Η Ελλάδα είναι γεμάτη νησιά και νησίδες που μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ στη ζωή σου. Ονόματα και ιστορίες πίσω από αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σε εκπλήσσουν κάθε φορά. Μια από αυτές τις άγνωστες νησίδες με την ιδιαίτερη ιστορία, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο. Ο λόγος για την Μετώπη η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αίγινας και βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Άγιος Γεώργιος του Αγκιστρίου.

Μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ την ιστορία της και πού ανήκει αυτή. Στην πραγματικότητα έχει μερικές δεκάδες ιδιοκτήτες ενώ γεωλογικά αποτελεί την κορυφή του άλλοτε ισθμού που ένωνε την Αίγινα με το Αγκίστρι και υπέστη καθίζηση. Η άγνωστη νησίδα του Σαρωνικού θα σε εντυπωσιάσει…

Μετώπη, η άγνωστη νησίδα του Σαρωνικού

Η Μετώπη είναι γνωστή αν έχεις διαβάσει Βάρναλη. Ο ίδιος αναφερόταν σε αυτή τη νησίδα αποκαλώντας την «προπύλαια» του Αγκιστρίου. Πρόκειται για ένα νησί εύκολα προσβάσιμο με σκάφος στο οποίο θα απολαύσεις τη μαγευτική μία και μοναδική παραλία του νησιού. Μια μικρή παραλία με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και κατάλευκη άμμο. Μια εικόνα που όταν την κοιτάς από ψηλά σε μαγεύει.

Το υπόλοιπο σκηνικό συμπληρώνεται από ένα μικρό καλύβι, ένα πατητήρι και μερικούς αμπελώνες να δίνουν μια πράσινη νότα στο νησί. Και αυτό, βέβαια, που δε γίνεται να μην προσέξεις είναι το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που στέκει εκεί εδώ και χρόνια.

Η κινηματοφική νησίδα με τους δεκάδες ιδιοκτήτες

Η Μετώπη είναι μια λιλιπούτεια νησίδα χαμηλού ύψους. Κι όμως έχει τη δική της ιστορία. Πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη στην ταινία «Αιγαίο SOS». Τότε σύμφωνα με το σενάριο αποτελούσε μια βραχονησίδα σε διεθνή χωρικά ύδατα που ήρθε στην επιφάνεια μετά από σεισμό της περιοχής, με Έλληνες και Τούρκους να την διεκδικούν ισόποσα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για ένα ελληνικό νησί που έχει αρκετές δεκάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως δεν έχουν έρθει σε συνεννόηση για να το διαχειριστούν. Και μιλάμε για ένα ακίνητο αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

Πριν από μερικά χρόνια, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει και μια αγγελία από ένα ιδιωτικό γραφείο η οποία καλούσε τους ιδιοκτήτες της άγνωστης νησίδας να προσέλθουν στο γραφείο με τα συμβόλαιά τους για εντολή πώλησης σε ενδιαφερόμενο αγοραστή.

Ωστόσο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν όχι ένας και δύο ιδιοκτήτες του νησιού αλλά πολλές δεκάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοικοι του Αγκιστρίου, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τα συμβόλαια από τους προπάππουδές τους.

Πέρα πάντως από τα κληρονομικά και άλλης φύσεως ζητήματα, η ομορφιά της νησίδας είναι αξεπέραστη.

Μπορείς να την θαυμάσεις από το βίντεο του καναλιού Travel Inspiration στο Youtube.