Ο σχεδιασμός ενός μικρού χώρου μπορεί να αποδειχτεί πρόκληση. Ενώ τα μεγαλύτερα δωμάτια παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για πειραματισμούς με διαφορετικές διατάξεις, τα μικρά δωμάτια μπορεί να σας περιορίσουν όσον αφορά τις επιλογές στη διακόσμηση.

Αλλά ποιο είναι το ιδανικό σημείο για να εξαντλήσετε τη φαντασία σας όταν τα τετραγωνικά μέτρα είναι περιορισμένα; Οι τοίχοι του σπιτιού σας! Με τη σωστή διακόσμηση, θα αναβαθμίσουν οποιονδήποτε μικρό χώρο.

Η ιδέα προέρχεται από τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Ines Kelly Mazzotta, η οποία μοιράστηκε ένα βίντεο στο Instagram στο οποίο παρουσιάζει τις ιδέες της στη διακόσμηση τοίχων, για να δώσετε στον χώρο σας μια «αίσθηση ήσυχης πολυτέλειας».

«Οι μικροί χώροι δεν χρειάζεται να είναι μονότονοι και να μην έχουν έμπνευση – μπορούν να είναι εκλεπτυσμένοι», λέει στο βίντεο της. «Στα μικρά δωμάτια δεν έχουμε το πλεονέκτημα του χώρου, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στη διάθεσή μας, για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση φινέτσας. Και ένα από τα πράγματα που διαθέτουμε είναι η έκταση των τοίχων».

Παρακάτω, θα βρείτε τις τρεις συμβουλές της Mazzotta για να σχεδιάσετε εκ νέου τους μικρούς χώρους του σπιτιού σας.

1. Διακοσμητικά πάνελ

Η πρώτη συμβουλή της Mazzotta για να αναβαθμίσετε έναν μικρό χώρο είναι να προσθέσετε διακοσμητικά πάνελ. «Είναι διακριτικά, αλλά μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο να φαίνεται κομψό», εξηγεί. Για να επιλέξετε τα σωστά διακοσμητικά πάνελ στους τοίχους, η Mazzotta τονίζει ότι πρέπει να επιλέγετε πάνελ με κάθετο προσανατολισμό για να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ψηλότερου ταβανιού. «Βεβαιωθείτε ότι έχουν κατακόρυφο προσανατολισμό, ώστε να τραβούν το βλέμμα προς τα πάνω και να κάνουν τα ταβάνια να μοιάζουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Όσο ψηλότερα φαίνονται τα ταβάνια, τόσο μεγαλύτερο θα φαίνεται και το δωμάτιο».

2. Statement ταπετσαρία

Μια άλλη ιδέα διακόσμησης για να προσθέσετε αίσθηση φινέτσας σε ένα μικρό δωμάτιο είναι να το διακοσμήσετε με ταπετσαρία ή κάποια τοιχογραφία. Η Mazzotta προτείνει να επιλέξετε ταπετσαρία με έντονο σχέδιο, για να προσθέσετε ενδιαφέρον σε έναν κατά τα άλλα λιτό χώρο. Εναλλακτικά, μπορείτε να διαλέξετε μια πιο μινιμαλιστική ταπετσαρία, φροντίζοντας ωστόσο να αναδείξετε τον χώρο με statement έπιπλα.

3. Βιβλιοθήκες ή επιτοίχια ράφια

Ο τελευταίος τρόπος που προτείνει η Mazzotta είναι να προσθέσετε βιβλιοθήκες ή εναλλακτικά να ενσωματώσετε ράφια στους τοίχους. Και αυτή η ιδέα σχετίζεται με το ύψος του δωματίου, καθώς και πάλι δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο απ’ όσο είναι πραγματικά. Εάν δεν έχετε πολύ χώρο για επιπλέον έπιπλα, τα ράφια που φτάνουν στο ταβάνι μπορούν να προσθέσουν ενδιαφέρον χωρίς να χάσετε χώρο από το δάπεδό σας. «Οτιδήποτε τραβάει το βλέμμα προς τα πάνω δημιουργεί την εντύπωση μεγαλύτερου ύψους και, επομένως, μεγαλύτερου χώρου», εξηγεί. «Οι βιβλιοθήκες και τα επιτοίχια ράφια μπορούν να το κάνουν αυτό πολύ εύκολα».

Πηγή: Homes & Gardens