Οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από τρία ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά κατανάλωναν οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη τους, τόσο αυξανόταν η πυκνότητα των μαστών τους, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι πυκνοί μαστοί έχουν λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο αδενικό, καθώς επίσης και υποστηρικτικό ιστό που περιβάλλουν τον αδένα.

Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, επειδή υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που μπορεί να γίνουν καρκινικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, οι καρκίνοι αυτοί είναι πιο πιθανό να μην διαγνωστούν επειδή υπάρχουν περιοχές με ανωμαλίες στον ιστό, που κάνουν πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους σε μια εξέταση μαστογραφίας.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Caroline Diorio δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι έχει αυξηθεί η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης και τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν τι επιδράσεις μπορεί να έχει αυτό στην πυκνότητα των μαστών, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δείκτες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου των μαστών».

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.555 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες βρισκόντουσαν σε στάδιο προ-εμμηνόπαυσης και οι υπόλοιπες ήταν μετεμμηνοπαυσιακές.

Οι γυναίκες απάντησαν ερωτηματολόγια αναφορικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά/ροφήματα και αναψυκτικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την πυκνότητα των μαστών τους.

«Από όλες τις γυναίκες, εκείνες που έπιναν πάνω από τρία αναψυκτικά την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 29,6% πυκνότητα μαστών, ενώ όσες δεν έπιναν 26,2%» είπε ακόμη η ερευνήτρια και τόνισε: «Μια αύξηση περίπου 3% στην πυκνότητα των μαστών δεν είναι αμελητέα σε ό,τι έχει να κάνει με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των κυττάρων και ως εκ τούτου, την πυκνότητα στον ιστό του μαστού.

Η Dr Diorio κατέληξε λέγοντας ότι δεδομένης της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση ζάχαρης και όλα τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτή, είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω έρευνες και το κοινό να αρχίσει να ενημερώνεται καλύτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.