Ούτε για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν οι αξιωματικοί του στρατού της Βόρειας και της Νότιας Κορέας και οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους κατέρρευσαν, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης στη Σεούλ σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι συνομιλίες είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε δύο σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν το 2010: το ναυάγιο από τορπίλη τον περασμένο Μάρτιο νοτιοκορεατικής κορβέτας, το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού και το βομβαρδισμό το Νοέμβριο νοτιοκορεατικού νησιού από τις δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες. Διεθνής έρευνα απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο της κορβέτας σε βορειοκορεατικό εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Νότος ζητεί από το Βορρά να αναγνωρίσει το ρόλο του στις δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον της Σεούλ, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τις συνομιλίες θα ορίζονταν η ημερομηνία, ο τόπος και η ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνάντησης σε επίπεδο υψηλόβαθμων συνομιλητών, ενδεχομένως των υπουργών Άμυνας.

Πάντως η Σεούλ δέχτηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Πιονγκγιάνγκ για τις συναντήσεις οικογενειών τις οποίες χώρισε ο πόλεμος της Κορέας, υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.  Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες χώρισαν κατά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και δεν μπορούν να ούτε να ειδωθούν αλλά ούτε και να επικοινωνήσουν, καθώς δεν υπάρχει ταχυδρομική ή τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Ογδόντα χιλιάδες Νοτιοκορεάτες, εκ των οποίων πολλοί είναι πλέον υπερήλικες, έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα των συναντήσεων που άρχισε το 2000 αλλά 4.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν τελικά συναντηθούν με τους συγγενείς τους.

Από το 2000, 17.000 Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες κατάφεραν να συναντηθούν για μερικές ημέρες. Ωστόσο 3.700 που έχουν γεράσει πολύ για να μπορούν να ταξιδέψουν, μίλησαν μέσω βίντεο.