Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί ήδη να έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να συνεχίσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Το δικαίωμα της αυτοάμυνας πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», δήλωσε την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Τζόζεπ Μπορέλ μετά από μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ευρωπαϊκού μπλοκ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή  και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς, τη φονικότερη στο εβραϊκό κράτος από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβρη του 1973.

«Ορισμένες από τις ενέργειες [του Ισραήλ] – και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν ήδη πει – το κόψιμο του νερού, η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόψιμο των τροφίμων σε μια μάζα αμάχων, είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Οπότε ναι, υπάρχουν κάποιες ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ τοποθετούν την ΕΕ σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση Μπάιντεν, μέχρι στιγμής, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας αποτελούν την πιο σφοδρή καταδίκη από ανώτερο στέλεχος της ΕΕ για τους αδυσώπητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, που έχουν προκαλέσει το θάνατο σχεδόν 1.000 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί ήταν άμαχοι.

Ο Μπορέλ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη και τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς, υπογραμμίζοντας πως «ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ εμφανίστηκε διχασμένη αναφορικά με την αναζωπύρωση του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα η Κομισιόν αναγκάστηκε να «μαζέψει» ανακοίνωση του Ούγγρου Επιτρόπου Όλιβερ Βάρχελι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα κόψει κάθε βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

Ο Μπορέλ, ο οποίος ηγείται και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης, της διπλωματικής πτέρυγας της ΕΕ, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καθυστερήσει η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία εξάλλου αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως ο νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων. «Θα ήταν μεγάλο λάθος, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, να σταματήσουμε την υποστήριξή μας προς την Παλαιστινιακή Αρχή», είπε και πρόσθεσε πως «θα ήταν ένα δώρο» για τη Χαμάς.

«Αυτή τη στιγμή, τα θύματα στη Γάζα αυξάνονται. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τραγική. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο, όχι λιγότερο», δήλωσε. Σημειώνεται πως η Παλαιστινιακή Αρχή, το προσωρινό όργανο αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε το 1994, μετά τη σύγκρουση των δύο μεγάλων παλαιστινιακών οργανώσεων Φατάχ – Χαμάς, ελέγχεται από την πρώτη και επί της ουσίας έχει περιοριστεί μόνο στη Δυτική Όχθη. Αντίθετα η Χαμάς έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.