Αν υπάρχει μια παριζιάνικη γειτονιά που δεν «χορταίνει» κανείς με μία μόνο επίσκεψη, αυτή σίγουρα είναι η Μονμάρτη. Χάρη στα αμέτρητα πλακόστρωτα σοκάκια, τα γραφικά μικρά εστιατόρια αριστερά, δεξιά και στο κέντρο και τα πραγματικά vintage καταστήματα όπου μπορείς να χαθείς για ώρες, η βόλτα στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού μοιάζει με επιστροφή στη δεκαετία του 1920.

Η Μονμάρτη, που κάποτε ήταν ανεξάρτητη κοινότητα, απορροφήθηκε από τα όρια της πόλης του Παρισιού το 1860, αλλά το χωριό στην κορυφή του λόφου διατήρησε πάντα μια ξεχωριστή αίσθηση του εαυτού του.

Το «χωριό» της Μονμάρτης

Η Μονμάρτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του 18ου διαμερίσματος του Παρισιού και είναι διάσημη για τις έντονες διαφορές της από το υπόλοιπο Παρίσι. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη πόλη, για παράδειγμα, εδώ εκπροσωπείται ελάχιστα έως καθόλου η αρχιτεκτονική του Hausmann.

Αντίθετα, υπάρχει μια ξεχωριστή αίσθηση «χωριού» που χάνεται γρήγορα σε όλη την πόλη.

Εξάλλου, εδώ θα βρείτε καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν «en plein air» (στο ύπαιθρο) στην Place du Tertre, αρκετά μικρά μουσεία και τους δρόμους όπου περιφέρονταν οι καλλιτέχνες που ζούσαν στην πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα.

Διάσημη για τη θρησκευτική, καλλιτεχνική και κατά καιρούς κακόφημη ιστορία της, τα εμβληματικά φανάρια, τα απότομα σκαλοπάτια και η πανοραμική θέα της γειτονιάς έχουν προσελκύσει με τη βουκολική γοητεία της τους Πικάσο, Ρενουάρ, Βαν Γκογκ και αθεράπευτα αφοσιωμένους γαλλόφιλους.

Πίσω από τις κύριες τουριστικές οδούς της γειτονιάς ανακαλύπτει κανείς μυστικούς κήπους, ρομαντικά μουσεία, ρετρό φωτογραφικούς θαλάμους και κουκλίστικα ξενοδοχεία, που σίγουρα θα του μείνουν αξέχαστα.

Ο γραφικός χαρακτήρας της περιοχής είναι ο λόγος για τον οποίο η Μονμάρτη στο Παρίσι αναφέρεται συχνά ως «χωριό της Μονμάρτης».

Από το 2021, το 18ο διαμέρισμα υπέβαλε την αίτησή του για την εγγραφή της Μονμάρτης στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Επισκεφθείτε τη Βασιλική Sacre-Coeur

Όταν σκέφτεστε τη Μονμάρτη, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας έρθουν στο μυαλό είναι η Sacre-Coeur. Και δεν έχετε άδικο. Από το ταπεινό της ξεκίνημα ως ένας παγανιστικός τόπος λατρείας, η βασιλική δεσπόζει σήμερα πάνω από το υπόλοιπο Παρίσι, προσφέροντας ασυναγώνιστη θέα στην πόλη και ένα ήσυχο μέρος για προσευχή.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, από όλες τις εκκλησίες, τις βασιλικές και τα άλλα εκκλησιαστικά κτίρια στο Παρίσι, η basilique, όπως ονομάζεται στα γαλλικά, είναι στην πραγματικότητα αρκετά σύγχρονη. Εξάλλου, το κτίριο κατασκευάστηκε από τις αρχές έως τα μέσα του 20ού αιώνα.