Μεγάλα τραγούδια, δεξιοτεχνικά γραμμένα και απαθανατισμένα από ανεπανάληπτες φωνές, δεν προεξοφλούν ωστόσο την επιτυχία τους στη μουσική αγορά. Και τότε είναι που αναλαμβάνουν νέοι ερμηνευτές να επαναφέρουν στη μνήμη μας ξεχασμένα διαμάντια, διασκευάζοντάς τα ή απλώς εκτελώντας τα με φρέσκο τρόπο, τα οποία σκαρφαλώνουν τώρα στις πρώτες θέσεις των charts! Γεγονός από το οποίο επωφελούνται συχνά-πυκνά και οι αυθεντικοί ερμηνευτές, καθώς το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το μουσικό κομμάτι οδηγεί στην εκ νέου ανακάλυψη της πρώτης εκδοχής, άσε που αν το επιτρέπει το συμβόλαιό τους, εισπράττουν και παχυλά πνευματικά δικαιώματα για το μουσικό δάνειο. Το μουσικόφιλο κοινό αφήνεται ταυτοχρόνως να ερίζει για το ποια εκτέλεση είναι η καλύτερη, αν και στα τραγούδια που θα δούμε η δεύτερη εκδοχή παραμένει σαφώς δημοφιλέστερη από την πρώτη… «All Along The Watchtower» Διασκευή: Τζίμι Χέντριξ Η εκδοχή του Χέντριξ εμφανίστηκε στο άλμπουμ «Electric Ladyland» ως τρανό παράδειγμα του ψυχεδελικού ροκ, αναγκάζοντας το περιοδικό «Rolling Stone» να το κατατάξει στην 47η θέση των καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών, ξεπερνώντας ακόμα και τα ανεπανάληπτα «Ring of Fire» του Τζόνι Κας και «Hotel California» των Eagles…

Αυθεντικό: Μπομπ Ντίλαν Παρά τους επαίνους, το τραγούδι ήταν του Ντίλαν και εμφανίστηκε στον δίσκο του «John Wesley Harding» το 1967. Το έγραψε έπειτα από το ατύχημα με τη μοτοσικλέτα του, όταν φάνηκε να ανακαλύπτει εκ νέου τον Θεό και τη Βίβλο. Μακριά από τις ηλεκτρικές κιθάρες του Χέντριξ και την ψυχεδέλεια της μελωδίας του, ο Ντίλαν το τραγούδησε με ακουστική κιθάρα και φυσαρμόνικα…

«Oye Como va» Διασκευή: Κάρλος Σαντάνα Ένα από τα δημοφιλέστερα ισπανόφωνα κομμάτια του Σαντάνα της δεκαετίας του 1970, περιλήφθηκε στο άλμπουμ «Abraxas» και έφτασε μέχρι τη 13η θέση στο Τop 100 του Billboard, λειτουργώντας ως καταλύτης για την άνοδο του Σαντάνα στο σταριλίκι… Αυθεντικό: Τίτο Πουέντε Η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον θρύλο της λάτιν, ο οποίος το έγραψε και το έριξε στην αγορά το 1963, αντλώντας έμπνευση από ακόμα παλιότερο κομμάτι του κουβανού μουσικού Cachao Lοpez… «Respect» Διασκευή: Αρίθα Φράνκλιν Το κλασικό της Αρίθα Φράνκλιν κυκλοφόρησε το 1967 για να της χαρίσει ένα Grammy και να γίνει ο ύμνος του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Όσο για το «Rolling Stone», το κατέταξε ως το 5ο καλύτερο τραγούδι όλων των μουσικών εποχών! Αυθεντικό: Ότις Ρέντινγκ Το αξέχαστο κομμάτι της Φράνκλιν γράφτηκε και τραγουδήθηκε από άντρα, τον Ότις Ρέντινγκ, ο οποίος το έριξε στην αγορά το 1965, δύο χρόνια πριν από την εκδοχή της Φράνκλιν. Το γεγονός ότι τραγουδήθηκε από άντρα έδινε φυσικά άλλο νόημα στον «σεβασμό» που απαιτούν οι στίχοι… «Cocaine» Διασκευή: Έρικ Κλάπτον Ο Κλάπτον κυκλοφόρησε τη δική του εκδοχή το 1977 συναντώντας μάλιστα μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο, αν και ο ίδιος ισχυριζόταν πάντοτε ότι στην ουσία πρόκειται για τραγούδι κατά των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και πρόσθεσε στους στίχους τη φράση «αυτή η βρόμικη κοκαΐνη» (that dirty cocaine), για να γίνει ακόμα πιο σαφές το μήνυμά του. Παραμένει ένα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του Κλάπτον και διαχρονική επιτυχία…

