Δίαιτα, διακοπές και ταβέρνα. Είναι δυνατόν να συμβαδίσουν αυτές οι τρεις έννοιες, και γιατί όχι; Οι διακοπές για όλους είναι συνώνυμες με τη χαλάρωση, τη διασκέδαση, και για πολλούς και το φαγητό.

Στις διακοπές οι περισσότεροι θα καθίσουν τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για φαγητό στην ταβέρνα που σαφώς με τον σωστό χειρισμό αποτελεί και καλύτερη λύση από το fast food.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε έτσι έννοιες όπως τα κιλά των διακοπών, αρκεί η παραγγελία να γίνει με το σωστό τρόπο.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να καθίσουμε στην ταβέρνα θα πρέπει να μην είμαστε νηστικοί. Πρωινό και μικρά γεύματα (σνακ) με φρούτα, ξηροί καρποί και μπάρες δημητριακών ανά 3 ώρες περίπου αποτελούν καλή και εύχρηστη λύση για ην υπόλοιπη μέρα.

Στην ταβέρνα λοιπόν:

• Συνήθως μέχρι να έρθει το φαγητό καταναλώνουμε πολύ ψωμί, γι αυτό καλύτερο θα ήταν να ζητήσετε να έρθουν όλα τα πιάτα μαζί.

• Καταναλώστε 1-2 ποτήρια νερό μέχρι να έρθει το φαγητό, έτσι θα ξεχωρίσετε το αίσθημα της δίψας και της πείνας !

• Αποφύγετε τα τηγανιτά, είναι βαριά, παχαίνουν και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία μειώνοντας την καλή διάθεση.

• Ξεκινήστε τρώγοντας σαλάτα. Η αγγουροντομάτα δηλαδή η χωριάτικη χωρίς τυρί θα μας γλιτώσει από περιττές θερμίδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγη μουστάρδα ή σος γιαουρτιού που συναντάμε συχνά πλέον στα μενού. Η σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ντοματίνια, φρούτα και λίγη παρμεζάνα αποτελεί μια εξίσου καλή εναλλακτική.

• Τα ψητά ή της ώρας όπως λέγονται, η μπριζόλα, το ψαρονέφρι, τα σουβλάκια, τα ψάρια και κοτόπουλο είναι χορταστικά και πιο ελαφριά και μπορούν να συνοδευτούν με ρύζι και λαχανικά αντί για τηγανιτές πατάτες.

• Η ψητή πατάτα και η πατατοσαλάτα αποτελούν καλύτερες επιλογές καθώς δεν έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά από το τηγανισμένο λάδι.

• Τα ψητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές και μανιτάρια με ξύδι μπαλσάμικο φιγουράρουν όλο και περισσότερο και αποτελούν επίσης καλή ιδέα για ορεκτικό αλλά και για σαλάτα. 5-6 κομμάτια από αυτά είναι χορταστικά και αποδίδουν λιγότερες από 50 θερμίδες.

• Το ψωμί θα πρέπει να καταναλωθεί με μέτρο. Μία φέτα είναι αρκετή. Αν υπάρχει ψωμί ολικής καλύτερο θα ήταν να το προτιμήσετε.

• Με κάθε ποτήρι αλκοόλ καλό θα ήταν να καταναλωθεί και ένα ποτήρι νερό . Μια καλή σύσταση για τις διακοπές είναι 1 ποτήρι μπύρα ή 1-2 μικρά ποτήρια λευκό παγωμένο κρασί την ημέρα .

• Το επιδόρπιο καλό θα ήταν να αποφεύγεται, σε αντίθετη περίπτωση δυο κομμάτια φρούτου ή λίγο γλυκό του κουταλιού με γιαούρτι αποτελούν τις πιο ελαφριές εκδοχές

Στις πολυήμερες διακοπές θα μπορούσαμε να επιλέξουμε και φαγητά μαγειρευτά όπως γεμιστά ή ανάμεικτα λαχανικά στο ταψί (κολοκυθάκια, μελιτζάνες) αρκεί να είμαστε κατατοπισμένοι για την καλή ποιότητα τους και το λάδι που χρησιμοποιείτε.

Η ποσότητα του λαδιού μπορεί να παραμεριστεί εφόσον «παραμείνει στο πιάτο».
Με εναλλαγές όλων αυτών των συνδυασμών μπορούμε να έχουμε πολλά πλήρη και χορταστικά γεύματα!

Πηγή: diatrofi.gr