Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Amazon, Τζεφ Μπέζος, πούλησε σχεδόν τρία εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας μέσα σε μόλις δύο ημέρες τον Ιούλιο, αποκομίζοντας περίπου 665,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η κίνηση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί μέρος ενός προγραμματισμένου σχεδίου πωλήσεων (γνωστού ως trading plan) που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στο 2024. Το σχέδιο προβλέπει ότι ο Μπέζος μπορεί να πουλήσει μέχρι και 25 εκατομμύρια μετοχές της Amazon μέχρι τον Μάιο του 2026 -μια στρατηγική που επιτρέπει σε μεγάλους μετόχους να ρευστοποιούν τμήμα των συμμετοχών τους σε βάθος χρόνου, περιορίζοντας παράλληλα τις κατηγορίες για «εσωτερική πληροφόρηση».

Όπως αναφέρει το CNBC, πριν από αυτή την τελευταία πώληση, ο Μπέζος είχε ήδη πουλήσει μετοχές αξίας περίπου 736,7 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη Ιουνίου. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να κατέχει περισσότερες από 900 εκατομμύρια μετοχές της Amazon -ποσοστό που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, με συνολική αξία συμμετοχής που αγγίζει τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι τελευταίες κινήσεις του, έρχονται σε μια περίοδο μεγάλων προσωπικών αλλαγών, καθώς ο Μπέζος πρόσφατα παντρεύτηκε τη σύντροφό του, Λόρεν Σάντσεζ, σε μια πολυτελή τελετή στη Βενετία, η οποία λέγεται ότι κόστισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια. Στον γάμο παρευρέθηκαν διάσημα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό κόσμο, όπως η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο Μπιλ Γκέιτς, η Όπρα Γουίνφρεϊ, μέλη της οικογένειας Καρντάσιαν και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Καταρρακτώδης καταιγίδα χάλασε το λαμπερό πάρτι του Τζεφ Μπέζος στη Βενετία

Παρότι ο Μπέζος αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon το 2021 -θέση που σήμερα κατέχει ο Άντι Τζέισι- παραμένει ιδιαίτερα ενεργός στο οικοσύστημα της εταιρείας και εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως πρόεδρος. Παράλληλα, ασχολείται εντατικά με άλλα projects, όπως η διαστημική εταιρεία Blue Origin και οι προσωπικές του επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η φιλανθρωπία και τα μέσα ενημέρωσης (π.χ. η Washington Post).

Οι πωλήσεις μετοχών από ιδρυτές εταιρειών τεχνολογίας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο -συνήθως εντάσσονται σε στρατηγικές διαφοροποίησης και ρευστοποίησης μέρους της περιουσίας τους. Ωστόσο, στην περίπτωση του Μπέζος, οι πωλήσεις γίνονται πάντα αντικείμενο προσοχής, λόγω του μεγέθους τους αλλά και της επιρροής που συνεχίζει να ασκεί στην Amazon και την αγορά συνολικά.

Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Μπέζος διατηρεί με διαφορά τη θέση του ως βασικός μέτοχος της Amazon, την οποία ίδρυσε το 1994 και μετέτρεψε από ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο σε έναν από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως.