Νέα έκθεση ανέδειξε «ντροπιαστικά» επίπεδα ρατσισμού στην Ευρώπη. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) διαπίστωσε ότι τα άτομα αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν τακτικά φυλετικές διακρίσεις, παρενόχληση και βία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους όπου κι αν ζουν.

«Φανταστείτε ότι κάνετε αίτηση για δουλειά αλλά δεν σας καλούν ποτέ ξανά. Φανταστείτε ότι ψάχνετε για ένα σπίτι για την οικογένειά σας, χωρίς καμία επιτυχία. Φανταστείτε ότι αντιμετωπίζετε παρενόχληση ή βία που σας τραυματίζει βαθιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους στην ΕΕ σήμερα, μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους» έγραψε ο διευθυντής του FRA Michael O’Flaherty στην έκθεση. Ο Οργανισμός διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί κάτοικοι αφρικανικής καταγωγής στην ΕΕ βίωσαν διακρίσεις – με ποσοστά σαφώς αυξημένα συγκριτικά με την τελευταία έκθεση του 2018. Μάλιστα, τόνισε ότι μεγάλο μέρος του ρατσισμού δεν είναι ορατός και περνάει «κάτω απο τα ραντάρ».

Περίπου 6.750 πολίτες αφρικανικής καταγωγής ερωτήθηκαν σχετικά σε 13 κράτη μέλη: στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία και τα ευρήματα είναι πολύ ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με το euronews.

Τα ποσοστά

Μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα καταγράφηκαν στην Αυστρία και τη Γερμανία, με τον ρατσισμό να είναι «διάχυτος και αμείλικτος» σε ολόκληρο το μπλοκ, όπου τα ακροδεξιά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις. Περίπου τα δύο τρίτα των μαύρων στην Αυστρία (67%) και τη Γερμανία (65%) δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις τους τελευταίους 12 μήνες. Η Πορτογαλία και η Πολωνία ήταν οι λιγότερο ρατσιστικές χώρες, με το 17% και το 19% των ερωτηθέντων να αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνικότητας, σύμφωνα με τον FRA.

«Ας το πούμε για άλλη μια φορά: ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην Ευρώπη. Το να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματική κλίμακα του ρατσισμού είναι ταυτόχρονα σοκαριστικό και ντροπιαστικό. Αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για δράση για την ισότητα και την ένταξη για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής», τονίζει ο O’Flaherty.

Ο FRA διαπίστωσε ότι οι εμπειρίες ρατσισμού είχαν αυξηθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ 2016 και 2022. Η Αυστρία και η Γερμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, πηδώντας από 42% σε 64% και 33% σε 64% αντίστοιχα. Στη Γερμανία, ο ρατσισμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Οι μαύροι πολίτες στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία ανέφεραν λιγότερο ρατσισμό.

Αρνητικός αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή

  • Ο FRA αποκάλυψε ότι ο ρατσισμός είχε διάχυτο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: Ένας στους τέσσερις (23%) ερωτηθέντες είπε ότι είχε αποτραπεί από το να νοικιάσουν ένα ακίνητο λόγω της φυλετικής ή εθνικής του καταγωγής.
  • Το ένα τέταρτο (23%) είπε ότι είχαν γίνει προσβλητικά ή απειλητικά σχόλια στο παιδί τους αυτοπροσώπως λόγω εθνοτικής ή μεταναστευτικής καταγωγής. Σχεδόν δύο στους πέντε γονείς στην Ιρλανδία (39%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 38%) και την Αυστρία (37%) το ανέφεραν.

Οι πρακτικές της αστυνομίας αξιολογήθηκαν επίσης από τον FRA. Σε ολόκληρη την ΕΕ, διαπίστωσε ότι αστυνομικοί είχαν σταματήσει έναν στους τέσσερις μαύρους, τα τελευταία πέντε χρόνια, με περίπου τους μισούς από τους ερωτηθέντες να πιστεύουν ότι αυτό οφειλόταν στο φυλετικό τους προφίλ.

Οι νέοι αφρικανικής καταγωγής είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν νωρίς την εκπαίδευση σε σύγκριση με τον ευρύτερο πληθυσμό, σύμφωνα με τον FRA. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το ένα τρίτο εργαζόταν σε «στοιχειώδη επαγγέλματα» (32%) και με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης (30%) – αυτό το τελευταίο ποσοστό είναι επίσης τρεις φορές υψηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Ο FRA αποκάλυψε ότι οι μαύροι είχαν υπερπροσόντα για τη δουλειά τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων με πανεπιστημιακά προσόντα βρέθηκε να είναι σε επαγγέλματα χαμηλής ή μέσης ειδίκευσης – σε σύγκριση με το 21% για τον γενικό πληθυσμό.

Ο «αόρατος» ρατσισμός

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποίησαν ότι μεγάλο μέρος του ρατσισμού «παραμένει αόρατο». «Τα περιστατικά φυλετικών διακρίσεων, ρατσιστικής παρενόχλησης και βίας συχνά δεν καταγγέλλονται, στερώντας στα θύματα την υποστήριξη που δικαιούνται νομικά να λαμβάνουν από τα ιδρύματα που προορίζονται να τα προστατεύσουν. Οι φωνές των ανθρώπων δεν ακούγονται», έγραψε ο διευθυντής O’Flaherty.