Κατάφερε να δημιουργήσει ένα κολοσσό στον χώρο της ομορφιάς με τα φημισμένα προϊόντα της να αποτελούν μέχρι σήμερα σταθερή επιλογή για όποια γυναίκα θέλει να νιώθει και να δείχνει όμορφη.

Η πρωτοπορία της δεν αφορούσε ωστόσο μόνο τα προϊόντα της αλλά και τις μοναδικές και αναμφισβήτητες ικανότητές της στην πειθώ και την πώληση, μαρκετίστικες στρατηγικές που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

«Δεν έχω δουλέψει μέρα στη ζωή μου χωρίς να πουλήσω κάτι. Αν πιστεύω σε κάτι, το πουλάω, και το πουλάω καλά» συνήθιζε να λέει η Εστέ Λοντέρ.

AP_870916027

Η Εστέ Λοντέρ ήταν το ένατο παιδί μιας εβραϊκής οικογένειας μεταναστών από την Ουγγαρία, που εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας της είχε χρωματοπωλείο, στο οποίο βοηθούσαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Εκεί έμαθε να πουλάει εμπορεύματα.

Παρακολουθώντας τον θείο της τον χημικό να κατασκευάζει κρέμες και έλαια, έμαθε να δημιουργεί και η ίδια καλλυντικά. Πρώτα δοκίμασε τα προϊόντα στον εαυτό της και σύντομα ξεκίνησε να τα πουλάει σε φίλες, γνωστές, αλλά και σε κομμωτήρια. Η «μαγκιά» της ήταν ότι δοκίμαζε η ίδια τα προϊόντα στις πελάτισσες για να τις πείθει για τα αποτελέσματά τους.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε κομμωτήριο στη Νέα Υόρκη που να μην έχει τα καλλυντικά της και σχεδόν καμία γυναίκα δεν έφευγε χωρίς να αγοράσει έστω ένα προϊόν ομορφιάς.

Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν οι μαζικές παραγγελίες με την Εστέ να τρέχει και να μην φτάνει. Οι πελάτισσες είχαν αυξηθεί τόσο, που δεν προλάβαινε να τις εξυπηρετήσει.

AP_9501010236

Η δαιμόνια πωλήτρια διοικούσε την επιχείρηση μόνη της αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που ήθελε η ίδια να το ξέρουν οι άλλοι. Ήθελε όλοι να έχουν την εντύπωση ότι πίσω της κρύβεται μία στρατιά ανθρώπων που εργάζονται για αυτήν.

Έτσι κάθε φορά που σήκωνε τα τηλέφωνα που χτυπούσαν ασταμάτητα, άλλαζε συνεχώς τη φωνή της δίνοντας την εντύπωση στους πελάτες ότι κάθε φορά μιλάνε με κάποιον άλλο πωλητή.

Η επίσημη εταιρεία Εστέ Λοντέρ, δημιουργήθηκε το 1935 ενώ τα πρώτα γραφεία λειτούργησαν δέκα χρόνια αργότερα. Η Λοντέρ κερδίζει την αγορά, ενώ όλοι έχουν να μιλούν για την μαεστρία της στις πωλήσεις.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 έπεισε κάποιους διευθυντές πολυκαταστημάτων, να της παραχωρήσουν μια θέση στο ράφι με τα καλλυντικά για να προωθήσει τα δικά της.

shutterstock484999990

Έψαχνε πώς θα έκανε τις πελάτισσες να μαζευτούν γύρω από τα προϊόντα της και βρήκε τον τρόπο.

Μια από τις πρώτες της μέρες στο πολυκατάστημα, η Εστέ έχυσε δήθεν κατά λάθος, ένα άρωμα στο χαλί, με αποτέλεσμα η μυρωδιά του να τραβήξει κοντά της όλες τις πελάτισσες. Καθώς οι γυναίκες περνούσαν εκείνη δοκίμαζε τα προϊόντα επί τόπου στα πρόσωπά τους. Χάρη στην μοναδική της πειθώ οι περισσότερες, επέστρεφαν στο ράφι της για να αγοράσουν αυτά που είχαν δοκιμάσει νωρίτερα.