Αυθεντικό: J.J. Cale Το «Cocaine» γράφτηκε από τον J.J. Cale, έναν μπλουζίστα και ροκαμπιλά από τον αμερικανικό Νότο, ο οποίος το έριξε στην αγορά έναν χρόνο πριν το δανειστεί ο Κλάπτον. Η αυθεντική εκδοχή σκαρφάλωσε μάλιστα στην πρώτη θέση των μουσικών charts, αν και μόνο στη μακρινή Νέα Ζηλανδία! Ο Κλάπτον δεν πήρε από τον Cale μόνο την «Κοκαΐνη», αλλά και τα «After Midnight» και «Travelling Light», πριν αρχίσει να διασκευάζει πλήθος ακόμα καλλιτεχνών…

«Hound Dog» Διασκευή: Έλβις Πρίσλεϊ Μπορεί πλέον να μοιάζει ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους, στην εποχή του όμως ήταν άλλη μια κλασική επιτυχία του «Βασιλιά» και μάλιστα ένα από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του. Το «Rolling Stones» το έχει κατατάξει στο Νο 19 των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών… Αυθεντικό: Big Mama Thornton Το «Hound Dog» γράφτηκε από τους Jerry Leiber και Mike Stoller και πρωτοτραγουδήθηκε από την υπέροχη αφρο-αμερικάνα ερμηνεύτρια της rhythm and blues Willie Mae «Big Mama» Thornton το 1952. Δικό της επίσης ήταν και το «Ball and Chain», το οποίο απογείωσε χρόνια αργότερα η Τζάνις Τζόπλιν…

«I Will Always Love You» Διασκευή: Γουίτνεϊ Χιούστον Όλοι ξέρουμε ότι το τραγούδι εμφανίστηκε στο soundtrack του «Bodyguard» (1992), της πρώτης κινηματογραφικής εμφάνισης της γνωστής τραγουδίστριας. Τεράστια επιτυχία, έφτασε μέχρι και το νούμερο 68 στα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών του Billboard…

Αυθεντικό: Ντόλι Πάρτον Ήταν όμως η Ντόλι Πάρτον που το έγραψε το 1973 και το ηχογράφησε την επόμενη χρονιά ως single, γνωρίζοντας μεν επιτυχία τον μήνα που κυκλοφόρησε αλλά μετά ξεχάστηκε από όλους. Γι’ αυτό και το επανακυκλοφόρησε η ίδια μια δεκαετία αργότερα, ως μέρος του soundtrack μιας ταινίας όπου εμφανιζόταν («The Best Little Whorehouse in Texas»)… «Tainted Love» Αυθεντικό: Soft Cell Το δεύτερο single των Soft Cell κυκλοφόρησε το 1981 για να γίνει η μεγαλύτερη επιτυχία τους και με διαφορά. Αν και σε κάποιους κάτι θύμισε, παρά τα συνθεσάιζερ και τον πειραγμένο ηλεκτρονικό ήχο. Στα βρετανικά charts έφτασε μέχρι την πρώτη θέση, ενώ στα αμερικανικά άγγιξε την όγδοη… Αυθεντικό: Γκλόρια Τζόουνς Το «Tainted Love» ηχογραφήθηκε το 1964 από την Γκλόρια Τζόουνς, αν και πέρασε στα «ψιλά» της δισκογραφίας. Παρά την εμπορική αποτυχία του όμως, το κομμάτι έγινε σχετικά δημοφιλές στα κλαμπ της βόρειας Αγγλίας, αναγκάζοντας την αοιδό να το επανακυκλοφορήσει το 1976, αν και πάλι πάτωσε στα charts. Ήθελε ξεκάθαρα τους Soft Cell του… «Layla» Διασκευή: Έρικ Κλάπτον Ένα από τα γνωστότερα κομμάτια του Κλάπτον δεν είναι καν δικό του! Ο μουσικός κυκλοφόρησε μια πετσοκομμένη εκδοχή της αυθεντικής εκτέλεσης το 1972, που σκαρφάλωσε στο Νο 10 των αμερικανικών και στο Νο 7 των αγγλικών charts, και 20 χρόνια αργότερα έριξε στην αγορά την ακουστική εκδοχή, η οποία έφτασε ως το Νο 12 στην Αγγλία και απέσπασε το Grammy για το Καλύτερο Ροκ Τραγούδι το 1992, κερδίζοντας ακόμα και το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana…

