Σάλος έχει προκληθεί σε σχολεία μιας μικρής πόλης της νότιας Ισπανίας, όπου γυμνές εικόνες νεαρών, που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, έχουν διαρρεύσει, προκαλώντας την ανησυχία των γονέων.  Οι εικόνες, οι οποίες είχαν ληφθεί κυρίως από τους λογαριασμούς των κοριτσιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις έδειχναν πλήρως ντυμένες, διαδόθηκαν σε τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε γυμνάσια του Almendralejo.

Όμως, το σοκαριστικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός πως οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν από μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας νέες, ψεύτικες εικόνες που έδειχναν τα κορίτσια γυμνά, σύμφωνα με το businessinsider.com. Οι γυμνές φωτογραφίες δημιουργήθηκαν με τη χρήση μιας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει στους χρήστες να «γδύνουν κορίτσια δωρεάν».

Περισσότερα από 20 κορίτσια, ηλικίας 11 έως 17 ετών, έχουν αναγνωριστεί ως θύματα στην πόλη, στη δυτική ισπανική περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα.

Η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφού η Miriam Al Adib, γιατρός και μητέρα ενός από τα κορίτσια που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής, χρησιμοποίησε το προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιστήσει την προσοχή στο περιστατικό. Η ίδια δήλωσε σε ένα βίντεο στο Instagram: «Όταν έφτασα στο σπίτι, μία από τις κόρες μου είπε με τρομερή αηδία “κοιτάξτε τι μου έκαναν“. Είχαν πάρει μια φωτογραφία της και την είχαν κάνει να φαίνεται σαν να ήταν γυμνή. Το έχουν κάνει σε αυτήν και σε δεκάδες άλλα κορίτσια».

Στη λεζάντα της ανάρτησής της στο Instagram, η Al Adib έγραψε ότι τα πράγματα «δεν πρόκειται να μείνουν έτσι. Είμαστε όλοι εδώ σαν μια γροθιά για να το σταματήσουμε αυτό τώρα».

Ένα άλλο κορίτσι είπε στη μητέρα της ότι «το έκαναν με μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Φοβάμαι. Κάποια κορίτσια το έχουν, επίσης, δεχτεί», ανέφερε η El País. Σύντομα έγινε φανερό ότι είχαν επηρεαστεί δεκάδες κορίτσια και οι γονείς δημιούργησαν μια ομάδα στην εφαρμογή WhatsApp για να παρέχουν υποστήριξη στα θύματα.

Η María Blanco Rayo, μητέρα μιας 14χρονης, δήλωσε ότι οι εικόνες είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε ορισμένα από τα κορίτσια. Κάποια από αυτά «δεν βγαίνουν καν από το σπίτι τους», είπε.

Τουλάχιστον 10 άτομα έχουν ταυτοποιηθεί ως ύποπτοι για την υπόθεση, με την αστυνομία να αναφέρει ότι κάποιοι είναι 13 ετών ή νεότεροι. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες στην Ισπανία.