Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια των Ιαπώνων οι οποίο κατάφεραν να μεταφέρουν ενέργεια μέσω αέρος έρχονται οι αμερικανοί ερευνητές να μας εκπλήξουν και πάλι με την ασύρματη μετάδοση ενέργειας μέσω σημάτων Wi-fi σε μια κάμερα ασφαλείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του MIT Technology Review και του BBC, η κάμερα είχε τροποποιηθεί έτσι ώστε να είναι σε θέση να συλλέγει ενέργεια από υπάρχοντα σήματα Wi-fi στον περίγυρό της, να την αποθηκεύει και μετά να τη χρησιμοποιεί για να τραβήξει φωτογραφίες.

Το πείραμα ήταν ένα μεταξύ άλλων από Αμερικανούς ερευνητές που επιζητούν τρόπους για να χρησιμοποιηθεί το Wi-fi ως πηγή ενέργειας, ενώ η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνική εκτιμά ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο πλαίσιο του «Internet of Things».

Το σύστημα, γνωστό ως power-over-wi-fi, αναπτύχθηκε από τον Βάμσι Τάλα, διδακτορικό φοιτητά, και συναδέλφους του στο Sensor Systems Lab του University of Washington in Seattle.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ενέργεια που περιέχεται στα πανταχού παρόντα σήματα Wi-fi συχνά έφτανε κοντά στις τάσεις που απαιτούνται από πολλές συσκευές χαμηλής ισχύος. Ωστόσο, η περιοδικότητά τους δημιουργούσε πρόβλημα, καθώς εκπέμπονται σε διαφορετικές συχνότητες.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, η ομάδα τροποποίησε hotspots και routers έτσι ώστε να παράγουν «θόρυβο» όταν ένα κανάλι δεν χρησιμοποιείται για τη μετάδοση δεδομένων, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η ισχύς του σήματος παραμένει σταθερή και αν και χαμηλή είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει κάποια εξαρτήματα με ενέργεια. Επίσης, η παραγωγή θορύβου επηρέασε ελάχιστα τα data rates.

Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία ενός αισθητήρα θερμοκρασίας και μιας μικρής κάμερας σε απόσταση αρκετών μέτρων από ένα Wi-fi hotspot.

Η κάμερα συγκέντρωσε αρκετή ενέργεια από το Wi-fi και την αποθήκευσε σε έναν μετασχηματιστή που την έκανε να τραβά φωτογραφίες όταν ήταν πλήρως φορτισμένος. Ως εκ τούτου, ήταν σε θέση να συλλέγει αρκετή ενέργεια για να βγάζει μια φωτογραφία ανά 35 λεπτά.