Νέα κατασκευαστικά σχέδια ξεδιπλώνονται κάθε μέρα σε κάποια γωνιά του κόσμου και τα περισσότερα κοιτούν πλέον ολοένα και πιο ψηλά.

Ο άνθρωπος ήταν ανέκαθεν παθιασμένος με την κατάρριψη ρεκόρ και σταθερών, μια τάση που δεν φαίνεται ικανή να ανακοπεί.

Εδώ θα μιλήσουμε για θεόρατους ουρανοξύστες που έρχονται το 2021 να αλλάξουν την ατμόσφαιρα των πόλεων που θα τους φιλοξενήσουν.

Σηκώνονται εδώ και χρόνια ολοένα και πιο ψηλά και το 2021 είναι η χρονιά που αναμένεται να παραδοθούν πανέτοιμοι.

Δεν είναι απλώς άλλη μια σειρά ψηλών κτιρίων, αλλά μέλη των 100 ψηλότερων πύργων του κόσμου, μια χρυσή λίστα με ουρανοξύστες που υπάρχουν ήδη και με άλλους που ετοιμάζονται και θα ολοκληρωθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οδηγός μας είναι εδώ το παρατηρητήριο ουρανοξυστών CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat), ο θεσμός που έχει θέσει τα διεθνή πρότυπα για τη μέτρηση και τον καθορισμό των ψηλών οικοδομημάτων.

Δεν είναι απλώς πως είναι η πιο ακριβής βάση δεδομένων για κάθε συζήτηση περί ουρανοξυστών, είναι κυρίως ότι λειτουργεί ως ο φορέας που αποδίδει τις δάφνες σε ένα αρχιτεκτόνημα ώστε να μπει στα «ψηλότερα κτίρια του κόσμου».

Αυτά λοιπόν είναι τα έργα που περιμένουμε να δούμε ολοκληρωμένα μέσα στο 2021.

Κι αν δεν ήταν η πανδημία του 2020 να καθυστερήσει ή ακόμα και να παγώσει την κατασκευή πολλών ακόμα, η λίστα θα ήταν αναμφίβολα πιο πλούσια…

Riverview Plaza A1 – Ουχάν, Κίνα

Την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, τη μάθαμε όλοι το 2020 ως το επίκεντρο του κορονοϊού. Από τις εικόνες που έκαναν μάλιστα τον γύρο του κόσμου είδαμε πως η μητρόπολη είναι γεμάτη από θεόρατους ουρανοξύστες.

Ο Riverview Plaza A1 είναι ο ψηλότερος από τους τρεις πύργους που κατασκευάζει από το 2013 η αμερικανική Pelli Clarke Pelli Architects στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιαστικού οράματος του Riverview Plaza Development.

Ο Α1 σκαρφαλώνει σε ύψος 436 μέτρων και θα είναι μεικτής χρήσης. Από τους 73 ορόφους του, οι 45 θα φιλοξενήσουν γραφεία, αλλά και ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην κορυφή, με πανοραμική θέα στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Η βάση του ουρανοξύστη των 185.300 τ.μ. θα έχει εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια.

111 West 57th Street – Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Οδεύει τάχιστα προς την αποπεράτωσή του το νέο κόσμημα του Μανχάταν, ο οικιστικός πύργος των 435,3 μέτρων και των 84 ορόφων. Απαρτίζεται από δύο κτίσματα, το ιστορικό 16οροφο Steinway Hall του 1925, που φιλοξενούσε άλλοτε το κατάστημα της Steinway & Sons, και τον 84 ορόφων πύργο που σχεδιάστηκε από τη SHoP Architects.

Ο ουρανοξύστης από ατσάλι και τσιμέντο φιλοξενεί 60 υπερπολυτελή διαμερίσματα, 14 στη βάση και 46 στον κυρίως πύργο, αλλά και μια σειρά exclusive υπηρεσιών αποκλειστικά για τους ενοίκους.

Όταν παραδοθεί το 2021, θα στεφθεί ως ένα από τα ψηλότερα κτίρια των ΗΠΑ. Αλλά και ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του πλανήτη. Άρχισε να κατασκευάζεται το 2015 και παρά τις απίθανες περιπέτειές του, μεταξύ αυτών μηνύσεις, οικονομικά προβλήματα και τεχνικές προκλήσεις, είναι σχεδόν έτοιμος.

Dongguan International Trade Center 1 – Ντογκουάν, Κίνα

Άλλος ένας πελώριος ουρανοξύστης, που θα γίνει το 2021 μέλος της ομάδας των 100 ψηλότερων κτιρίων της οικουμένης, ετοιμάζεται πυρετωδώς στο νευραλγικό βιομηχανικό κέντρο της κεντρικής Κίνας, την πόλη Ντογκουάν.

