Η Ελλάδα θα τοποθετήσει τουριστικό ακόλουθο στην Αυστραλία με έδρα τη Μελβούρνη, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ενημερώνοντας σήμερα ταξιδιωτικούς οργανισμούς της χώρας. Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης της στην Αυστραλία, με πρώτο σταθμό τη Μελβούρνη η κ. Κεφαλογιάννη είχε διαδοχικές συναντήσεις με Αυστραλούς πολιτικούς, τουριστικούς παράγοντες και ομογενειακούς φoρείς.

Η πρώτη της συνάντηση έγινε σε χώρο του MCG, του ιστορικού και εντυπωσιακού ολυμπιακού σταδίου της Μελβούρνης, σε εκδήλωση που οργάνωσε το ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACCI) και παραβρέθηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, ταξιδιωτικοί πράκτορες και επιχειρηματίες.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι στόχος της είναι η Ελλάδα να προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο και μίλησε για θεματικό τουρισμό. Είπε, ακόμα, ότι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, εξαρτάται από την αυστραλιανή πλευρά. Επίσης, αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να έχουν Αυστραλοί και Ελληνοαυστραλοί στην Ελλάδα, σήμερα, «μια χώρα σε ανάκαμψη που έχει λύσει πολλά θέματα γραφειοκρατίας».

Στη συνέχεια, η υπουργός Τουρισμού είχε συναντήσεις, στο πολιτειακό κοινοβούλιο, με την εκπρόσωπο της Πολιτειακής Βουλής της Βικτώριας, Κριστίν Φάιφ, τον πρόεδρο της πολιτειακής Γερουσίας Μπρους Άτκινσον και ομογενείς πολιτικούς.

Στις συζητήσεις τους τονίστηκε η αναγκαιότητα να αναδειχθεί και ο ρόλος της Λήμνου στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της απόβασης στην Καλλίπολη που θα γίνουν του χρόνου, ενώ έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στη Μάχη της Κρήτης, ενός από τους πολλούς συνδετικούς κρίκους Ελλάδας-Αυστραλίας.

Ακολούθησε η συνάντηση με τουριστικούς πράκτορες, όπου η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε και για καινούρια προϊόντα, για επενδύσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν πρώτα από όλα την ευκαιρία σε περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουν αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και θα βοηθήσουν να επεκταθεί η τουριστική περίοδος. Υπογράμμισε, για παράδειγμα, την ανάγκη προώθησης και των ελληνικών προϊόντων.

Το μεσημέρι της Τρίτης το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κ. Κεφαλογιάννη και των συνεργατών της στο Press Club.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, μίλησε για την ιστορία και τον ρόλο της Κοινότητας, τις πρωτοβουλίες της και τις μελλοντικές επιδιώξεις της. Υπογράμμισε δε ότι η πρωτοβουλία για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την Αυστραλία για χορήγηση βίζας σε 500 νέους, φοιτητές 18-31 ετών, που θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν ένα ταξίδι στην Αυστραλία ή στην Ελλάδα, αντίστοιχα, με άδεια εργασίας αποτελεί πρωτοβουλία της Κοινότητας και άλλων ομογενειακών φορέων.

Η κα Κεφαλογιάννη με την σειρά της είπε, μεταξύ άλλων, ότι μελλοντικά ο ΕΟΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στις πολιτικές εκδηλώσεις της Κοινότητας για την προβολή και του ελληνικού τουρισμού στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Η συμφωνία για τις βίζες θα υπογραφεί αύριο στην Καμπέρα, ενώ η υπουργός Τουρισμού θα επισκεφθεί ακολούθως και το Σίδνεϊ όπου θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ.κ. Στυλιανό, τον αντιπρόεδρο της πολιτειακής κυβέρνησης Νότιας Ουαλίας αρμόδιο για θέματα τουρισμού, και τη δήμαρχο του Σίδνεϊ, Κλόουβερ Μουρ.