38
loading

Ένα νόμισμα είναι η ζωή με δύο όψεις. Και αυτές τις δύο όψεις τις γυρεύουμε και οι ίδιοι σε κάθε τι που βιώνουμε. Όπως τώρα με την πανδημία του κορονοϊού. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, που άλλαξε δραματικά την καθημερινότητά μας.

Τον τελευταίο, κυρίως, μήνα ζούμε καταστάσεις που δεν είχαμε φανταστεί στα πιο τρελά μας όνειρα. Ή μάλλον στους χειρότερους εφιάλτες μας. Σαν ένα σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας μοιάζει η ζωή μας, τελευταία. Αλλά είπαμε. Σε κάθε τι αποζητάμε τις δύο όψεις του νομίσματος. Και στην περίπτωση του covid – 19 η μία όψη η θετική πλευρά της ασυνήθιστης αυτής κατάστασης που βιώνουμε.

Για παράδειγμα, η καραντίνα στο σπίτι και τα μέτρα απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε ως οικογένεια κοντά. Να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, να συστηθούμε από την αρχή. Να κάνουμε πράγματα, που θέλαμε αλλά πριν δεν προλαβαίναμε. Να αναθερμάνουμε ενδεχομένως τη σχέση με το σύντροφό μας. Να καλύψουμε τα κενά στα σχέση με τα παιδιά μας. Αυτή είναι η μία όψη.

Γιατί υπάρχει και η άλλη. Η σκοτεινή πλευρά του εγκλεισμού. Γιατί δυστυχώς, σε όλα τα σπίτια σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, δεν είναι βγαλμένες σαν από διαφήμιση γάλατος. Σε αυτή την πλευρά του νομίσματος είναι η ενδοοικογενειακή βία, που τις ημέρες της καραντίνας λόγω κορονοϊού έχει αυξηθεί, με θύματα γυναίκες αλλά και παιδιά. Και οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου.

Κλεισμένη στο σπίτι με τον θύτη

Ο εγκλεισμός και όταν μάλιστα γίνεται τόσο απότομα, περνώντας οι ημέρες, είναι φυσικό κι επόμενο να φέρει και νεύρα. Να δοκιμάσει χαρακτήρες, συναισθήματα, σχέσεις. Να φέρει ακόμη και ξεσπάσματα.

Τι γίνεται, όμως, στις περιπτώσεις εκείνες, που καλείσαι να συνυπάρξεις κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους με έναν βίαιο χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες ημέρες οι περισσότεροι προσπαθούσαν και στέκονταν στην ιδανική πλευρά της καραντίνας.

Περνώντας οι ημέρες, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να σκέφτονται τι συμβαίνει με τις οικογένειες ή τα ζευγάρια που πριν κορονοϊού αντιμετώπιζαν περιστατικά ενδοικογενειακής βίας. Όλο και περισσότεροι σκέφτονται τα θύματα που είναι κλεισμένα στο σπίτι με τον θύτη.

Στο τραπέζι έχει πια πέσει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Και δικαίως. Γιατί τα νούμερα με τα περιστατικά που έχουν αυξηθεί της ημέρες του κορονοϊού, σοκάρουν.

«Ο περιορισμός λόγω Covid-19 δημιουργεί εύφορο έδαφος για επιδείνωση της ενδοοικογενειακής βίας», είναι το ζήτημα όπως το αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 40 βουλευτών σχετικά με την αύξηση φαινομένων οικογενειακής βίας ως συνέπεια της καραντίνας λόγω Covid 19.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «κάτω από συνθήκες καραντίνας και κατ' οίκον περιορισμού, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με αυτόν που τις κακοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» . Ενώ και τα παιδιά «θυματοποιούνται επίσης και είναι επικίνδυνα εκτεθειμένα σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον παραμένουν και εκείνα περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιητικό γονέα ή σύντροφο της μητέρας τους».

Η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αποκαλύψει μεταξύ άλλων: «ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που μου συνέδεσαν τα περιστατικά βίας με τον εγκλεισμό στο σπίτι».

Μάλιστα, είχε επισημάνει πως πολλές φορές η βία μεταξύ ενός αντρόγυνου μεταδίδεται και στα παιδιά, κάνοντας και τα ίδια θύματα αυτής.

