«Χωρίς πυξίδα» κινούνται οι επιχειρηματίες που έχουν ξενοδοχεία και δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Συνδέουν κάθε προοπτική με την επανάληψη των αεροπορικών συνδέσεων καθώς μέχρι η αεροπορική αγορά να αποκτήσει έναν κάποιο ρυθμό κανείς δεν μπορεί να μιλάει για τουριστικό κύμα.

της Σταυρούλας Πεταλιού

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός μίλησε στο newsbeast.gr για τη χρονιά που κινδυνεύει να χαθεί αναλύοντας παράλληλα τους φόβους των ξενοδόχων και όσων εργάζονται στον κλάδο του τουρισμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια σαφή εκτίμηση για το εάν τελικά η χρονιά που διανύουμε έχει ολοκληρωτικά χαθεί καθώς μας λείπουν πολλά στοιχεία της εξίσωσης για να βγάλουμε συμπεράσματα» είπε.

Και συμπλήρωσε:«Το σημαντικότερο είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται από την εξάπλωση της νόσου. Μπορεί η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα να είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες αλλά τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.

Το θέμα στον τουρισμό είναι παγκόσμιο. Για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ είπε ”όχι” στα ταξίδια αναψυχής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στους Ευρωπαίους να μην κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι τους. Το τοπίο λοιπόν είναι δύσκολο».

Ραγδαία μείωση του τζίρου

Αναφερομένος στους επόμενους μήνες του έτους o πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, εξήγησε πως είναι σαφώς δύσκολοι και τόνισε: «Είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για το ότι διανύουμε μια κακή χρονιά. Θα πρέπει όμως να αντέξουμε. Να αντέξουμε μέχρι το περιβάλλον να αλλάξει. Ευχόμαστε πως οι μήνες μετά το καλοκαίρι θα είναι καλύτεροι και το ίδιο ελπίζουμε για την ερχόμενη χρονιά».

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός εξέφρασε τους φόβους των ξενοδόχων. Όπως τόνισε σε σχετική έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το πως βλέπουν την κατάσταση οι ενδιαφερόμενοι εκφράστηκε η άποψη πως τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. «Ο μισός τζίρος σίγουρα χάνεται. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξει αυτό, όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να αφήσουμε πίσω τον κορονοϊό και ξεχάσουμε τη φετινή χρονιά τόσο το καλύτερο» είπε.

Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις

«Οι μεγάλοι tour operators σε συντριπτική πλειοψηφία έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα. Μέχρι στιγμής είμαστε στον αέρα, στο μηδέν και είναι μεγάλη η ανασφάλεια στους επιχειρηματίες του κλάδου» εξήγησε.

Και πρόσθεσε:«Ευελπιστούμε τα θέματα υγείας να πάνε καλά σε παγκόσμιο επίπεδο έτσι ώστε να επιτρέψουμε στην κανονικότητα άμεσα και να ανοίξουν τα ξενοδοχεία με όποιους όρους καταφέρουν να ανοίξουν».

Σίγουρα χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στον κλάδο του τουρισμού

Τέλος ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος σχολίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για τον κλάδο του τουρισμού λέγοντας:

«Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής έχει λάβει μια σειρά μέτρων που είναι θετικά. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν και πρόσθετα τα οποία θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μην αναγκαστούν κάποιες να βάλουν λουκέτο».