Δύο νέοι, 17 και 18 ετών, έχασαν χθες τη ζωή τους στην οροφή τρένου S-Bahn που βρισκόταν εν κινήσει στο νοτιοδυτικό Βερολίνο, καθώς δεν πρόλαβαν να αποφύγουν γέφυρα κάτω από την οποία πέρασε ο συρμός.
Οι νεαροί «train surfers», είχαν ανεβεί στην οροφή του τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο S1 και, λόγω λανθασμένης εκτίμησης, δεν πρόλαβαν να πηδήξουν στο έδαφος ή να ξαπλώσουν προτού η αμαξοστοιχία φθάσει στη γέφυρα, το χαμηλότερο σημείο της οποίας απέχει μόλις 30 εκατοστά από το υψηλότερο σημείο του συγκεκριμένου τρένου. Η ταχύτητα του τρένου ήταν 60 χλμ/ώρα. Ο ένας νέος σκοτώθηκε επιτόπου, ενώ ο δεύτερος υπέκυψε λίγο αργότερα στα βαρύτατα τραύματά του.
Εκπρόσωπος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB) εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» του για το δυστύχημα και τόνισε ότι το «train surfing» είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και απαγορεύεται αυστηρά. «Παρά τους σαφείς κανόνες και τις προειδοποιητικές πινακίδες, άνθρωποι όλων των ηλικιών εξακολουθούν δυστυχώς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή άλλων ανθρώπων, με την απερίσκεπτη συμπεριφορά και την απροσεξία τους στις σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις. Απαγορεύεται η είσοδος σε σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις! Όπου κινούνται τρένα, δεν υπάρχει χώρος για περιπέτεια», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα 12χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά όταν, όρθιο πάνω σε βαγόνι, χτύπησε σε γέφυρα. Τον Αύγουστο του 2024 ένας 19χρονος τραυμάτισε μια γυναίκα η οποία στεκόταν στην αποβάθρα, όταν εκείνος πήδηξε από την οροφή του τρένου.
Ωστόσο, αυτό που συνέβη στη Γερμανία δεν είναι πρωτόγνωρο. Η πρόκληση μέσω των social media γίνεται παγκόσμια μόδα. Σε Αυστραλία, Βιέννη και Νέα Υόρκη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο νεαρών ατόμων να ανεβαίνουν στις οροφές των τρένων τη στιγμή που αυτά βρίσκονται εν κινήσει, είτε για να δείξουν την τόλμη τους είτε για να μετακινηθούν τζάμπα είτε για διασκέδαση, με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο. Π
ρόκειται για μια νέα μόδα που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κοσμο, δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό στις σιδηροδρομικές αρχές.