Ο πύργος των 426,9 μέτρων, των 88 ορόφων και των 215.000 τ.μ. θα στεγάζει αποκλειστικά γραφεία. Άρχισε να σηκώνεται το 2014 και όταν παραδοθεί σε χρήση, θα είναι το ψηλότερο κτίριο της πόλης, αλλά και ένα από τα ψηλότερα της Κίνας.

Χτίζεται μάλιστα στο κέντρο της πόλης, σε ένα προνομιακό σημείο της Ντογκουάν, στην οποία κατασκευάζεται ένα μεγάλο μέρος των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας.

Το Trade Center 1 είναι ο ψηλότερος από τους 5 πύργους του τεράστιου συγκροτήματος που φτιάχνεται (οι δύο επόμενοι έχουν ύψος 280 και 210 μέτρων), παρέχοντας διαμερίσματα, γραφεία και ξενοδοχεία.

PIF Tower – Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Το Public Investment Fund (PIF) Tower είναι ένας ουρανοξύστης που άρχισε να αναγείρεται το 2010, ολοκληρώθηκε μερικώς το 2014, το 2019 ήταν έτοιμος κατασκευαστικά και το 2021 θα παραδοθεί σε χρήση. Έχει ύψος 385 μέτρων και θα φιλοξενεί γραφεία στους 72 ορόφους του.

Το νέο στολίδι του οικονομικού κέντρου της πόλης είναι το ψηλότερο από τα 5 κτίρια που κατασκευάζονται, συμβολίζοντας μια νέα εποχή υπεροχής για την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Είναι μάλιστα ένας από τους πιο τεχνολογικά προωθημένους ουρανοξύστες του κόσμου, με ένα καινοτόμο σύστημα ηλιακής ενέργειας να ρυθμίζει αυτόματα την εσωτερική θερμοκρασία, ανταποκρινόμενο στην έντονη ηλιοφάνεια και τη ζέστη του Ριάντ.

Έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασύρματης επικοινωνίας και δικές του οπτικές ίνες, καθώς προορίζεται για γραφεία μεγάλων εταιριών.

Οι «έξυπνες» υποδομές συγχωνεύουν φωνή, δεδομένα και οπτικοακουστικό υλικό ώστε να εξοικονομείται κόστος και να προάγεται η παραγωγικότητα.

Τhamrin Nine Tower 1 – Τζακάρτα, Ινδονησία

Το Τhamrin Nine είναι ένα θεόρατο συγκρότημα κτιρίων μεικτής χρήσης που χτίζεται στην Τζακάρτα, προσφέροντας 570.000 τ.μ. που θα καλυφθούν από γραφεία, εμπορικά καταστήματα, διαμερίσματα, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους ψυχαγωγίας.

Το σύμπλεγμα αποτελείται από 6 πύργους, 3 με διαμερίσματα και 3 με γραφεία. Ο ψηλότερος όλων είναι ο Tower 1 (γνωστός και ως Autograph Tower) των 382,9 μέτρων και των 75 ορόφων, που θα στεγάζει γραφεία.

Άρχισε να κατασκευάζεται το 2014 και θα παραδοθεί μέσα στο 2021 ως ο πρώτος θεόρατος ουρανοξύστης της Ινδονησίας. Οι χαμηλότεροι όροφοί του θα φιλοξενήσουν γραφεία, ενώ οι πάνω όροφοι θα αξιοποιηθούν από το ξενοδοχείο Waldorf Astoria.

Ο Tower 1 είναι μάλιστα «πράσινος» ουρανοξύστης, εξοικονομώντας το 30% της ενέργειας που θα κατανάλωνε ένας αντίστοιχου μεγέθους συμβατικός ουρανοξύστης.

Λίγο χαμηλότερος είναι ο Tower 2 του συγκροτήματος, στα 300 μέτρα ύψος…

Guiyang World Trade Center Landmark Tower – Γκουιγιάνγκ, Κίνα

Χτισμένη σε μεγάλο υψόμετρο, μέσα σε βουνά, ποτάμια και παραπόταμους, η Γκουιγιάνγκ είναι μια πολύβουη πόλη της Κίνας που έχει για καμάρι το νέο εμπορικό της κέντρο. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2017 για το στολίδι του μεικτής χρήσης κατασκευαστικού πλάνου, αυτό τον πύργο των 380 μέτρων (δεν έχει ανακοινωθεί αριθμός ορόφων).