«Εάν σε αυτά τα δεδομένα προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ήδη αρχίζουν και έχουν μία αβεβαιότητα στο εργασιακό τους περιβάλλον ή βιώνουν μία μείωση των εισοδημάτων τους, το άγχος και η πίεση γίνονται ακόμη εντονότερα. Όλα αυτά έχουν ως κατάληξη ένας βίαιος άνθρωπος να ασκεί βία ευκολότερα κάτω από αυτές τις συνθήκες» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Στη χώρα μας, οι κοινωνικές υπηρεσίες όλων των δήμων δεν έχουν σταματήσει αυτή την περίοδο τη λειτουργία τους. Άρα, σε περίπτωση που ένα θύμα το επιθυμεί, μπορεί να απευθυνθεί κι εκεί για περαιτέρω βοήθεια και στήριξη.

Αύξηση 30% των κλήσεων για βοήθεια στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, (ΣΠΑΒΟ) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κύπρο μέχρι και σήμερα οι κλήσεις για βοήθεια λόγω ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30%, οι οποίες πλέον φτάνουν τις 750 μέσα σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με την Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου Δρ Άντρη Ανδρονίκου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Alpha καλημέρα», ο κατ'οίκον περιορισμός αποτελεί ένα «εργαλείο στα χέρια των δραστών».

Όπως εξήγησε, λόγω του περιορισμού περίμεναν μία αυξητική τάση απέναντι στα περιστατικά βίας που έπρεπε να διαχειριστούν. «Μέσα από αυτό τον περιορισμό όπου γυναίκες για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο σπίτι επομένως απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή και από τους χώρους εργασίας τους με αποτέλεσμα ο έλεγχος που έχουν στη ζωή των γυναικών να γίνεται ακόμη μεγαλύτερος με αποτέλεσμα την επιδείνωση της βίας» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, η Δρ Ανδρονίκου.

Διπλασιάστηκε ο αριθμός στην Κίνα τις ημέρες της καραντίνας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αντίκτυπο και στις ανθρώπινες σχέσεις. Και περισσότερο στις οικογενειακές, μιας και τα μέλη καλούνται πλέον να συνυπάρξουν όλα μαζί για όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Ενδεχομένως να ακούγεται και ωραίο, στην πραγματικότητα, όμως, μόνο ιδανικό δεν είναι για όλα τα σπίτια.

Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός, τις ημέρες της καραντίνας τα περιστατικά βίας με θύματα κυρίως τις γυναίκες, διπλασιάστηκαν. Ο Wan Fei, συνταξιούχος αστυνομικός που τώρα διαχειρίζεται μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της ενδοοικογενειακής βίας στο Jingzhou του Hubei, δήλωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών αυτών σχεδόν διπλασιάστηκε από τη μέρα που άρχισε η καραντίνα.

«Η επιδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικογενειακές σχέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το 90% των βίαιων επιθέσεων στα πλαίσια της οικογένειας, αυτής της περιόδου, σχετίζεται με την επιδημία Covid-19», δήλωσε.

Όπως αναφέρει, ο φόβος και η ανησυχία για αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κατάσταση, καθώς και η οικονομική πίεση που ασκείται σε πολλές οικογένειες, ενισχύουν τέτοιες συμπεριφορές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Κίνα, το #AntiDomesticViolenceDuringEpidemic χρησιμοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της εθνικής και διεθνούς κοινότητας.

Ανησυχητικά τα στοιχεία σε χώρες του κόσμου

Στην Αμερική, επίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το SafeNest, ένα καταφύγιο για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα στο Λας Βέγκας, ήδη σημειώνεται αύξηση των τηλεφωνικών κλήσεων, περίπου 10%, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Και στην Ιταλία έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Κι ενώ οι κλήσεις για βοήθεια έχουν μειωθεί, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα SMS και τα emails γυναικών που ζητούν βοήθεια. Και υπάρχει λογική εξήγηση σε αυτό, αφού είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουν, καθώς πια βρίσκονται όλη τη μέρα στον ίδιο χώρο με τους δράστες, οπότε ο κίνδυνος να ακούσουν κάποια τηλεφωνική τους συνομιλία, είναι μεγάλος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας αναφέρει πως οι κλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 20% τις πρώτες ημέρες της καραντίνας.

Πάντως, στην Ισπανία, όπου οι κανόνες του lockdown είναι εξαιρετικά αυστηροί, η κυβέρνηση ανέφερε πως από τα πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων κυκλοφορίας, εξαιρούνται οι γυναίκες που φεύγουν από το σπίτι τους για να γλιτώσουν και να καταγγείλουν ενδοοικογενειακή βία.

Στην Βραζιλία, το ίδιο μοτίβο. Η δικαστής Αντριάνα Μέλο, η οποία εξειδικεύεται σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, στο Ρίο ντε Τζανέιρο κάνει λόγο για άνοδο 40% με 50%. Και τα νούμερα αυτά, όπως εξηγεί, αφορούν μόνο στις περιπτώσεις που οι γυναίκες ζήτησαν τελικά βοήθεια και καταγράφηκαν τα περιστατικά.

