Μια μελανή στιγμή από το πρόσφατο παρελθόν με πρωταγωνιστή τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κρατά στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με αφορμή ένα τηλεφώνημα του 2019 εξακολουθεί να έχει την Ουκρανία στη «μαύρη λίστα» του.

Σύμφωνα με την ανάλυση του «Politico», καθώς οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοι του αμερικανού τέως προέδρου στο Κογκρέσο φρενάρουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώνει ότι τη χρειάζεται απεγνωσμένα, προκειμένου να μην ηττηθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, είναι σαφές ότι η κακή διάθεση του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία έχει βαθιές ρίζες.

Ένα τηλεφώνημα του ηγέτη της εμπόλεμης χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οδήγησε τον Δεκέμβριο του 2019 στην πρώτη πρόταση μομφής εναντίον του τότε προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος εν συνεχεία κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα της κάλπης το 2020, καλώντας τον ουκρανό ηγέτη να πραγματοποιήσει έρευνες σε βάρος του νυν ηγέτη των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του γιου του, Χάντερ.

Για να γίνει αυτή η αποκάλυψη, χρησιμοποιήθηκε η «Οδηγία για Ξένες Παρακολουθήσεις», γεγονός που έκανε έξαλλο τον 77χρονο Ρεπουμπλικανό, ο οποίος μέχρι σήμερα υποστηρίζει ότι η οδηγία χρησιμοποιήθηκε, για να τον παρακολουθούν παράνομα.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος μίλησε πρόσφατα γι’ αυτό το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση ο τότε επικεφαλής της εκστρατείας του, Πολ Μάναφορτ, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους Ουκρανούς.

«Τρέμουν» πιθανή εκλογή Τραμπ

Όπως υπογραμμίζεται, η κυβέρνηση του Κιέβου παρακολουθεί με αγωνία την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, αδημονώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου και το τι θα σημαίνει αυτό για τον πόλεμο. Το σενάριο εκλογής του Τραμπ φέρνει τρόμο στους Ουκρανούς, καθώς δεσμεύτηκε πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο 24 ώρες μετά την εκλογή του. Πολλοί, πάντως, εκτιμούν ότι θα δώσει την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η πρόσφατη αναφορά του στο περιστατικό με τον Μάναφορτ προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Ουκρανούς, αφού κατέδειξε ότι ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ξεχάσει το θέμα και δεν αποκλείεται να θέλει να εκδικηθεί γι’ αυτό που του συνέβη.

Σε δηλώσεις του στο «Politico», ο ουκρανο-αμερικανός επιχειρηματίας, Lev Parnas, τόνισε ότι ο Τραμπ μισεί την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν πως το ουκρανικό ήταν η αρχή όλων των προβλημάτων του. Η εμπλοκή του τέως προέδρου των ΗΠΑ με την Ουκρανία έχει τις ρίζες της πίσω στον χρόνο, όταν η χώρα είχε ξεκινήσει την επανάστασή της με στόχο να ενταχθεί στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ποιος ο ρόλος του Μάναφορτ

Προτού ο Μάναφορτ αναλάβει τη διεύθυνση της εκστρατείας του Τραμπ, είχε εργαστεί στην Ουκρανία για λογαριασμό του πρώην προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ενός φιλορώσου πολιτικού που έφυγε από τη χώρα το 2014 κατόπιν μαζικών διαδηλώσεων κατά της απόφασής του να απομακρύνει το Κίεβο από τις Βρυξέλλες και να το οδηγήσει πιο κοντά στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια των τεράστιων κινητοποιήσεων, τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Γιανουκόβιτς πυρπολήθηκαν. Εκεί ένας Ουκρανός ακτιβιστής και πρώην βουλευτής βρήκε ένα βιβλίο, που έγινε γνωστό ως «Black Ledger». Το συγκεκριμένο βιβλίο περιελάμβανε μία χειρόγραφη λίστα μυστικών πληρωμών του κόμματος του Γιανουκόβιτς σε ουκρανούς αξιωματούχους, τηλεπαρουσιαστές, βουλευτές και δημοσιογράφους.

Το όνομα του ανθρώπου του Τραμπ, του Μάναφορτ, εμφανιζόταν 22 φορές με συνολικές αμοιβές 12,7 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις αρχές κατά της διαφθοράς στην Ουκρανία, η συμπερίληψη του ονόματός του στο βιβλίο δεν σήμαινε ότι του δόθηκαν τα αναφερόμενα ποσά, τα οποία ο ίδιος ο Μάναφορτ αρνήθηκε ότι έλαβε.

Η πρώτη αναφορά στον Μάναφορτ ήταν από την αμερικανική εφημερίδα «New York Times», τον Αύγουστο του 2016, μερικούς μήνες πριν από τον εκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ με τη Χίλαρι Κλίντον για την αμερικανική προεδρία.

Ήταν μια από τις πρώτες ιστορίες, που συνέδεαν τον πάμπλουτο Αμερικανό με την Ουκρανία και πιθανώς με τη Ρωσία και τους συμμάχους της, ένα θέμα που θα τον ταλαιπωρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ έχουν παρουσιάσει το βιβλίο «Black Ledger» ως μη αυθεντικό και μάλιστα ως συνωμοσία του Δημοκρατικού Κόμματος, για να αμαυρώσει την εικόνα των αντιπάλων του.

Τελικά, στον Πολ Μάναφορτ απαγγέλθηκαν συνολικά 12 κατηγορίες, ανάμεσά στους για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Οι κατηγορίες, πάντως, δεν σχετίζονταν με το «Black Ledger», το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος του.