Οι ΗΠΑ κατέκριναν έντονα το Ισραήλ για όσα διαπράττει στη Δυτική Όχθη από τη στιγμή που έγινε η ανάφλεξη του Μεσανατολικού, ειδικά από τη στιγμή που στη περιοχή εδρεύει η πιο μετριοπαθής παλαιστινιακή που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, μετά την επίθεση της Χαμάς, μία από τις πρώτες κινήσεις του Ισραήλ ήταν να στείλει μπουλντόζες και στρατό στη Δυτική Όχθη, ώστε να διώξει Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, τα οποία στη συνέχεια θα περάσουν σε χέρια Ισραηλινών εποίκων.

Πληροφορίες από το εξωτερικό κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και συγκρούσεις με τις ισραηλινές αρχές, με τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίζουν πως πρέπει να λογοδοτήσουν αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι.

Οι επιθέσεις εποίκων στην Δυτική Όχθη είναι «απίστευτα αποσταθεροποιητικές και αντιπαραγωγικές για την ασφάλεια μακροπρόθεσμα του Ισραήλ, εκτός του ότι είναι, βέβαια, εξαιρετικά ζημιογόνες για τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Δυτική Όχθη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

«Τους στείλαμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: αυτό είναι απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Μίλερ, αναφερόμενος στις συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σημειώνεται, ότι παλαιστινιακό έδαφος, κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, η Δυτική Όχθη είναι το πεδίο πολλών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, βιαιοπραγιών Ισραηλινών εποίκων κατά του παλαιστινιακού λαού και παλαιστινιακών επιθέσεων κατά των εβραϊκών οικισμών και των ισραηλινών δυνάμεων.