Ο Αμερικανός ηθοποιός Danny Masterson καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών για τον βιασμό δύο γυναικών. Ο Masterson πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική σειρά «That ’70s Show», η οποία προβαλλόταν την εποχή που συνέβησαν τα εγκλήματά του, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο 47χρονος Masterson βασίστηκε στην ιδιότητά του ως «διακεκριμένος σαηεντολόγος» για να αποφύγει την απόδοση ευθυνών. Η δικαστής Charlaine Olmedo επέτρεψε στα θύματα των εγκλημάτων του να διαβάσουν δηλώσεις στο δικαστήριο πριν από την καταδίκη του.

Η πρώην σαηεντολόγος και ηθοποιός Leah Remini παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης και παρηγόρησε τις γυναίκες πριν και μετά την εκφώνηση των δηλώσεών τους. «Εύχομαι να τον είχα καταγγείλει νωρίτερα στην αστυνομία», είπε μία από τις γυναίκες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το bbc.com. Μια άλλη γυναίκα είπε στον Masterson: «Σε συγχωρώ. Η αρρώστια σου δεν είναι πλέον δική μου για να την αντέξω».

Ο Masterson παρέμεινε σιωπηλός καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Καθώς ο δικαστής διάβαζε την ποινή του – τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποινή – η σύζυγός του, Bijou Phillips, εθεάθη στο δικαστήριο να σπαράζει από τα δάκρυα.

Ο ηθοποιός καταδικάστηκε αφού τρεις γυναίκες κατέθεσαν ότι τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά στο σπίτι του στο Χόλιγουντ από το 2001 έως το 2003, κατά τη διάρκεια του αποκορύφωμα της τηλεοπτικής του φήμης. Σε μια μαρτυρία, οι ένορκοι άκουσαν ότι τους είχε δώσει ναρκωτικά πριν τους επιτεθεί.

Κρίθηκε ένοχος για βιασμό σε βάρος των δύο από τις τρεις γυναίκες που τον κατηγορούσαν. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από την τρίτη κατήγορο κηρύχθηκαν κακοδικία και οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επανεξετάσουν την υπόθεση.

Η Άλισον Άντερσον, δικηγόρος που εκπροσωπεί δύο από τα θύματα, ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε στο BBC ότι οι γυναίκες «επέδειξαν τεράστια δύναμη και γενναιότητα, με το να προσέλθουν στις αστυνομικές αρχές και να συμμετάσχουν άμεσα σε δύο εξαντλητικές ποινικές δίκες». «Παρά την επίμονη παρενόχληση, την παρεμπόδιση και τον εκφοβισμό, αυτές οι θαρραλέες γυναίκες βοήθησαν να λογοδοτήσει σήμερα ένας αδίστακτος σεξουαλικός θηρευτής», είπε.

Εμπλοκή της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Εκκλησία της Σαηεντολογίας βοήθησε στη συγκάλυψη των επιθέσεων – ισχυρισμός που η οργάνωση αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Την εποχή των επιθέσεων, ο Masterson και οι τρεις γυναίκες που τον κατηγορούσαν ήταν Σαηεντολόγοι. Αρκετές από τις γυναίκες είπαν ότι τους πήρε χρόνια να καταθέσουν, επειδή οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας τις αποθάρρυναν από το να καταγγείλουν τον βιασμό στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, αξιωματούχοι της Σαηεντολογίας είπαν σε μία επιζήσασα ότι θα έχανε την ιδιότητα μέλους της κοινότητας αν δεν υπέγραφε συμφωνία μη αποκάλυψης και δεχόταν πληρωμή 400.000 δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής Olmedo επέτρεψε και στις δύο πλευρές να συζητήσουν τις πρακτικές της Σαηεντολογίας, προκαλώντας την οργή της οργάνωσης.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ετυμηγορία τον Μάιο, η Εκκλησία της Σαηεντολογίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ούτε ίχνος αποδείξεων που να στηρίζουν τους σκανδαλώδεις ισχυρισμούς ότι η Εκκλησία παρενόχλησε τους κατηγόρους».

Στο δικαστήριο την Πέμπτη, μια γυναίκα περιέγραψε ότι την απέφευγε η μητέρα της, η οποία εξακολουθεί να είναι ασκούμενη Σαηεντολόγος. «Μου έστειλε μήνυμα και μου είπε να μην επικοινωνήσω ποτέ ξανά μαζί της», είπε η ίδια. «Με είχε προειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι ήθελε να δει τον Danny Masterson φυλακισμένο για όσα μου είχε κάνει, αλλά όχι εις βάρος της θρησκείας της».

Μια άλλη γυναίκα είπε ότι είχε πέσει θύμα της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας από τότε που μίλησε. «Από την εβδομάδα που εμφανίστηκα στην αστυνομία τρομοκρατούμαι, παρενοχλούμαι και η ιδιωτική μου ζωή παραβιάζεται καθημερινά από την αίρεση της Σαηεντολογίας εδώ και σχεδόν επτά χρόνια», είπε, προσθέτοντας: «Αλλά δεν το μετανιώνω».

Κατηγορείται από το 2017

Ο Masterson κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για βιασμό το 2017 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κινήματος #MeToo. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι κάθε μία από τις συναντήσεις ήταν συναινετική.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν μετά από τριετή έρευνα του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες. Οι εισαγγελείς δεν απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο άλλες περιπτώσεις λόγω ανεπαρκών στοιχείων και παραγραφής.

Στην καταδίκη της Πέμπτης συμμετείχε επίσης η Τζέσικα Μπαρθ, η οποία ίδρυσε την οργάνωση Voices in Action στον απόηχο του κινήματος #MeToo. Η κ. Barth ήταν μία από τις γυναίκες που κατηγόρησαν δημοσίως τον ατιμασμένο παραγωγό του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, για κακοποίηση. Η μη κερδοσκοπική της οργάνωση εργάζεται για να ενθαρρύνει άλλες να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν την κακοποίηση.

Πριν από την ακροαματική διαδικασία, η αίτηση της ομάδας υπεράσπισης του Masterson για νέα δίκη απορρίφθηκε από τον δικαστή, σύμφωνα με δικαστικό αξιωματούχο του Λος Άντζελες.