Όταν βρίσκεστε στη διαδικασία απώλειας βάρους, αυτό που επηρεάζει την προσπάθειά σας εκτός από το τι τρώτε και σε τι ποσότητες το τρώτε, είναι και το τι ώρα τρώτε μέσα στην ημέρα.

Δύο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ώρα που τρώμε μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να χάσουμε βάρος. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism έδειξε ότι το να τρώμε αργότερα μέσα στην ημέρα σχετίζεται με περισσότερη πείνα κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου.

Πώς η ώρα που τρώτε επηρεάζει την πείνα

Απώλεια βάρους

Οι ερευνητές μελέτησαν 16 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 37 ετών, οι οποίοι ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, ακολουθώντας δύο διαφορετικά πρωτόκολλα: ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και την κατανάλωση γευμάτων τέσσερις ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το φαγητό αργά το βράδυ αύξησε την όρεξη επηρεάζοντας τα επίπεδα της γκρελίνης και της λεπτίνης, των ορμονών της όρεξης. Με απλά λόγια, η λεπτίνη απελευθερώνεται όταν ο οργανισμός είναι χορτάτος και η γκρελίνη αυξάνει την πείνα, σύμφωνα με το healthdigest.com.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα μέσα στην ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, γεγονός που θα μπορούσε να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο αισθάνονταν πεινασμένοι. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα μέσα στην ημέρα έκαιγαν θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό.

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή βελτιώνει και την υγεία

Απώλεια βάρους

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση φαγητού εντός ενός συγκεκριμένου πλαισίου μπορεί, επίσης, να βελτιώσει την υγεία. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε, επίσης, στο Cell Metabolism, παρακολούθησε 137 πυροσβέστες ηλικίας 23 έως 59 ετών για 12 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάζονταν σε 24ωρες βάρδιες, έτρωγαν τα γεύματά τους μέσα σε ένα πλαίσιο 10 ωρών. Ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και πουλερικά.

Η δίαιτα αυτή περιορίζει, επίσης, την ποσότητα του κόκκινου κρέατος, του τυριού, του γιαουρτιού, του κρασιού και των τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, εξηγεί η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες (70) έτρωγαν μέσα σε ένα πλαίσιο 10 ωρών, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έτρωγαν όποτε ήθελαν.

Στο τέλος των 12 εβδομάδων, εκείνοι που έτρωγαν εντός του 10ωρου πλαισίου είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης, με πτώση σχεδόν 3%. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα είδαν βελτιώσεις σε αυτούς τους αριθμούς στο τέλος της μελέτης. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν τουλάχιστον έναν κίνδυνο καρδιακής και μεταβολικής νόσου.