Καμία ντροπή. Καμία λύπη. Ένα διαζύγιο σημαίνει ότι έφτασε η ώρα για πάρτι στη Μαυριτανία. Το διαζύγιο σε πολλούς πολιτισμούς θεωρείται ντροπιαστικό και στιγματίζει τις γυναίκες. Αλλά στη συγκεκριμένη χώρα, δεν είναι απλώς κάτι φυσιολογικό, αλλά θεωρείται και ένας λόγος για να γιορτάσουν και να διαδώσουν ότι η χωρισμένη γυναίκα είναι διαθέσιμη για ακόμα ένα γάμο.

Για αιώνες τώρα οι γυναίκες συγκεντρώνονται για να φάνε, να τραγουδήσουν και να χορέψουν στα πάρτι διαζυγίου η μία της άλλης. Τώρα, το έθιμο περιλαμβάνει selfie, και ανέβασμα φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Σε αυτή τη σχεδόν 100% μουσουλμανική χώρα, πολλοί άνδρες και γυναίκες έχουν κάνει πέντε έως δέκα γάμους και μερικοί έως φτάσεις στους 20. Μερικοί μελετητές λένε ότι η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων στον κόσμο, αν και υπάρχουν ελάχιστα αξιόπιστα στοιχεία από τη Μαυριτανία, εν μέρει επειδή οι συμφωνίες διαζυγίου εκεί είναι συχνά προφορικές, όχι τεκμηριωμένες. Οι γυναίκες μπορούν νόμιμα να ξεκινήσουν το διαζύγιο υπό ορισμένες συνθήκες, και παρόλο που συνήθως είναι άνδρες που το κάνουν τεχνικά, είναι συχνά κατόπιν επιμονής των γυναικών, μεταδίδουν οι New York Times.

Τα διαζύγια στη χώρα είναι τόσο συνηθισμένα, σύμφωνα με την Nejwa El Kettab, κοινωνιολόγος που μελετά τις γυναίκες στη Μαυριτανία, εν μέρει επειδή η πλειονότητα της κοινότητας Maure κληρονόμησε ισχυρές «μητριαρχικές τάσεις» από τους Βέρβερους προγόνους τους. Τα πάρτι διαζυγίου ήταν ένας τρόπος για τις νομαδικές κοινότητες της χώρας να διαδώσουν τη λέξη για το καθεστώς μιας γυναίκας. Σε σύγκριση με άλλες μουσουλμανικές χώρες, οι γυναίκες στη Μαυριτανία είναι αρκετά ελεύθερες, είπε, και μπορούν ακόμη και να ακολουθήσουν αυτό που αποκάλεσε «γαμήλια καριέρα».

«Μια νέα, διαζευγμένη γυναίκα δεν είναι πρόβλημα», είπε η El Kettab, προσθέτοντας ότι οι διαζευγμένες γυναίκες θεωρούνται έμπειρες και ως εκ τούτου επιθυμητές. «Το διαζύγιο μπορεί ακόμη και να αυξήσει την αξία των γυναικών».