Η Ανδρίτσαινα αποτελεί ένα χωριό έκπληξη για την Ηλεία, την οποία οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει με το καλοκαίρι και τις ακρογιαλιές της, όπως η αμμουδερή ακρογιαλιά της Ζαχάρως -μία από τις μεγαλύτερες παραλίες σε μήκος σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, ο νομός της Πελοποννήσου κρύβει πραγματικά διαμαντάκια, τα οποία αξίζει κανείς να ανακαλύψει και να εξερευνήσει από κοντά.

Ανδρίτσαινα: Το χωριό- έκπληξη στην ορεινή Ηλεία

Ένα από αυτά, λοιπόν, και η Ανδρίτσαινα, η οποία αν την παρατηρήσει κανείς καλύτερα θυμίζει πολύ έντονα τα διάσημα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Το χωριό, που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική του όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά του.

Ανδρίτσαινα: Γραφικές εικόνες με φόντο ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό

Το σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές βουτηγμένα στην καταπράσινη φύση της περιοχής θυμίζουν αλπικό τοπίο, καθιστώντας την Ανδρίτσαινα ένα από τα ομορφότερα σημεία στο νομό Ηλείας. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια –από τα ψηλότερα δρομάκια απολαμβάνει κανείς τόσο θέα στο χωριό όσο και στην περιβάλλουσα φύση–, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Τα τραπεζάκια κάτω από τον γεροπλάτανο στην κεντρική πλατεία του χωριού ενδείκνυνται για παραδοσιακό καφέ, ενώ μια επίσκεψη στην ιστορική βιβλιοθήκη –εδώ φιλοξενούνται έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι.– και μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο επιβάλλονται.

Στα όσα αξίζει κανείς, επίσης, να δει στην περιοχή γύρω από το χωριό, ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου, από τα πρώτα μνημεία στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO το 1986) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.), καθώς και το φαράγγι της Νέδας. Ό,τι και να αποφασίσει να κάνει ο επισκέπτης εδώ είναι σίγουρο ότι θα φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις, συμπεριλαμβάνοντας (πλέον) και την Ανδρίτσαινα στους αγαπημένους του προορισμούς.