Γιατί, πολλά θύματα φοβούνται να καλέσουν, καθώς αν γίνουν αντιληπτά από τους θύτες, θα υπάρξουν «συνέπειες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar Είναι πολυ απλο

  ο αντρας δεν εχει καμια δουλεια στο σπιτι, τα υπολοιπα ειναι ετσι για να περναμε την ωρα μας

 2. avatar @ Ψιλά γράμματα για Κατινίτσες.

  Το καλύτερο σχόλιο αδερφέ. Λακωνικά και ξηγημένα.
  Σεβασμό από Θεσσαλονίκη καρντάσι.

  1. avatar Ψιλά γράμματα για κατινίτσες.

   Υπάρχουν όμως και ψιλά γράμματα για φρούληδες που ενω συναντήθηκαν με ανάλογες μούσες
   στάθηκαν ανάξιοι να τις κάνουν κορόνα τους, και εκμαυλίστηκαν στο πρώτο κάλεσμα της κάτω κεφαλής τους, με αποτέλεσμα να στείλλουν κάδο ανακύκλωσης το κύρος του αρσενικού. Καλό σου βράδυ απο χαμουτζία.

 3. avatar ξεκαλτσωτος

  ισως δε θαπρεπε καν να εκφερω αποψη
  ισως να μη δικαιουμαι καν
  ουτε παιδια ,ουτε συζω
  απλα ξερω οτι μια χαρα μπορει να κανεις τις ψιλοεπισκευες του ερασιτεχνη με ενα εργαλειο της σειρας, ομορφουλικο εξωτερικα καλοβολο μεν, αλλα με κουζινέτο και πλαστικουρα εσωτερικα
  Οταν βεβαια πας να διορθωσεις κατι σοβαροτερο και το παραζορισεις φυσικα και θα τα φτυσει θες εργαλειο με ρουλεμαν και κιβωτιο...
  αν αντι εργαλειο βαλεις τη σχεση σου εντος ή εκτος γαμου, και ως μερεμετι- ζημια τις αναποδιες της ζωης ισως με εννοήσεις συντροφε.
  μια χαρα μπορει να την περασεις και με το παιχνιδακι σου αν εχεις το σωστο φαρδος και οι αναποδιες της ζωης σε χτυπουν απλα και κανουν γκελ..καλη τυχη το λενε
  μεγαλος παραγοντας οι συγκυριες
  ευλογημενοι οι πολυβραβευμενοι- πολυπειροι - καταξιωμενοι καπεταναίοι της μπανιέρας...
  δινουν και συμβουλες αμισθι ή και με αντιτιμο ως συμβουλοι γαμου ενιοτε..
  τα ξερουν απο αυτα που ΔΕΝ περασαν
  ευτυχειτε.

 4. avatar ΕΓΩ1313131

  ναι , ο κορονοιος και η καραντινα φταιει! ωραια δικαιολογια για τους κοπανους. Ας κρυφτουμε κ αλλο πισω απο το δαχτυλο μας !!! Ντροπη σας !

 5. avatar Saxon

  Άκου ρε, \"ΜΑΘΕ\".....
  .Καλά....Θα σου μιλήσω αναγκαστικά στην γλώσσα σου.Το χάσμα στο μυαλό σου δεν γεφυρώνεται με την πραγματικότητα...(Όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται)....& η κυρά Κατίνα, που εσύ, η ανύπαρκτη χαρακτηρίζεις την συμβία μου, είναι αληθινό μαγκάκι και για να την φτάσεις πρέπει να ανέβεις σε σκάλα..
  Και από τα γραφόμενά σου, εκείνη έβγαλε ένα υποκειμενικό συμπέρασμα, διαβάζοντάς το:
  \"Δεν ξέρεις τι σου γίνεται και έχεις κάψει φλάντζα\" θείτσα......
  Συμφωνώ με το Γιώργο Π. που μέσα από τα εγχειρίδια εγκληματολογίας,
  (Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκεί ήμουν, ), εκθέτει μερικά επί μέρους διδακτικά κείμενα, από την επιστήμη αυτή....
  Αλλά μου φαίνεται ότι είναι \"άτοπον και όχι του παρόντος\".....
  Και ας αποφεύγουμε σε αυτό το χρονικό σημείο, αναλύσεις του σημαντικού αλλάκαι παγκόσμιου αυτού κοινωνικού φαινομένου.. Απλά καταδικάζουμε την βία και τέλος.

  1. avatar γιώργος.π.