Έκανε όμως ακόμα μια κίνηση-ματ. Έδινε «δώρα» στις πελάτισσες στα καταστήματα για να τα πάρουν σπίτι τους και να τα δοκιμάσουν με την ησυχία τους.

AP_101126039102

Από τα «δίχτυα» της δεν θα μπορούσε να γλιτώσει και η ελίτ. Έτσι άρχισε να μοιράζει μικρά δείγματα από τα προϊόντα της και στους επώνυμους γνωστούς της για τις τσάντες και τα ταξίδια τους με σκοπό η φίρμα «Εστέ Λοντέρ» να γίνει γνωστή παντού.

Μία από τις διάσημες γυναίκες που χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα ομορφιάς της Λοντέρ ήταν η Γκρέις Κέλι.

Η τακτική με τα «δώρα» είναι μέχρι σήμερα από τις πιο επιτυχημένες στο χώρο των πωλήσεων. Το 1953 η εταιρία της Λοντέρ κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα «Youth Dew» το οποίο έσπασε ρεκόρ πωλήσεων. Ακολούθησαν και άλλα επιτυχημένα προϊόντα.

AP_881207013

Η δαιμόνια επιχειρηματίας και βασίλισσα της ομορφιάς ήταν πρωτοπόρος και στην προσωπική της ζωή.

Μια από τις πρωτοπορίες της ήταν το ίδιο της όνομα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζοζεφίν Έστερ Μέντζερ. Το έκανε καλλιτεχνικότερο Εστέ, ενώ από τον Ιανουάριο του 1930 που παντρεύτηκε, υιοθέτησε το επίθετο του συζύγου της, λίγο αλλαγμένο κι αυτό από Λοτέρ σε Λοντέρ. Ο λόγος ήταν να προσδώσει στο όνομά της γαλλική φινέτσα που ταίριαζε απόλυτα με το χώρο της ομορφιάς και της αισθητικής.

Πρωτοτύπησε και στην προσωπική της ζωή καθώς παντρεύτηκε δύο φορές τον ίδιο άντρα. Ο πρώτος γάμος της Εστέ και του Τζόζεφ έγινε τον Ιανουάριο του 1930 και το ζευγάρι απέκτησε τον πρώτο του γιο μετά από τρία χρόνια. Το 1939 όμως οι δύο σύζυγοι χώρισαν και η Εστέ μετακόμισε στη Φλόριντα. Μετά από τρία χρόνια αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους και ξαναπαντρεύτηκαν. Έμειναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του Τζόζεφ, ενώ απέκτησαν έναν ακόμη γιο.

AP_721130095

Η Εστέ Λοντέρ συνέχισε την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία μέχρι τα γεράματα. Ακόμα και όταν η εταιρία της είχε μετατραπεί σε κολοσσό, η ίδια δεν σταμάτησε να επισκέπτεται τα καταστήματά της και να παραδίδει μαθήματα πωλήσεων στους υπαλλήλους ενώ συχνά περιποιούνταν η ίδια τις πελάτισσες.

«Η ομορφιά είναι στάση ζωής. Δεν είναι μυστικό αυτό. Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες. Μόνο γυναίκες που δεν νοιάζονται ή δεν πιστεύουν ότι είναι ελκυστικές» συνήθιζε να λέει η ίδια.

Η Εστέ Λοντέρ κατάφερε να γίνει βαθύπλουτη, με τις πωλήσεις να συνεχίζουν την ξέφρενη ανοδική τους πορεία χρόνο με τον χρόνο. Τα προϊόντα της Εστέ Λοντέρ παραμένουν από τις δημοφιλέστερες σειρές καλλυντικών στον κόσμο.

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Απριλίου 2004, από καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές. Ήταν τουλάχιστον 95 ετών αν και κανένα μέλος της οικογένειάς της δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία της γέννησής της, με τις φήμες να κάνουν πάντως λόγο ότι έκρυβε ένα-δύο χρόνια.