Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Ονδούρας για να εκφράσει την υποστήριξή του στην αριστερή πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Ο λαός είναι μαζί σου» φώναζαν οι συγκεντρωθέντες, ανεμίζοντας τις κοκκινόμαυρες σημαίες του κόμματος «Ελευθερία και Επανίδρυση» («Libertad y Refundación» – LIBRE) κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Τεγκουσιγκάλπα.

«Έχουμε την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη», είπε επευφημούμενη η πρώτη γυναίκα στον προεδρικό θώκο της Ονδούρας, συμπληρώνοντας: «Νοικοκυρέψαμε τα δημοσιονομικά μας».

Η Σιομάρα Κάστρο, σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια – ο οποίος ανατράπηκε το 2009 με στρατιωτικό πραξικόπημα – υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της «αύξησε τον προϋπολογισμό» για την εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια ασφάλεια και τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

«Υπάρχει πραγματική μείωση της φτώχειας», υποστήριξε η πρόεδρος Κάστρο, αναφερόμενη σε πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ, το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας έχει μειωθεί κατά 10% μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Κάστρο. Όταν ανέλαβε καθήκοντα, στις 27 Ιανουαρίου 2022, το 74% των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλας ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.

Η 34χρονη Ρεμπέκα Πόνσε είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η κατάσταση στη Γουατεμάλα ήταν πολύ άσχημη και η πρόεδρος Κάστρο «δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη». Εξήγησε πως συμμετείχε στη συγκέντρωση επειδή θεωρεί ότι η πρόεδρος «έχει τηρήσει» τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Τον περασμένο Αύγουστο, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν διαδηλώσει έξω από το προεδρικό μέγαρο. Κατηγόρησαν τη Σιομάρα Κάστρο ότι επιδιώκει την επιβολή κομμουνισμού, εγκρίνοντας νόμους χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες ψήφους στο Κογκρέσο.