   Το να μην μιλάς για την μια ζοφερή πραγματικότητα δείχνεις σεβασμό προς την άλλη?
   Ενα βαριά κακοποιημένο παιδί θα μείνει, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι το φθινόπωρο εντελώς αποκομμένο από τον κόσμο, με τους βασανιστές του (όχι, δεν δραματοποιώ καθόλου την κατάσταση). Μία επώδυνη επιβάρυνση, η οποία θα προστεθεί στον πόνο, που ούτως η άλλως, βιώνει σε συναισθηματικό και ψυχικό επίπεδο στο σχολείο (έχοντας απέναντι του τους παντελώς αδιάφορους, γι αυτά τα ζητήματα, δασκάλους) ή οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον συναναστρέφεται. Αν βάλεις στην εξίσωση και τους, μονίμως, βαριεστημένους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι αντιδρούν στην παράταση του δικαστικού έτους, τότε καταλαβαίνεις ότι μόνο άτοπο δεν είναι το ότι θα μείνουν πολλά παιδιά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια κατάσταση απόλυτης ομηρίας...
   Βέβαια, ακόμη και σε περίοδο κανονικότητας η ανηλικότητα δεν προστατεύεται στην ελλάδα είτε γιατί οι αρμόδιες αρχές είναι παντελώς ακατάλληλες και ανοργάνωτες είτε γιατί οι πολίτες αδιαφορούν. Ακόμη και αν τελικά κάνουν την καταγγελία αυτή θα είναι ανώνυμη σε ποσοστό πάνω από 85%, θα μπεί δηλ στο αρχείο και κανένας δεν θα κάνει τίποτα! - όλοι βολεύονται, αρμόδιες αρχές, μκο, κοινωνικές υπηρεσίες, πολίτες.

  2. avatar Δεν είχα καμία

   αμφιβολία για το επίπεδο σου μπαρμπα!
   Να σε χαίρονται η μάνα σου η αδερφή σου το μαγκακι σου!

 6. avatar Ψιλά γράμματα για κατινίτσες.

  Όσες γυναίκες είναι κοντόφθαλμες και δεν αντιλαμβάνονται ότι ηγεμονεύουν το αρσενικό με την θυληπρέπεια και παθητικότητα είναι ηττημένες και αυτές και ο άντρας τους και τα παιδιά τους. Μόνο ΄όταν η γυναίκα φέρει την ιδιότητα της μούσας είναι στο ρόλο που την έταξε η φύση. Δεν είναι τυχαίο που η λαική πολύπειρη θυμοσοφία λέει ότι η γυναίκα φτιάχνει η καταστρέφει.

 7. avatar Ε ρε…..

  Εκεί που δειχνετε ανδρα να τραβάει μαλλιά, βάλτε καλύτερα μια γυναίκα να ουρλιάζει σε έναν άνδρα και να τον χτυπάει. Πιο κοντά στην αληθεια θα στε

 8. avatar ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ

  1)ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟ
  2) ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ
  3) ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  ΛΥΣΗ. ΣΤΡΙΒΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ

 9. avatar Γιούλα 2020

  Και μια ακόμα άγνωστη μορφή ενδοοικογενειακής (ψυχολογικής) βίας. Γυναίκες με επιμέλεια δεν δίνουν τα παιδιά για επικοινωνία με το πρόσχημα του CoVid-19 παρά το ότι ο πατέρας που έρχεται να τα πάρει κατά τη δικαστική απόφαση έχει συμπληρωμένη τη φόρμα κατ\' εξαίρεση μετακίνησης Β5.
  Βλέπουμε μόνο τη σωματική βία στην Ελλάδα. Τη ψυχική, αυτή που αφήνει μόνιμα και αθέατα σημάδια κάνουμε πως δε τη βλέπουμε. Σε όλες τις χώρες μιλάνε μόνο για σωματική βία γιατί οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια θεωρούν αδιανόητο να μην εφαρμόζονται οι αποφάσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές αποκλείονται. Αντί γιαυτό εμείς απλά κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε.

 10. avatar saxon

  Αυτή η μαγκιά και τρόπος που μιλάνε κάποιες (τζάμπα μαγκιά), κυρίες, του στυλ, \"αν είχε ...\", \"θα του τα έκοβα\", \"θα τον μπίμπ..\", (με δυο λόγια πραγματικά θα του μπίμπ τα μπίμπ, κυρά μου.. !
  Κανείς άνδρας δεν σηκώνει χέρι σε γυναίκα, αλλά βούλωσε το και μάθε να μιλάς. Έτσι που φέρεσαι, πρόσεχε μην πατήσεις το κινητό σου που δεν το αφήνεις όλη μέρα από το κεφάλι σου...
  Και άσε τα μάγκικα....