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης του τεράστιου συμπλέγματος των 21 κτιρίων καταλαμβάνει τα 163.466 τετραγωνικά από τα συνολικά 829.000 τ.μ. του νέου μητροπολιτικού κέντρου. Θα φιλοξενεί γραφεία πολυεθνικών εταιριών και ένα ξενοδοχείο.

Δίπλα του θα φτιαχτεί εμπορικό κέντρο από τη μία πλευρά και πολυώροφο κτίριο με υπηρεσίες από την άλλη. Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Γκουιγιάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα παγκοσμίως, μια τομή που θα αλλάξει την πόλη.

Τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος, καθώς εκεί θα φτιαχτούν αθλητικές εγκαταστάσεις, δομές ψυχαγωγίας και άλλα πολλά.

Shenzhen Center – Σεντσέν, Κίνα

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2012 και το 2021 θα παραδοθεί σε χρήση, καθώς εδώ όλα τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν κατά γράμμα. Πρόκειται για έναν πανύψηλο ουρανοξύστη 375,6 μέτρων και 70 ορόφων που έρχεται να προστεθεί στους ήδη πολλούς ουρανοξύστες της Σεντσέν.

Η μητρόπολη της νότιας Κίνας, στα βόρεια του Χονγκ Κονγκ, στεγάζει ήδη τους 6 από τους 56 ουρανοξύστες του κόσμου άνω των 350 μέτρων και λαχταρά κι άλλους, καθώς τα 3/4 των 12,5 εκατ. κατοίκων της είναι είτε ξένοι υπήκοοι είτε Κινέζοι από άλλες περιοχές.

Είναι μια πόλη που πάλλεται από εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα και αποζητά ακόμα ψηλότερα κτίρια. Ο νέος πύργος δεν είναι μάλιστα ο ψηλότερος της πόλης, θα είναι ωστόσο στα 100 ψηλότερα κτίρια του κόσμου μόλις παραδοθεί…

Haitian Center Tower 2 – Τσινγκτάο, Κίνα

Η Τσινγκτάο της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ είναι ένα σημαντικό λιμάνι της χώρας, αλλά και εμπορικός και βιομηχανικός κόμβος. Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια γέφυρα του κόσμου και άλλα τέτοια θαύματα, παραμένοντας μια από τις πόλεις της Κίνας με το υψηλότερο επίπεδο ζωής.

Και σύντομα, μέσα στο 2021, θα έχει να καμαρώνει και για έναν ακόμα λόγο, τον πανύψηλο ουρανοξύστη των 369 μέτρων και των 74 ορόφων που θα στεγάζει γραφεία και ξενοδοχεία.

Γνωστός και ως New Horizon Tower 2, είναι το κόσμημα του Haitian Center, ενός υπερφιλόδοξου κατασκευαστικού πλάνου που αποζητά να αλλάξει εντελώς την όψη της παραλίας.

Εδώ χτίζονται 3 πανύψηλοι ουρανοξύστες (οι άλλοι δύο έχουν ύψος 240 και 204 μέτρων), αλλά και θεόρατα συγκροτήματα μεικτής χρήσης, όπως πολυτελή διαμερίσματα, δύο ξενοδοχεία, τεράστιοι χώροι γραφείων, αλλά και εμπορικά καταστήματα, συνεδριακά κέντρα και άλλα πολλά.

Ο Tower 2, που άρχισε να σηκώνεται το 2016, θα είναι το ψηλότερο κτίριο της Τσινγκτάο.

Greenland Group Suzhou Center – Σουτσόου, Κίνα

Ένα πραγματικό θαύμα άρχισε να κατασκευάζεται το 2014 στη Σουτσόου, δίπλα στη Σαγκάη, ένας τολμηρός σχεδιαστικά ουρανοξύστης 358 μέτρων και 77 ορόφων, ώστε να στεγάσει γραφεία, ξενοδοχεία και σπίτια.

Εδώ η αεροδυναμική έπαιξε τον δικό της ρόλο, σημαίνοντα ρόλο, δημιουργώντας αυτό τον «πνεύμονα», όπως τον θέλουν οι αρχιτέκτονες, στο κέντρο της κατασκευής.

Δεν είναι παρά το αίθριο του ουρανοξύστη, ένα πλήρως λειτουργικό παράθυρο 30 ορόφων που λούζει τους εσωτερικούς χώρους με φως και ανοίγει για να παρέχει καθαρό αέρα.

Οι καινοτομίες του ουρανοξύστη σε όρους εξοικονόμησης ενέργειας και «πράσινων» λύσεων δεν έχουν κυριολεκτικά τέλος. Σε σχέση με έναν συμβατικό πύργο αντίστοιχου μεγέθους, λειτουργεί με 60% λιγότερη ενέργεια.

Και με ιδιαιτέρως χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον.