Το Love Van με αφορμή τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «LookWIthIn» βρίσκεται στη Σλοβενία έχοντας ως σκοπό τη διάσχιση της χώρας από τα βουνά της (Slovenian mountain trail).

Tο βανάκι της ανθρωπιάς, το οποίο κινείται στους δρόμους της Αθήνας με στόχο να μοιράσει απλόχερα την αγάπη του στους άστεγους πολίτες, ετοιμάζει τη δική του ταινία μικρού μήκους που θα ταξιδέψει σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2022.

Στόχος της ομάδας του Love Van δεν είναι μόνο να καταφέρει να καταγράψει όμορφο υλικό από την προσπάθεια αυτή, που θα αποτελέσει μέρος της ταινίας, αλλά και να πετύχει τη διάσχιση των 617 χιλιομέτρων 43.000 θετικής υψομετρικής διαφοράς ημιαυτόνομα σε 14 ημέρες, όταν ο μέσος ορειβάτης χρειάζεται 37 ημέρες.

Ζητήσαμε από τον Λευτέρη Παρασκευά βασικό πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ να μας ενημερώνει για την πορεία της προσπάθειάς του στα δύσκολα βουνά της Σλοβενίας και έτσι μας μίλησε για την πρώτη ημέρα του ταξιδιού του.

Ο Λευτέρης Παρασκευάς στη Σλοβενία

To Love Van στη Σλοβενία: 17 Αυγούστου, ημέρα 1η

«Μετά από ένα κουραστικό ταξίδι από την Αθήνα με προορισμό το Maribor της Σλοβενίας στις 16 Αυγούστου, παρέα με τον συνοδοιπόρο Μανώλη Αρμουτάκη (κινηματογραφιστή της προσπάθειας), αποφασίσαμε ότι με λίγες ώρες ύπνου θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε σχετικά και με άνεση την πρώτη ημέρα της διάσχισής μας» αναφέρει στο Newsbeast ο Λευτέρης Παρασκευάς.

«Γνωρίζοντας από τα μετεωρολογικά sites ότι ο καιρός στις 17 Αυγούστου από νωρίς το πρωί θα είναι βροχερός και άστατος και με την ελπίδα ότι δεν θα συμβεί αυτό σε εμάς, αποφασίσαμε να ξυπνήσουμε νωρίς με σκοπό να καταφέρουμε να κερδίσουμε ώρες με φως μιας και ήμασταν σίγουροι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον 12 ώρες συνεχόμενης κίνησης για να φτάσουμε στον προορισμό που είχαμε επιλέξει για το τελείωμα της πρώτης ημέρας» επισημαίνει.

«Επειδή όμως τα βουνά και ο καιρός έχουν τον πρώτο λόγο και εμείς τα υπολογίσαμε χωρίς τον ξενοδόχο, μια ξαφνική καταιγίδα στις 6 το πρωί καθυστέρησε την έναρξη της προσπάθειας για 2 ώρες. Κακήν κακώς με άστατο καιρό ξεκινήσαμε το οδοιπορικό μας για τα βουνά της χώρας από την πόλη του Maribor στις 8:00 πμ, καλά ντυμένοι και με τον απαραίτητο εξοπλισμό» προσθέτει ο εμπνευστής του Love Van, Λευτέρης Παρασκευάς.

Η πρώτη επαφή με το βουνό, η απόλυτη θέα και η κούραση που τελικά άξιζε τον κόπο

«Η πρώτη μας επαφή με το βουνό θα έλεγα ότι μας έριξε κατευθείαν στα βαθιά. Μεγάλη ανηφόρα, για σχεδόν 2 ώρες σε συνδυασμό με ψιλόβροχο και έντονη υγρασία. Φθάσαμε επιτέλους στην κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου της πόλης αποζημιώνοντας την προσπάθειά μας με την απόλυτη θεά και κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι παρ’ όλη την κούραση άξιζε τον κόπο» τονίζει ο Λευτέρης Παρασκευάς περιγράφοντας τις πρώτες ώρες της διαδρομής.

«Τα πρώτα 7 χιλιόμετρα περάσαν σχετικά εύκολα μιλώντας με τον Μανώλη για το παρελθόν μας και προσπαθώντας να υπολογίσουμε τι ώρα θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό. Τα επόμενα 17 χιλιόμετρα μας βρήκαν με γρήγορο βήμα να διασχίζουμε έως και τρία είδη δασών μαύρης Πεύκης, Σημύδας, Ελάτης και να μένουμε αποσβολωμένοι από την ομορφιά του τοπίου, τα πολλά τρεχούμενα νερά και την απίστευτη φύση» σημειώνει και συμπληρώνει: «Στο 24ο χιλιόμετρο μετά από συνεχόμενη κατάβαση στην κοίτη ενός ποταμού και ήδη 4,5 ώρες πορείας αποφασίσαμε για 30 λεπτά στάση. Βγάλαμε το ορειβατικό μας γκαζάκι, βράσαμε τον τραχανά μας σε συνδυασμό με λίγο ψωμί που είχε απομείνει από την προηγούμενη ημέρα. Κάναμε λουκούλλειο γεύμα. Η μισή ώρα πέρασε σαν να ήταν 5 λεπτά. Ο χρόνος γενικά στο βουνό περνάει γρήγορα και εμείς έπρεπε πια να τρέξουμε για να προλάβουμε κάποιο ανοιχτό καταφύγιο για να μας δεχτεί το βράδυ».

«Ο ρυθμός λόγο κούρασης αρχίζει να πέφτει. Έχει πάει πια απόγευμα και ανηφορίζουμε το τελευταίο βουνό που γνωρίζουμε ότι στην κορυφή του υπάρχει ένα καταφύγιο. Βροχή έντονη δυσχεραίνει την προσπάθεια μας αλλά εμείς συνεχίζουμε με το κεφάλι κάτω προς τα εκεί. 20:30 σχεδόν πια βράδυ, φτάνουμε στο καταφύγιο όπου ο υπεύθυνος του χώρου ετοιμάζονταν για να το κλείσει μιας και δεν υπήρχε κανείς πελάτης μέσα. Μας δέχτηκε με βαριά καρδιά, μας φίλεψε για βραδινό 5 φέτες ψωμί, μέλι, μαρμελάδα και μας έδωσε τα κλειδιά του δωματίου μας μαζί με του καταφυγίου, χαιρέτησε και έφυγε» σημειώνει ο Λευτέρης Παρασκευάς.

«Ο απολογισμός της πρώτης μας ημέρας ήταν 44 χιλιόμετρα, 2.400 θετική υψομετρική διαφορά σε 11 ώρες και 50 λεπτά. Κούραση, αγαλλίαση, ηρεμία, ικανοποίηση κάποια από τα συναισθήματα που τα καταφέραμε και είμαστε μέσα στο πρόγραμμά μας» αναφέρει κλείνοντας.

Φωτογραφίες: Emmanouil Armoutakis