  1. avatar Μαθε

   να σεβεσαι τις γυναίκες
   αλλά αυτό προϋποθέτει ότι σεβεσαι τον εαυτό σου
   Κυρά κυριούλα και κυρά Κατίνα σίγουρα είναι η σύντροφος σου για να σε επιλέξει
   Το τι κάνω εγώ καί με τι ασχολούμαι δεν σε αφορά

   1. avatar Γυρολόγος.

    Επιβεβαιώνεις απόλυτα τον Saxon. Nα είσαι καλά.

    1. avatar @γυρολογος

     Ο περί ου ο λογος είναι ένας μισογυνης
     που το βούλωσε το θα το λέει συχνά σε γυναίκες
     Αφού λοιπόν επικροτείς τετοιες συμπεριφορές σημαίνει ότι έχετε τα ίδια μυαλα
     Να σαι καλά και η σύντροφος σου καλύτερα

     1. avatar Γυρολόγος.

      Αυτή κι΄αν είναι καλά σας διαβεβαιώ. Καλή σας νύχτα.

 11. avatar Ali 55

  Στην περίπτωση που ο άντρας ανέχεται μέσα στην οικογένεια από τη γυναίκα του οικονομική εκμετάλλευση, φωνές, μειώσεις, πεθερικά, παιδιά με αποκλειστική φροντίδα και δε λέει τίποτα ούτε χειροδικεί, πώς λέγεται ο άντρας; Πώς λέγεται η γυναίκα;

 12. avatar nionio

  Φυσικα αλλο ενα αρθρο που ασχολειται με τον κοροναιο απο τα τζιμανια εκει...απλα για να πατησουμε κλικ...να σχολιασουμε-μαλωσουμε απο κατω κτλ κτλ...εχουμε παλαβωσει ουτως η αλλως τοσες μερες μεσα αυτα ειναι οτι πρεπει...!Δυστυχως υπαρχει βια σε καποιες οικογενειες και πριν τον εγκλεισμο...ευτυχως οχι σε τετοιο βαθμο που υπηρχε παλια και μεγαλωσαμε οι περισσοτεροι!Επειδη καποιοι\"σκασμενοι\"δικαιολογουν το ξυλο ως αντιδραση...θα πρεπε να ντρεπομαστε και μονο που το σκεφτομαστε...ας σπασουμε το χερι μας πανω στην πορτα...ας σπασουμε το κεφαλι μας που παντευτηκαμε...αλλα ποτε ξυλο!Αυριο ο γαμπρος μας ας τη δερνει την κορη μας?Τελος παντων πρεπει να σαι μαγκας σε ολα.. να σε σεβεται..να σε θαυμαζει κι οχι να σε φοβαται!Το πολυ πολυ στο τελος αυτο που θα καταφερεις θα ναι...ΠΡΩΤΑ να σε κερατωσει...μετα να σε σουταρει απο το σπιτι που πληρωνεις ακομη δανειο...να βλεπεις τα παιδια καθε ΣΚ...να παραμεινεις\"χορηγος\"...και στο τελος να κυκλοφορει με αυτον που σε κερατωσε!!!

 13. avatar criskalts

  Άμα τα τσουρέκια γίνονται ζέπελιν, φυσικό να συμβαίνουν αυτά.
  Ποτέ δεν άκουσα από ειδικούς και μη την αναγκαιότητα μείωσης της γκρίνια και της γλωσσοκοπανιάς, αντίθετα θεωρούνται φυσιολογικές συμπεριφορές και ο άλλος οφείλει να αντιδράει ανάλογα με αυτές μας λένε.
  Σκηνή από την ταινία Κοντογιώργηδες και Μακρυκωσταίοι.
  -Μαμά: Μα είναι μικρό παιδί και παίζει
  -Ξενοδόχος: Και εγώ είμαι μεγάλος και βαράω

  1. avatar CatMel

   ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ Κ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΤΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΥΛΟ Κ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΡΕΣ!ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ......

  2. avatar Ρε

   Όποιος είναι άντρας και έχει α.... και όχι τσουρέκια τα βάζει με κάποιον στα κιλά του με ανάλογη μυϊκή δύναμη και όχι με αδύναμες γυναικες
   Αν δεν του αρέσει γιατί μιλάει
   και την ήθελε μουγγη απλά την χωριζει
   και παίρνει σκύλο να τον έχει σήκω πάνω κατσε κατω
   Εγώ πάντως πριν τον χωρισω τον άντρα τον πολλά βαρύ θα του εκοβα
   και τα χέρια και τα τσουρέκια για να μην κάνει κακό σε άλλη γυναικα

