Τα θύματα βιασμού στην Ινδία εξακολουθούν να υφίστανται εξευτελιστικές και απαράδεκτες «εξετάσεις» που η κυβέρνηση και τα δικαστήρια της χώρας έχουν απαγορεύσει εδώ και χρόνια, καταγγέλλουν οι ακτιβιστές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έχει αποφανθεί από το 2013 κατά της «εξέτασης με τα δύο δάχτυλα», στην οποία ένας γιατρός βάζει τα δύο δάχτυλά του στον κόλπο του θύματος για να κρίνει αν είναι σεξουαλικά ενεργό.

Το 2014, η κυβέρνηση εξέδωσε νέες οδηγίες, τονίζοντας πως η «εξέταση αυτή» δεν έχει καμία θέση σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης και είναι κυρίως «τεστ παρθενιάς». Στους αστυνομικούς δινόταν η εντολή να επικεντρώνονται περισσότερο στις μαρτυρίες των θυμάτων και μαρτύρων παρά να στηρίζονται σε σωματικές «εξετάσεις» αναζητώντας πιθανά τραύματα στη γεννητική περιοχή.

Ωστόσο, το τεστ «των δύο δακτύλων» εξακολουθεί να γίνεται, στις μαρτυρίες των θυμάτων δεν δίνεται μεγάλη σημασία και οι αρχές εξακολουθούν να ασχολούνται με «γεννητικά τραύματα», όπως τονίζουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Υγείας της Ινδίας 50 ακτιβιστές και ειδικοί. «Η απουσία τραυμάτων θεωρείται απόδειξη ότι δεν έγινε επίθεση» αναφέρει η επιστολή, η οποία έχει φτάσει και στο Reuters.

Η κυβέρνηση της Ινδίας προώθησε μεταρρυθμίσεις μετά το σοκαριστικό περιστατικό ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας μέσα σε λεωφορείο, στο Νέο Δελχί, το 2012, η οποία βασανίστηκε και πέθανε. Η υπόθεση είχε προκαλέσει αντιδράσεις και οργή σε όλο τον κόσμο.

Οι ακτιβιστές φιλοδοξούν η εφαρμογή των νέων οδηγιών να βελτιώσει τα ποσοστά καταδίκης όσων διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα μετατοπίζοντας το βάρος στις μαρτυρίες και όχι στις εξευτελιστικές και αναποτελεσματικές «εξετάσεις».

Στην επιστολή, τονίζεται πως λίγα μόνο κρατίδια της Ινδίας έχουν εκδώσει εντολές για την εφαρμογή των οδηγιών, και μόνο λίγες μονάδες υγείας τις ακολουθούν.