Πολλοί τουρίστες, ειδικά όσοι επισκέπτονται κάποια αραβική χώρα, παραπονούνται για την υπερπληθώρα μικροπωλητών που γίνονται κουραστικοί. Ποια είναι η λύση λοιπόν;

Να αποφεύγουμε τα δρομάκια με μικροπωλητές, διακινδυνεύοντας να χάσουμε κάποιο όμορφο αξιοθέατο; Ή μήπως υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή τους πίεση να μας πουλήσουν κάτι και να απολαύσουμε τη χώρα που επισκεφθήκαμε;

Ορίστε μερικές προτάσεις να αντιμετωπίσετε, ακόμα και να απολαύσετε, την υπερβολική προσοχή των αποφασισμένων μικροπωλητών που κατακλύζουν τους δρόμους των αραβικών χωρών.

Το παζάρεμα είναι κομμάτι της χώρας αυτής

Στην Ελλάδα, η διαδικασία της αγοράς συνίσταται συνήθως στην αποδοχή της τιμής που ορίζει ο πωλητής. Σε πολλές χώρες όμως, ειδικότερα σε αυτές της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου, η φιλοσοφία της αγοράς είναι αρκετά διαφορετική· δεν υπάρχουν αμετάβλητες τιμές, ενώ ο αγοραστής και ο πωλητής προσπαθούν να βρουν το κοινό σημείο συμφωνίας. Η τιμή θα αλλάξει αρκετές φορές, ανάλογα με το πόσο επιθυμεί ο αγοραστής να αποκτήσει το προϊόν και πόσο επιθυμεί ο πωλητής να το παραδώσει. Μεγάλο ρόλο θα παίξει το πόσο πλούσιοι ή/και αφελείς δείχνετε, πόσο σας συμπαθεί ο πωλητής, πόσα πράγματα έχει πουλήσει κατά την ημέρα εκείνη και πόση ώρα αφιερώσατε στο παζάρεμα.

Να θυμάστε ότι όλοι θέλουν να βγάλουν το ψωμί τους



Είτε πρόκειται περί του γητευτή φιδιών που σας ζητά να τον φωτογραφίσετε είτε περί κάποιου μικροπωλητή που δε λέει να παραιτηθεί της προσπάθειας, όλοι προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Αυτό πρέπει να το έχετε πάντα κατά νου. Δε σημαίνει ότι πρέπει να χαριστείτε σε όλους και εν γένει να αναγκαστείτε να αποκτήσετε πράγματα που δε θέλετε, αλλά η συμπεριφορά σας μετρά ανεξάρτητα από την απάντηση που θα δώσετε. Κι αν αυτή είναι αρνητική, δώστε την ασυζητητί μεν, με ένα χαμόγελο δε.

Μη ρωτάτε να μάθετε την τιμή αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε



Σε πολλές κουλτούρες, εάν ρωτήσετε την τιμή ενός προϊόντος, ο πωλητής θεωρεί δεδομένο ότι σκοπεύετε να το αγοράσετε και ότι είναι πλέον θέμα τελικής τιμής. Γι’ αυτό και είναι πιθανόν να δείτε μικροπωλητές να τρέχουν (κυριολεκτικά) πίσω από τουρίστες, φωνάζοντας «εντάξει, τελική τιμή», κάθε φορά με μικρότερο νούμερο. Επόμενο είναι να ενοχληθούν αν τους αγνοήσετε και απλά περπατάτε αδιάφοροι. Είναι φυσικά αποδεκτό να ψάχνετε το εμπόρευμα, αλλά να ξεκαθαρίζετε αυτό: ότι απλά και μόνο ψάχνετε.

Διασκεδάστε παζαρεύοντας υπεύθυνα



Αφού ούτως ή άλλως θα παζαρέψετε για να αποκτήσετε τα σουβενίρ σας, γιατί να μην το απολαύσετε; Συνομιλήστε με τον ιδιοκτήτη του πάγκου και μάθετε στοιχεία της τοπικής καθημερινής ζωής. Ένα αστείο ή ένα ανέκδοτο πάντα χαλαρώνει την κουβέντα. Και να θυμάστε, το ζήτημα δεν είναι να αναγκάσετε τον πωλητή να προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή στη χώρα. Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι (όπως άλλωστε είναι στις περισσότερες αραβικές χώρες), ο πωλητής θα αναγκαστεί να προσφέρει εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, μόνο και μόνο για να πάρει μετρητά προκειμένου να θρέψει την οικογένειά του. Μην καταλήξετε να γίνεστε ο τουρίστας που προσπαθεί να παζαρέψει για ένα ήδη φθηνό προϊόν προκειμένου να δώσει ενάμισι ευρώ αντί για δύο, μόνο και μόνο για να νιώσει νικητής.