   1. avatar Φίλη Ρε

    Ισότητα δεν έχουμε κατά πάντα και δια πάντα. Τώρα σκεφτήκατε την μυική δύναμη του άνδρα και τα κιλά του; Τελικά έχουμε ισότητα ή δεν έχουμε

   2. avatar criskalts

    Δεν κατάλαβες, εγώ δεν είπα σε καμία περίπτωση να πέφτει ξύλο μέσα στην οικογένεια, είπα να μην γκρινιάζετε και να μην εκβιάζετε ψυχολογικά τους άντρες χρησιμοποιώντας τα παιδιά (πολύ ανήθικη τακτική), αλλά για σένα είναι απόλυτα αποδεκτές αυτές οι συμπεριφορές όπως φαίνεται.
    Πάντως από την τελευταία σου πρόταση φαίνεται καθαρά το πόσο πιο βάναυσα και αδίστακτα θα συμπεριφερόσασταν στους άνδρες, εάν είχατε την ίδια ή μεγαλύτερη μυική δύναμη.

    1. avatar Ρε

     Είναι ανήθικο να εκβιάζεις τον σύντροφο σου με τα παιδιά γιατί πχ σε κερατωνει
     και η γκρίνια δεν παλεύεται με τιποτα
     Αλλά το να σηκώνεις χέρι είναι ακόμα χειρότερο
     Πάνω από όλα είναι να αγαπάς να σεβεσαι και να θαυμάζεις τον σύντροφο σου
     Αν ολα αυτα δεν υπάρχουν
     Απλά χωριζεις

 14. avatar Εσείς που γραφετε

  Πρέπει να είστε άντρες. Θα σας πω κατι: η μυϊκή δύναμη που έχετε, σας δόθηκε από τη φύση για να προστάτευετε την οικογένειά σας ΟΧΙ για να χτυπάτε τους αδύναμους. Αν η γυναίκα σας φωνάζει, φωνάξτε και εσείς. Είναι μορφή εκτόνωσης. Δεν σηκώνουμε χέρι. \"είναι γλωσσού η γυναίκα μου\"... Οπότε τι? Την σπάω στο ξύλο?? Ας σοβαρευτούμε και ας μην κατηγορούμε τα θύματα (άντρες και γυναίκες) κατηγορούμε τους θύτες.

 15. avatar Κώστας Κ.

  Αυτό τώρα τι είναι;... Στοχαστικό δοκίμιο;... Είναι η προσπάθεια επιβολής του συγκεκριμένου άρθρου με σκοπό να επιτεθεί στην ευαισθησία του αναγνώστη;;, Γιατί τα γράφετε αυτά;; Πού αποσκοπεί το παρόν γράφημα, χωρίς να θέλω να επικρίνω την στάση γενικότερα του αρθρογράφου. Μιλώντας σαν κοινωνιολόγος, με Ιταλούς και Έλληνες φίλους στο διαδίκτυο, συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σημείο: Λαούς όπως η Ελλάδα, Η Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, αυτό το περίεργο κατά τα άλλα φαινόμενο, του επιβεβλημένου αποκλεισμού κατ\' οίκον, ενώνει τις οικογένειες από τον φόβο του άγνωστου, ενδεχομένως, τέλους...Αυτά που περιγράφεις, συμβαίνουν καθ\' όλη την διάρκεια του χρόνου, από ηλίθιους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, (αλκοόλ, κάνναβη, ψυχοφάρμακα, έλλειψη επικοινωνίας) και ως επί το πλείστον, αναφέρομαι σε άνδρες, δυστυχώς για το φύλλο μου. Όσο για την έρευνα, θα πρότεινα να \"στοχεύσει\" προς Αμερική μεριά και να απομακρυνθεί από την Ευρώπη....

  1. avatar γιώργος.π.

   Αλκοόλ, ψυχοφάρμακα, έλλειψη επικοινωνίας δείχνουν παιδική κακοποίηση, όπως λένε πολλοί κοινωνιολόγοι, σίγουρα δεν είναι ένα ζήτημα ηλιθίων, όπως απλοικά το χαρακτηρίζεται. Ειδικά δε για την ελλάδα είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που διαχρονικά έχει αυτή η χώρα, των μονίμως θυμωμένων κατοίκων της. Δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα που βγήκαμε από την τριτοκοσμική κατάσταση, κατά την οποία οι γυναίκες είχαν ανύπαρκτα δικαιώματα, ακόμη και η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας -ένα από τα πιο σημαντικά- άρχισε ουσιαστικά από το 90 και μετά.
   Θα πρότεινα, να διαβάσετε βιβλία ψυχιάτρων και εγκληματολόγων, όπου στην κυριολεξία μιλάνε για συνεχή πόλεμο, με θύματα κυρίως, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, γυναίκες και φυσικά άντρες οι οποίοι έχουν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία. Στο βιβλίο: \"Οταν τα παιδικά όνειρα γίνονται εφιάλτες\" ή ο \"βιασμός\" του ορέστη γιωτάκου εξηγείται γιατί ο βιασμός, ένα από τα πιο βαριά, τραύματα είναι ταυτόχρονα αρκετά συνηθισμένο και ότι έρχεται στην δημοσιότητα είναι η παρανυχίδα του παγόβουνου.
   Η αμερική ήταν από τις πρώτες χώρες όπου άρχισε να ερευνά συστηματικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, πρίν από την δεκαετία του 70. Μια περίοδο όπου στην χώρα μας, να θυμίσω, η ελληνίδα για να βγεί στο εξωτερικό έπρεπε να πάρει την άδεια του άντρα της.

