Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να δηλώνει πρόθυμος να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα για όσο χρειαστεί, όμως οι πολίτες του Ισραήλ αρχίζουν να τον απορρίπτουν, απαιτώντας εκλογές και άλλη κυβέρνηση.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς, τόσο με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, όσο και με ψηφοφόρους του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Αφορμή, αποτέλεσε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να υπηρετούν κανονικά την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Συγκεκριμένα, οι Υπερορθόδοξοι Εβραίοι που είναι εθνικιστές και στηρίζουν τον πόλεμο μέχρις εσχάτων κατά της Χαμάς, αποτελούν το 13% της χώρας, είναι οπαδοί του Νετανιάχου ή κομμάτων που στον στηρίζουν και αποφεύγουν τη θητεία ή κάνουν μειωμένη, με νόμο του 2017 που πέρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Αριστερά Υπερορθόδοξοι Εβραίοι και δεξιά Ισραηλινοί στρατιωτικοί στη διαδήλωση της Κυριακής. Οι πρώτοι δεν θέλουν να πολεμήσουν αλλά στηρίζουν τον πόλεμο. Οι δεύτεροι διαφωνούν με την «ασυλία» στους Υπερορθόδοξους και διαφωνούν με τους στρατιωτικούς χειρισμούς. Κοινό σημείο η δυσφορία προς τον Νετανιάχου

Εντούτοις, το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε τον νόμο, καθώς η ισραηλινή κοινωνία ζήτησε ισότητα στον στρατό. «Ζητάνε πόλεμο και στέλνουν τα παιδιά μας να σκοτωθούν, όχι τα δικά τους», φώναξαν διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου.

Παράλληλα, Υπερορθόδοξοι Εβραίοι συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά του Νετανιάχου, φωνάζοντας «καλύτερα νεκροί, παρά στρατιώτες», ζητώντας όμως να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Στενεύει ο κλοιός για τον Νετανιάχου

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε πως ο Νετανιάχου καταστρέφει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και αφήνει τους ομήρους της Χαμάς στην τύχη τους. «Τα πάντα για την πολιτική, τίποτα για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε τα αιτήματα για εθνικές εκλογές, ενώ οι Times of Israel ανέφεραν πως προσπάθησε να καθησυχάσει τους Υπερορθόδοξους Εβραίους και κυρίως τους πολιτικούς εκπροσώπους τους.

Φωτιογραφία από τη διαδήλωση της Κυριακής 31 Μαρτίου

Σε δηλώσεις που έκανε πριν εκδώσει απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο, ανέφερε πως θα ασκήσει πιέσεις για να μην πολεμήσουν οι Υπερορθόδοξοι, ενώ τόνισε ότι «τα κόμματα σας θα λάβουν χρηματοδότησή από το κράτος, ακόμη κι αν απαγορευτεί. Μην φοβάστε, έχουμε τον τρόπο».

Έκτοτε, οι αντιδράσεις είναι πολλές, ακόμη και στον IDF, με στρατιωτικούς να αναφέρουν ότι αλλοιώνεται ο λαϊκός χαρακτήρας του στρατεύματος και ότι μετατρέπεται σε φρουρά των πολιτικών.