Η βουβουζέλα έχει γίνει το ανεπίσημο σύμβολο του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής και φαίνεται πως εκείνοι που τη λατρεύουν είναι όσοι κι εκείνοι που τη μισούν.  Τα 10 πράγματα πρέπει να ξέρουμε γι’ αυτήν την κερατοειδή τρομπέτα που τους έχει ξεκουφάνει όλους, όπως τα παρουσιάζει το BBC.

Τι ακριβώς είναι η βουβουζέλα;

Είναι ένα πλαστικό «κέρατο», σε ανοιχτά χρώματα, που απαντάται συχνά σε αθλητικές εκδηλώσεις στη Νότιο Αφρική. Οι πρώτες βουβουζέλες εθεάθησαν στις αρχές του 1990 και ήταν φτιαγμένες από φύλλο μετάλλου. Μια κανονική βουβουζέλα έχει μήκος 65 εκατοστά αλλά βγαίνει και σε XL εκδοχή, που φτάνει το 1 μέτρο.

Από πού προέρχεται;

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει. Η πιο κοινή αντίληψη είναι πως σχετίζεται με το κέρατο «kudu», το οποίο σήμανε για να καλέσει τους Αφρικανούς χωρικούς σε συγκεντρώσεις.  Ωστόσο νωρίτερα φέτος, η Εκκλησία Nazareth Baptist Church υποστήριξε πως είναι δική της καθώς τη χρησιμοποιούσαν τα μέλη της στο προσκύνημα. Απείλησε μάλιστα να λάβει νομική δράση για να απαγορεύσει τη χρήση της στο Μουντιάλ!

Τι σημαίνει «βουβουζέλα»;

Χμ, αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης. Κάποιοι λένε πως προέρχεται από τη λέξη που χρησιμοποιούν οι Ζουλού και σημαίνει «αυτός που κάνει φασαρία». Άλλοι υποστηρίζουν πως η λέξη σημαίνει «ντους» στην αργκό, και χρησιμοποιείται επειδή η βουβουζέλα σε… «λούζει» με μουσική (μουσική;).  Πολλοί πιστεύουν πάντως πως βουβουζέλα σημαίνει «φουσκώνω».  

Πώς έγινε σύμβολο του γηπέδου;

Εμφανίζεται εδώ και πάλι η εκκλησία Νazarath Baptist Church, η οποία υποστηρίζει πως «έχασε» τη βουβουζέλα στη δεκαετία του 1990, όταν την επισκέφθηκε ένας οπαδός της μεγαλύτερης ομάδας της Νοτίου Αφρικής. Καθώς του ήταν αδύνατο να κουβαλήσει την μεταλλική- τότε- τρομπέτα στο γήπεδο, έφτιαξε μια καινούρια από πλαστικό. Οι κατασκευαστές βουβουζελών (!) λένε πως άρχισαν να τις παράγουν μαζικά σε πλαστικό όταν η αρχική μεταλλική εκδοχή άρχισε να εμφανίζεται στα ματς τη δεκαετία του 1990.

Τι ήχο παράγει;

Μια νότα και τέλος: Σι ύφεση!  Συγκρίθηκε πάντως με τον ήχο που μπορεί να παράξει ένας ελέφαντας ενώ όταν είναι κάπου πολλές βουβουζέλες μαζεμένες, λέγεται πως ο ήχος μοιάζει με αυτόν που βγάζει ένα σμήνος θυμωμένες σφίγγες!

Είναι πιθανώς ενοχλητική, αλλά είναι κι επικίνδυνη;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο ήχος της βουβουζέλας σε πλήρη ένταση και πάνω στο ανθρώπινο αυτί φτάνει τα…126 ντεσιμπέλ! Είναι δηλαδή πιο δυνατός από τον ήχο των ντράμς (122 ντεσιμπέλ), του αλυσοπρίονου (100 ντεσιμπέλ) και της σφυρίχτρας ενός διαιτητή (121, 8 ντεσιμπέλ). Υπήρξε μάλιστα και μια προειδοποίηση από το Ίδρυμα «Hear the World» πως η εκτεταμένη έκθεση στο θόρυβο αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής! Συνιστά μάλιστα οι φίλαθλοι να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες, κάτι ωστόσο που δεν είναι πια εύκολο, καθώς οι ειδικές ωτοασπίδες «Vuvu-Stop» τείνουν να εκλείψουν στη Νότιο Αφρική!

Άλλα ζητήματα υγείας;

Ναι, ένας Λονδρέζος γιατρός προειδοποιεί  πως η βουβουζέλες μπορούν να διασπείρουν μικρόβια και τον ιό της γρίπης. 

Τι λένε οι άνθρωποι για τη βουβουζέλα;

Πολλοί παίκτες παραπονέθηκαν όταν την πρωτοάκουσαν κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών πέρσι. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραπονέθηκε πως «είναι δύσκολο για οποιονδήποτε στον πάγκο να συγκεντρωθεί». Ακόμα και θεατές, που έβλεπαν τους αγώνες από… την τηλεόραση (!) έλεγαν πως έκλεισαν τον ήχο γιατί δεν άντεχαν την κακοφωνία!

Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη εκτός από τους Νοτιοαφρικανούς που να τους αρέσουν οι βουβουζέλες;
 
Ναι. Με πρώτο και καλύτερ τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Γίοσπε Μπλάτερ, που δήλωσε πως δεν θα απαγορευτούν. Εγραψε μάλιστα στο Twitter  πως «Η Αφρική έχει έναν διαφορετικό ρυθμό, ένα διαφορετικό ήχο» και πως η βουβουζέλα είναι μια σημαντική παράδοση για τους Νοτιοαφρικανούς.

Η αντιπαράθεση για τη βουβουζέλα επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις;

Το αντίθετο. Ενας εκ των κατασκευαστών, ο Neil van Schalkwyk δήλωσε πως από τον Οκτώβριο έχει πουλήσει 1,5 εκάτ. βουβουζέλες στην Ευρώπη και αναμένει πωλήσεις που θα φτάσουν τα 20 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου.  Ο Brandon Bernardo από την ιστοσελίδα vuvuzela.co.za είπε στο Reuters πως έχουν ξεπουλήσει, πουλώντας 10.000 βουβουζέλες τη μέρα!