Αναβρασμός επικρατεί μετά την ιδέα του Ισραήλ να στείλει τους Παλαιστίνιους σε τεχνητό νησί που θα φτιάξει στη Μεσόγειο, προκειμένου να λυθεί μια για πάντα το ζήτημα του Μεσανατολικού.

Την πρόταση φέρεται να κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε συνάντηση με τον Μπορέλ και τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αναφέροντας πως είναι πρόταση που μελέτησε ο ίδιος προσωπικά για χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.

Εντούτοις, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ επέκρινε έντονα την ιδέα, αναφέροντας ότι ο Ισραέλ Κατς θα πρέπει να ασχολείται με τα θέματα ασφαλείας της χώρας του και όχι να κάνει τέτοια σχέδια.

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διέψευσε την πρόταση, αλλά ανέφερε ότι πράγματι αναφέρθηκε η πρόταση να δημιουργηθεί τεχνητό νησί για τους Παλαιστίνιους στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Σημειώνεται, ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να δεχτεί τη λύση των δύο κρατών, όμως ο Νετανιάχου και η ακροδεξιά συμμαχία του απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση.