Όσο έκπληξη κι αν προκαλεί σε κάποιον που έχει επισκεφτεί τη Ρόδο και έχει μαγευτεί από τη μεσαιωνική γοητεία της, υπάρχει ένας οικισμός στο νησί που θυμίζει περισσότερο Κυκλάδες, παρά Δωδεκάνησα, κάνοντας τους πάντες να αναρωτιούνται αν βρίσκονται όντως στον σωστό προορισμό!

Αυτός δεν είναι άλλος από τη γραφική και υπέροχη Λίνδο, με πολλούς να την αποκαλούν ακόμη και «Κυκλαδίτισσα της Ρόδου». Και όχι άδικα αν σκεφτεί κανείς ότι η εικόνα της παραπέμπει περισσότερο σε Κυκλάδες, παρά στο νησί των Ιπποτών.

Πρόκειται για τη γενέτειρα του Κλεόβουλου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας όπου στα χρόνια της διακυβέρνησής του (τον 6ο αιώνα π.Χ.) έφτασε στο απόγειο της ακμής της. Η Λίνδος, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 50 χλμ. από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, υποδέχεται τους επισκέπτες της αμφιθεατρικά χτισμένη.

Η είσοδος των αυτοκινήτων στον οικισμό απαγορεύεται, γι’ αυτό όσοι την προσεγγίζουν με το αυτοκίνητό τους, το αφήνουν στο δημοτικό πάρκινγκ, πριν τη στροφή που οδηγεί στην κεντρική πλατεία της Λίνδου.

Πεντακάθαρα σοκάκια με εντυπωσιακά καπετανόσπιτα -χρονολογούνται από τον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα, είναι χτισμένα από ντόπιους τεχνίτες και ξεχωρίζουν για την κατασκευή τους, τις αρμονικές αναλογίες, την απλή εσωτερική διακόσμηση και τη λειτουργικότητα τους- με χαρακτηριστικές βοτσαλωτές αυλές, όμορφες γραφικές γωνιές και εικόνες με πολύχρωμες βουκαμβίλιες, μαγαζάκια με τουριστικά είδη, νησιωτικά καφέ και ταβερνάκια συνθέτουν το υπέροχο «παζλ» της Λίνδου.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου με τα ερείπια του ναού της Αθηνάς Λινδίας, ο οποίος είναι χτισμένος τον 4ο αιώνα π.Χ., το διοικητήριο των Ιπποτών, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Λίνδος μαζί με την Ιαλυσό και την Κάμειρο, ήταν οι τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού.

Στη Λίνδο ανήκουν, επίσης, και δύο από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, αυτή του Αγίου Παύλου, λίγο έξω από το χωριό με το ομώνυμο εκκλησάκι, και η πρώτη (και μεγαλύτερη) που φέρει το όνομα του οικισμού.