Δώρο και ταυτόχρονα «κατάρα» είναι για τα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας η έναρξη της εμμηνορρυσίας. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η μεταβολή του κοριτσιού σε γυναίκα συνοδεύεται συνήθως από αρκετά ψυχολογικά προβλήματα.

Η σχέση εμμηνορρυσίας – ψυχικών διαταραχών είναι αμφίδρομη;

Ναι. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Ότι δηλαδή όπως η έλευση της περιόδου μπορεί να δημιουργήσει ψυχικές διαταραχές στην έφηβη, έτσι και η ύπαρξη κάποιων ψυχικών διαταραχών μπορεί να παίξει αρνητικό ρόλο στην έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Τα πρώτα χρόνια της εμμηνορρυσίας είναι αυτά που μπορούν να διαταράξουν τον ψυχικό κόσμο της έφηβης;
Ναι, και ιδιαίτερα τα πρώτα δυο τρία χρόνια. Οι λόγοι είναι πολλοί. Καταρχήν, είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και όσα συνεπάγεται: έντονοι πόνοι, δυσθυμία, περιορισμό της κινητικότητας. Συμπτώματα δηλαδή που δημιουργούν άγχος, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί και σε κατάθλιψη. Σε ακραίες μάλιστα περιπτώσεις αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι την άρνηση του φύλου ή και τον ενστερνισμό μιας ενεργητικής ομοφυλοφιλίας.

Μια ψυχική διαταραχή της έφηβης κατά την έναρξη της εμμηνορρυσίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή;
Βεβαίως. Άλλωστε, έχουμε πολλά παραδείγματα κοριτσιών που για διάφορους λόγους είχαν τραυματικές εμπειρίες στην εμμηνορρυσία, με αποτέλεσμα να γίνουν «ψυχρές» όταν απέκτησαν σεξουαλική ζωή.

Υπάρχουν ταμπού ακόμη και σήμερα γύρω από αυτό το θέμα;
Ναι, και δυστυχώς είναι και αυτός ένας άλλος σημαντικός λόγος για τη διαταραχή του ψυχικού κόσμου της έφηβης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λέξη που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους για να περιγράψουν την εμμηνορρυσία είναι «αδιαθεσία». Ένας όρος αδόκιμος, αφού δεν έχει καμιά σχέση με το πέρα για πέρα φυσιολογικό φαινόμενο της εμμηνορρυσίας.

Από τις συχνότερες ψυχικές διαταραχές που συνοδεύουν την εμμηνορρυσία είναι και η νευρική ανορεξία;
Ακριβώς. Η εμμονή της έφηβης να αδυνατίσει καταφεύγοντας σε εξαντλητικές δίαιτες έχει πολλές φορές ως συνέπεια τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως. Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση φαίνεται ξεκάθαρα και η αμφίδρομη σχέση της εμμηνορρυσίας και των ψυχικών διαταραχών. Υποσυνείδητα δηλαδή η έφηβη πολλές φορές επιδιώκει τη διακοπή της περιόδου και την προκαλεί με την εξαντλητική δίαιτα.

Ποιος είναι ο ρόλος που παίζουν οι γονείς σε όλα τα παραπάνω;
Οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο. Γι’ αυτό πρώτο τους μέλημα θα πρέπει να είναι η δική τους ενημέρωση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της εφηβικής ηλικίας των παιδιών τους. Συνήθως η ενημέρωση αυτή γίνεται από τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρο που παρακολουθεί την έφηβη.

Συμπερασματικά:
• Ο ρόλος που παίζουν οι γονείς στην αντιμετώπιση της εμμηνορρυσίας από την έφηβη είναι σημαντικότατος.
• Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ενημερωθείτε οι ίδιοι και στη συνέχεια να ενημερώσετε και το παιδί σας, παρουσιάζοντας το θέμα στη σωστή του διάσταση και αποφεύγοντας να το εμφανίσετε ως πρόβλημα.
• Ως γονείς θα πρέπει αφενός να προετοιμάσετε το παιδί σας σχετικά με τον ερχομό της εμμηνορρυσίας (που θα πρέπει να παρουσιάσετε ως ένα τελείως φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξή του) και αφετέρου θα πρέπει να δώσετε στο παιδί κάποιες οδηγίες υγιεινής σχετικά με την αντιμετώπιση των εμμήνων.
• Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε την ψυχολογική στήριξη του παιδιού, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δυο γονείς θα πρέπει να το αγκαλιάσετε και να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά του στη «δύσκολη» γι’ αυτό περίοδο.

Γνωρίζατε ότι…
Η εμμηνορρυσία αρχίζει συνήθως μεταξύ 11-14 χρόνων;

Η πρώτη περίοδος ονομάζεται «εμμηναρχή»;

Οι περίοδοι είναι ακανόνιστες για ένα δυο χρόνια, γιατί συχνά δεν γίνεται ωορρηξία;

Σε μερικές κοπέλες η περίοδος δεν εμφανίζεται στην κανονική ηλικία, κάτι που συνήθως θεωρείται αποτέλεσμα μιας φυσιολογικής αργοπορημένης έναρξης της ήβης και δεν οφείλεται σε κάποια ανωμαλία στο αναπαραγωγικό ή ορμονικό σύστημα;

Αν είστε πάνω από 16 χρόνων και δεν είχατε ποτέ περίοδο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Αν η περίοδος καθυστέρησε να έρθει στη μητέρα, είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί και στην κόρη;

Όποια κι αν είναι η ηλικία της, μια κοπέλα δε θα αρχίσει να έχει κανονική περίοδο μέχρις ότου ζυγίζει τουλάχιστον 45 κιλά;
Πηγή: belife.gr