Οι γυναίκες γνωρίζουν λιγότερα για την πολιτική από τους άντρες. Όχι, δεν πρόκειται για αφορισμό αλλά για το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν επιστήμονες, έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η διάκριση αυτή παρατηρείται τόσο στις πιο αναπτυγμένες και δημοκρατικές χώρες, όσο και σε άλλες, όπου οι διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων είναι εντονότερες.

Το κεντρικό συμπέρασμα ήταν ότι οι γυναίκες ξέρουν για την πολιτική λιγότερα από τους άνδρες, άσχετα με το πόσο ανεπτυγμένη και προοδευμένη είναι μια χώρα στα θέματα ισότητα. Είναι ενδεικτικό ότι σε μια χώρα «πρωταθλήτρια» παγκοσμίως στα δικαιώματα των γυναικών, τη Νορβηγία, το χάσμα πολιτικών γνώσεων μεταξύ ανδρών-γυναικών είναι μεγαλύτερο από ό,τι στη Νότια Κορέα, μια χώρα όπου η ισότητα των γυναικών δεν έχει σημειώσει την ίδια πρόοδο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC) της Βρετανίας σε 10 χώρες. Αυτές ήταν οι εξής: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία και Κολομβία.

«Το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες ξέρουν λιγότερα για την πολιτική από τους άνδρες και αυτό επιβεβαιώνεται για τους πολίτες της Νορβηγίας στον ίδιο βαθμό με αυτούς της Κολομβίας, είναι εντυπωσιακό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο James Curran, ένας από τους 15 ερευνητές.

Η έλλειψη ενδιαφέρον για τις ειδήσεις, αντικατοπτρίζεται και στη μικρή τους αντιπροσώπευση στα ΜΜΕ. Συνολικά, οι γυναίκες βρίσκονται στο ρόλο του συνεντευξιαζόμενου ή αναφέρονται στις τηλεοπτικές ειδήσεις μόνο στο 30% των ειδήσεων στις 10 χώρες. Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι προτιμούν να παίρνουν συνεντεύξεις από γυναίκες ή να τις χρησιμοποιούν ως ειδησεογραφικές πηγές όχι τόσο σε θέματα «σκληρής» πολιτικής ειδησεογραφίας, όσο σε θέματα όπως η οικογένεια, ο πολιτισμός και το «lifestyle», που θεωρούνται πιο «γυναικεία».

«Αυτή η ανεπαρκής παρουσίαση των γυναικών και η προκατάληψη σε βάρος τους με βάση τη θεματογραφία των ειδήσεων μπορεί να περιορίσει τα κίνητρα των γυναικών να αποκτήσουν πολιτικές γνώσεις με ενεργητικό τρόπο και να τις αποθαρρύνουν από την πολιτική συμμετοχή, ακόμα και να εμποδίσουν τις γυναίκες να εμπλακούν ως πολίτες στη δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε ο Curran.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο σε μια χώρα οι θεατές παρακολουθούν ειδήσεις από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια, τόσο καλύτερα πληροφορημένοι είναι για τα πολιτικά πράγματα. Από την άλλη, επιβεβαιώνεται ότι η παρακολούθηση, η ακρόαση και η ανάγνωση ειδήσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό μια ανδρική ενασχόληση, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες χώρες.