Ούτε λίγο ούτε πολύ, το 25% όλων των tweets που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, αποδίδοντάς τη σε προκατασκευασμένο επιστημονικό μύθο, προέρχονται από bots!

Αυτό μας λέει μια αδημοσίευτη ακόμα μελέτη του Brown University που εξασφάλισε ο «Guardian» και ξεψάχνισε το Twitter το 2017 για να δει από πού εκπορεύονται όλα τα fake news περί κλιματικής αλλαγής.

Το 1/4 λοιπόν όλων των αναφορών περί μύθου της κλιματικής αλλαγής προέρχονται από «μηχανάκια» που ελέγχουν κάποιοι και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Το Brown University μας λέει ακόμα στη μελέτη του για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στην κοινή γνώμη αυτή η γενικευμένη διακίνηση προπαγάνδας.

Τα bots είναι ο τρόπος να παριστάνεις τον πραγματικό χρήστη στα social media φτιάχνοντας προγράμματα που συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Τα bots χρησιμοποιούνται για να αυξάνουν τον αντίκτυπο ενός post, να μαζεύουν followers και να διαδίδουν πληροφορίες.

Οι ερευνητές του Brown University ανέλυσαν 6,5 εκατ. «τιτιβίσματα» και βρήκαν πως τα tweets για την άρνηση της κλιματικής αλλαγής επηρέασαν καθοριστικά την κοινή γνώμη, γενικεύοντας την άποψη πως όλα αυτά είναι ψέματα.

Τα bots ευθύνονται επίσης για το 38% των tweets περί «ψεμάτων της επιστήμης». Ακόμα και 25.000 tweets τη μέρα μοιράζονται τα bots, δημιουργώντας δεδικασμένα στη δημόσια σφαίρα.

Η μελέτη έριξε φως στο πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να θεωρούν μύθο την κλιματική αλλαγή, παρά την επιστήμη αλλά και τα ίδια τα φαινόμενα που ζούμε…