Στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ βρέθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και η διακήρυξη της βούλησης των δύο ηγετών να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών και η υπογραφή σειράς φιλόδοξων συμβολαίων.

«Η Κίνα αναγνωρίζει αλλά και σέβεται την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι διαφορετικές εθνικές συνθήκες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Χου Τζιντάο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Η Κίνα είναι μία αναπτυσσόμενη χώρα με γιγάντιο πληθυσμό και επίσης μία αναπτυσσόμενη χώρα που διέρχεται μία φάση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε και παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πολλά να γίνουν στην Κίνα» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι υπήρξε πολύ σαφής μεταφέροντας στον Χου Τζιντάο τις αμερικανικές θέσεις «για την οικουμενικότητα ορισμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι». Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούxο, ο Μπαράκ Oμπάμα μίλησε στον Κινέζο πρόεδρο για την υπόθεση του φυλακισμένου διαφωνούντα και βραβευμένου με το Νομπέλ Ειρήνης Λιου Σιαομπό, του οποίου ζητεί την απελευθέρωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης διάλογο ανάμεσα στην Κίνα και τον Δαλάι Λάμα.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την υπογραφή με την Κίνα σειράς συμβολαίων ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ τους και την παραγγελία 200 αεροπλάνων Boeing συνολικής αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκπληρώνοντας την επιθυμία του Μπαράκ Ομπάμα να δει τους Αμερικανούς να επωφελούνται περισσότερο από την θεαματική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν απέκρυψε τα σημεία διαφωνίας, όπως η υποτίμηση του γιουάν, ζητώντας μία «επανεκτίμηση».

Κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα έχουν περισσότερη ευημερία και ασφάλεια εάν συνεργαστούν και ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε ότι η διμερής συνεργασία πρέπει να βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τον εκατέρωθεν σεβασμό της αναπτυξιακής πορείας της κάθε χώρας.