  2. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

   Μπράβο, ωραία η θεωρία αλλά στη πράξη αυτές τις μέρες όλες οι αστυνομίες του κόσμου έχουν περισσότερες κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία από κάθε άλλη φορά.
   Παντού, το ίδιο, ακόμα και στην Ευρώπη.

 16. avatar Τοσοί εθυσμένοι

  Κλησμένοι στα σπίτια τους τι περημένεται. Γύρο απ το μαγαζί που δουλεύω υπάρχουν τρεις φρουτερί τωρα που κλείσαν, στο καζίνο δε μπορεί να πάει ωρε μάνα μου. Και δεν πιάνω αλλους εθυσμους.

 17. avatar ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ

  Αυτό που πάντα η γυναίκα είναι το θύμα με ξεπερνάει. Διαχωρίζεται την βία από όλες τις μορφές που μπορεί να έχει και και αναφέρεστε μόνο στην χειροδικία. Η βια σε όλες τις μορφές είναι κατακριτέα ,μην δημιουργείται εντυπώσεις όμως. Ανατρέξτε στις πραγματικές αιτίες και όχι στους βίαιους άντρες. Οι άντρες οι κακοί και οι αθώες γυναίκες που τα ανέχονται όλα..!
  Αν έχεις ενα μπαλόνι και το φουσκώνεις όλη μέρα θα σπάσει, δεν φταίει το μπαλόνι.
  Πριν την καραντίνα άνοιγες την πόρτα και έβγαινες μια βόλτα να ηρεμήσουν τα πνεύματα, τωρα μεσα σκας,απλά τα πράγματα.
  Αυτά τα άρθρα είναι παραπλανητικά, αρκετά με την προπαγάνδα σας.

 18. avatar Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ

  ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΘΗ Η ΒΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ, ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΡΩΩ ΚΑΡΕΚΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΤΖΑΝΑΚΗΣ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ,, ΕΧΟΥΜΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΟΥΔΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ. ΕΑΝ ΣΗΚΩΣΩ ΧΕΡΙ ΘΑ ΜΕ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ

 19. avatar Yiannisg

  Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την καραμέλα που μας πασάρουν συνεχώς.
  Οκ είναι απαράδεκτα καταδικαστέο ένας άντρας να χτυπά μια γυναίκα αλλά γιατί δεν μιλάτε για την ενδοοικογενειακή βία που δέχονται και άντρες στα σύγχρονα σπίτια;;;; Και βία δεν είναι μόνο η χειροδικία.
  Και το ξέρετε ότι ισχύει αυτό

  1. avatar όταν τους παντρεύονταν ήταν καλά!!!

   Φίλε Yiannisg δεν έχεις άδικο ότι και άντρες υπάρχουν που δέχονται βία. Ωστόσο, πάντα υπάρχει επιλογή να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν!
   Για τη βία που δέχονται οι γυναίκες λόγω καραντίνας έχω να πω ότι είναι θλιβερό, αλλά...
   κάθε γυναίκα τον άντρα της τον επέλεξε. Δηλαδή πριν τον παντρευτεί ή πριν κάνουν τα παιδιά ήταν ο ρομαντικός, τρυφερός, γλυκός κτλ. και ξαφνικά μεταλλάχθηκε σε τέρας που τη δέρνει???
   Επιτέλους, ας γράψει κάποιος ένα άρθρο για την επιπολαιότητα μερικών ανθρώπων (ή την απελπισία) για την επιλογή συντρόφου. Το ερώτημα δεν είναι γιατί αυξάνεται η βία λόγω καραντίνας, αλλά γιατί επέλεξαν βίαιους ανθρώπους να πορευτούν στη ζωή τους.
   Ωστόσο και γι\' αυτές υπάρχει επιλογή: Το καπελάκι τους και να φύγουν!
   Το θλιβερό στην όλη ιστορία είναι ότι αποδέκτες της βίας είναι και κάποια πλάσματα που δε φταίνε και αυτά είναι τα παιδιά.

