολογούμενους, οι οποίοι πλήρωναν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσωπικού, τροφίμων και προμηθειών. «Είναι πολύ πιο δαπανηρό να σιτίζονται οι κρατούμενοι εκεί από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδιακή φυλακή», δήλωσε ο Κένεντι.

Όμως ο σημαντικότερος λόγος που αναφέρθηκε τότε για το αμφίβολο μέλλον του Αλκατράζ δεν είχε καμία σχέση με το κόστος ή τη δυνατότητα διαφυγής. Το Αλκατράζ είχε μέγιστη χωρητικότητα μόλις 336 κρατουμένων, ενώ στα 30 χρόνια της ιστορίας του έμειναν εκεί συνολικά 1.576 κρατούμενοι. Οι μεγαλύτερες πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές στις ΗΠΑ σήμερα έχουν περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Και αυτό το ζήτημα του μεγέθους είναι μεγαλύτερο το 2025, αναφέρει το δημοσίευμα. Το 1960 υπήρχαν λιγότεροι από 250.000 άνθρωποι έγκλειστοι σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές φυλακές. Το 2022 ο αριθμός αυτός – ο οποίος αντανακλά τόσο την αύξηση του πληθυσμού όσο και την απότομη αύξηση του ποσοστού φυλάκισης από τη δεκαετία του 1960 – ήταν περίπου 1,25 εκατομμύρια.

Αλκατράζ

Όπως σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα, η κάλυψη από την εφημερίδα Chronicle της τελευταίας ημέρας της φυλακής στις 21 Μαρτίου 1963 ενίσχυσε τη δημοτικότητα της απόφασης για το κλείσιμο από την οπτική γωνία όλων των εμπλεκομένων – πολιτικών, σωφρονιστικών υπαλλήλων και των τελευταίων 27 κρατουμένων που παρελάσανε με βάρκες για να μεταφερθούν σε άλλες φυλακές.

Ο Frank C. Weatherman, ο τελευταίος κρατούμενος που έφυγε, είπε: «Το Αλκατράζ δεν ήταν ποτέ καλό για κανέναν».