Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία αρχαία θέατρα της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Αποτελεί ένα κόσμημα για την χώρα μας και σίγουρα αν δεν το έχεις επισκεφθεί, έχεις δει δεκάδες φωτογραφίες του. Ο λόγος, φυσικά, για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού δηλαδή το γνωστό σε όλους μας Ηρώδειο το αρχιτεκτονικό αριστούργημα χτισμένο στη νοτιοδυτική πλαγιά της Ακρόπολης των Αθηνών.

Ένα θέατρο της ρωμαϊκής περιόδου το οποίο, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, έχει τη δική του ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία μέσα στο χρόνο. Δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα «Globe and Mail», ως δεύτερο καλύτερο θέατρο του κόσμου. Έχει διακριθεί ως ένα από τα καλύτερα σημεία σε όλο τον πλανήτη για να παρακολουθήσει κανείς θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις. Και εμείς θα συμφωνήσουμε και θα το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Μπορείς να έχεις περάσει πολλές φορές κοντά του αλλά να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Το αρχαίο θέατρο των 1.800 ετών στην Αθήνα που χτίστηκε στη μνήμη μιας γυναίκας

Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού είναι στην πραγματικότητα το τρίτο, που κατασκευάστηκε στην αρχαία Αθήνα. Η κατασκευή του έγινε μετά το ωδείο του Περικλή, επίσης στη Νότια Κλιτύ αλλά και το ωδείο του Αγρίππα στην Αρχαία Αγορά το οποίο έγινε κατά τον 15ο αιώνα π.Χ. Πώς και γιατί, όμως αποφασίστηκε το όνομά του; Γνώριζες ότι η υλοποίηση της κατασκευής του έγινε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με κατασκευές άλλων δημοσίων κτηρίων και μνημείων; Το Ηρώδειο κατασκευάστηκε περί το 161 μ.Χ. (υπάρχουν αμφιβολίες για την ακριβή ημερομηνία με το εύρος να κινείται από το 161 έως το 174 μ.Χ.) με εντολή και δαπάνες του Αθηναίου Τιβέριου Κλαύδιου Αττικού Ηρώδη.

Το Ωδείο ήταν μια κατασκευή προς τιμήν της συζύγου του Ηρώδη, Ασπασίας Αννίας Ρηγίλλης, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ.. Θέλησε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την μνήμη της και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει ένα μνημείο άνω των 1.800 ετών πλέον που αποτελεί κόσμημα της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το οικοδόμημα αρχικά προοριζόταν για μουσικές εκδηλώσεις και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε Ωδείο. Μάλιστα θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει η ανέγερση ενός ωδείου μετά την κατάρρευση του Ωδείου που είχε κτιστεί στο κέντρο της αρχαίας αγοράς της Αθήνας από τον στρατηγό του Αυγούστου, τον Αγρίππα το οποίο αναφέραμε νωρίτερα αλλά και σε αντικατάσταση του ακόμα παλαιότερου Ωδείου του Περικλή, που είχε πυρπολήσει ο Σύλλας το 85 π.Χ..

Και πράγματι έτσι έγινε και σήμερα μπορούμε να θαυμάζουμε αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα της αρχαιότητας.

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού: Η αρχιτεκτονική ενός σπουδαίου οικοδομήματος της αρχαιότητας

Ο χώρος που προοριζόταν για το κοινό είχε 32 σειρές από μαρμάρινες κερκίδες ενώ η συνολική του χωρητικότητα μπορούσε να υποστηρίξει περίπου 5.000 θεατές. Ολόκληρο ήταν στεγασμένο με μια ξύλινη από κέδρο οροφή. Όπως συνέβαινε τυπικά στα θέατρα της ρωμαϊκής εποχής, η ορχήστρα του Ηρώδειου κατασκευάστηκε ώστε να έχει ημικυκλικό σχήμα. Το σκηνικό οικοδόμημα μπορούμε να δει κανείς ότι βρισκόταν υπερυψωμένο στο βάθος της σκηνής και είχε τρεις ορόφους. Μάλιστα οι δύο από αυτούς τους ορόφους διατηρούνται μέχρι σήμερα και φτάνουν σε ύψος τα 28 μέτρα.

Αυτό το κόσμημα της Αθήνας δυστυχώς υπέστη μέσα στους αιώνες πολλές καταστροφές, όπως συνέβη εξάλλου με πολλά μνημεία. Το αρχαίο θέατρο υπέστη τεράστια καταστροφή το 267 μ.Χ. από την επιδρομή των Ερούλων. Αυτοί ήταν που έκαψαν και κατέστρεψαν πολλά οικοδομήματα της αρχαίας Αθήνας, και δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Αυτό, δηλαδή που συνέβη σε άλλα αρχαία κτίσματα τα οποία είχαν υποστεί καταστροφές. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών και μέσα στο χρόνο το ωδείο εντάχθηκε στην οχύρωση της πόλης της Αθήνας.

Σήμερα βλέπουμε την εικόνα του μνημείου όπως αυτό άλλαξε και αναστηλώθηκε την περίοδο 1952-1953 με μάρμαρο Διονύσου.