   1. avatar γιώργος.π.

    \"Το ερώτημα δεν είναι γιατί αυξάνεται η βία λόγω καραντίνας, αλλά γιατί επέλεξαν βίαιους ανθρώπους να πορευτούν στη ζωή τους.\"
    Γιατί ζήσανε την βία όταν ήταν παιδιά, από τους γονείς τους. Δεν φαντάζεσαι, πόσο καθοριστικά είναι αυτά τα βιώματα για το υπόλοιπο της ζωής των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η βία γίνεται το οξυγόνο των θυμάτων, όπου χωρίς αυτή, χάνεται η γή κάτω από τα πόδια τους, ειδικά το πρώτο διάστημα απομάκρυνσης τους από την πηγή της βίας. Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ξαναγυρνάνε στην κακοποιητική σχέση, ειδικά, αν δεν έχουν καμία υποστήριξη. Ο φόβος γίνεται το dna της κακοποιητικής σχέσης, είναι η πιο δυνατή παρόρμηση, ούτε καν οι μορφωμένοι και οι πιο κοινωνικοποιημένοι δεν ξεφεύγουν από τα δεσμά του.
    Αυτό ισχυεί για όλες τις βίαιες σχέσεις, μεταξύ γονιών - παιδιού, ζευγαριού, αδερφών, φίλων, ουσιαστικά όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις απλά η οικογένεια είναι πολύ συντηρητικός, αδιαφανής και με υπερεξουσίες θεσμός, ειδικά προς τα παιδιά, όπου η βία αποκτάει θηριώδεις διαστάσεις.

   2. avatar Yiannisg

    Πολύ σωστά τα γράφεις και ειδικά η τελευταία πρόταση είναι η πιο σημαντική!!!!
    Βέβαια η μόνη ένσταση μου στα γραφόμενα σου είναι αυτό περί επιλογής..... Μην ξεχνάμε ότι οι ζωή μας έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία η αφραγκια και αβεβαιότητα για το αύριο πιστεύω ότι έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους να χάσουν τα λογικά τους να το πω;;;; Και να αλλάξουν χαρακτήρα και συμπεριφορά....
    Δυστυχώς είναι σημείο των καιρών μας.
    Πάντως να σε πληροφορήσω ότι σε κουβέντες που κάνω στην εργασία μου με συναδέλφους....αρκετοί δέχονται πέρα από τη λεκτική βια, και χειροδικία από τις γυναίκες τους.....

    1. avatar Βλάχος

     Νταξει; τις γράψατε τις θεωρίες; οποίος σηκώνει χέρι μέσα στο σπίτι του, είτε στη γυναίκα του, είτε στα παιδιά του, μπορεί να είναι αρσενικό. Άντρας δεν είναι. Οι περιπτώσεις που περιγράφεις μπορεί να υπάρχουν. Δεν το αμφισβητώ. Αλλά στο σύνολο των περιστατικών βίας μέσα στην οικογένεια, είναι ελάχιστη μειοψηφία. Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όλοι στη ζωή μας από μικροί, το έχουμε δει το είδος του ανθρώπου που σηκώνει χέρι μέσα στο σπίτι του. Είναι ο ίδιος που οταν θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε κάποιον ισάξιο του, βγάζει φτερά και κακαριζει...

   3. avatar Μια κουβέντα

    είναι αυτό
    παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω
    Φεύγω και πάω που?
    Μπορεί το θύμα να είναι οικονομικά εξαρτημενο από τον θυτη
    Να πιέζεται από τον κοινωνικό περίγυρο
    Να υπάρχουν παιδιά και να να απειλεί ότι θα της τα παρει
    Να την εκβιάζει ότι θα την σκοτώσει αν φύγει και πολλές φορές έχει γίνει κάτι τέτοιο οπως
    πρόσφατα με τον αστυνομικό που σκότωσε την πρώην γυναίκα του και την φίλη της
    Και εδώ είναι που πρέπει να έρχεται το σωστο κράτος για να στηρίξει ψυχολογικα οικονομικά και νομικά την γυναίκα που δέχεται κακοποιηση σωματική λεκτική και ψυχολογική
    Αυτά το
    τα θελε και τα παθε
    και ας πρόσεχε ή οταν τους παντρευονται ήταν καλά?
    Είναι ντροπή και να λέγονται
    Δλδ επειδή εκανε ένας άνθρωπος
    λάθος επιλογή πρέπει να πεθάνει κιόλας?

Παρακαλούμε περιμένετε ...