Αυθεντικό: Derek and The Dominoes Η «Layla» του Κλάπτον κατέληξε στην 27η θέση των 500 κορυφαίων κομματιών του «Rolling Stone», αν και όταν πρωτοκυκλοφόρησε δεν ήταν και τόσο δημοφιλής. Ηχογραφήθηκε από την μπάντα του Κλάπτον, τους Derek and The Dominoes, το 1970, και πάτωσε σε πωλήσεις, ενδεχομένως γιατί το όνομα του Κλάπτον απουσίαζε από το εξώφυλλο του άλμπουμ και κανείς δεν ήξερε αυτόν τον Derek και την ορχήστρα του. Επίσης, ήταν 7 ολόκληρα λεπτά σε διάρκεια, κάτι που το έκανε απαγορευτικό για το ραδιόφωνο…

«Louie Louie» Διασκευή: The Kingsmen Εδώ μιλάμε για ένα από τα πλέον πολυδιασκευασμένα τραγούδια της μουσικής ιστορίας, με τις πρόχειρες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερες από εκατό εκδοχές του! Αν και η δημοφιλέστερη παραμένει η εκτέλεση της αμερικανικής ροκ μπάντας The Kingsmen το 1963. Εδώ έπαιξε τον δικό της ρόλο η ομοσπονδιακή έρευνα του FBI για τους σκοτεινούς στίχους του κομματιού(!), η οποία έπειτα από 4 μήνες παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο με τα λόγια… Αυθεντικό: Richard Berry Τόσο η μουσική όσο και η πρώτη εκτέλεση του «Louie Louie» ανήκει στον Richard Berry και μας έρχεται από το 1955. Σαφώς πιο αργή και ατμοσφαιρική, η δική του εκτέλεση θυμίζει τζαμαϊκανή μπαλάντα, γι’ αυτό και δεν έπιασε ίσως στις ΗΠΑ. Ο τραγουδοποιός παραιτήθηκε μάλιστα από τα δικαιώματα του κομματιού λίγο πριν αυτό γίνει τρελή επιτυχία! Αν και στη δεκαετία του 1980 θα ανακτούσε τελικά τους τίτλους του, βγάζοντας πια πολλά από την αναπαραγωγή του «Louie Louie»… «Hurt» Διασκευή: Τζόνι Κας Μια από τις τελευταίες επιτυχίες του Κας λίγο πριν από τον θάνατό του το 2013, το κομμάτι περιλήφθηκε στο άλμπουμ του 2002 «American IV: The Man Comes Around» του 71χρονου τότε Τζόνι. Το κομμάτι σημείωσε αξιοπρεπή πορεία τόσο στα αμερικανικά όσο και τα βρετανικά charts, αν και εκεί που έγινε ανεπανάληπτη επιτυχία ήταν για άγνωστο λόγο στη Νορβηγία! Όσο για τη λίστα του «Rolling Stones», άγγιξε τη 15η θέση! Αυθεντικό: Nine Inch Nails Ο Κας διασκεύασε απλώς την παλιότερη επιτυχία των μοναδικών Nine Inch Nails, αλλάζοντας τους πιπεράτους στίχους όπου νόμισε πως ήθελαν λίγο ρεκτιφιέ. Η εκτέλεση της γνωστής μπάντας κυκλοφόρησε το 1994 στο άλμπουμ «Downward Spiral» και βραβεύτηκε με Grammy για Καλύτερο Ροκ Τραγούδι το 1996… Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr