Στην Ελλάδα ο άνθρωπος που κατάφερε να αλλάξει για πάντα τη μορφή και τη μοίρα του μπάσκετ είναι χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Γκάλης. Ωστόσο, παρόλο που ο πρώην παίκτης των Άρη και Παναθηναϊκού ήταν… διαστημικός άλλος έχει το απόλυτο ρεκόρ επίτευξης πόντων σε έναν αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος. Και είναι και αυτός Έλληνας.

Η χώρα μας, λοιπόν, έχει τον δικό της Γουίλτ Τσάμπερλεϊν ο οποίος σε ένα παιχνίδι στις 2 Μαρτίου 1962 είχε κάνει… πάρτι με 100 πόντους, ως παίκτης των Γουόριορς. Ο Έλληνας Τσάμπερλεϊν είχε πετύχει περισσότερους, για την ακρίβεια πολύ περισσότερους, δέκα χρόνια -και κάτι- παραπάνω από το εκπληκτικό επίτευγμα του θρυλικου Αμερικανού που είχε «βομβαρδίσει» τα αντίπαλα καλάθια.

Ο λόγος για τον Αριστείδη Μούμογλου, ο οποίος σκόραρε 145 πόντους σε έναν αγώνα, σαν χθες, 13 Ιουλίου του 1972, όταν ο Ηρακλής νίκησε με 172-94 τον ΒΑΟ. Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, αυτό είναι το απόλυτο ρεκόρ εντός ελληνικών συνόρων, με τον επόμενο να έχει σημειώσει σχεδόν τους μισούς.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη θέση έρχεται ο Παράσχος Τσάνταλης, ο οποίος με τον Πανελλήνιο στις 28 Μαρτίου 1971 είχε σημειώσει 73 πόντους. Μαζί του και ο «δράκος», Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος με τον Ιωνικός Νικαίας σημείωσε ίδιο αριθμό πόντων στις 24 Ιανουαρίου 1981. Μόλις τέταρτος είναι στη σχετική λίστα ο Γκάλης, ο οποίος με τον Άρη πέτυχε 62 πόντους στο ίδιο παιχνίδι.

Ο Αριστείδης Μούμογλου πήγε στον Ηρακλή το 1958 σε ηλικία 16 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, ο τότε προπονητής του «γηραιού», Άγης Κυνηγόπουλος, του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ανδρική ομάδα και την τριετία 1961-64 κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Κλήθηκε μάλιστα στην Εθνική στα 17 χρόνια του.

Το επόμενο διάστημα αφιερώθηκε στις σπουδές του στη Φαρμακευτική Σχολή και σχεδόν έβαλε… πάγο στην ενασχόλησή του με το μπάσκετ. Επανήλθε δριμύτερος το 1971 και μάλιστα στο τέλος εκείνης της χρονιάς αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Α΄Εθνικής με 654 πόντους. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα ενασχόλησής του με το άθλημα δεν άλλαξε φανέλα, φορώντας μόνο την κυανόλευκη.

Το ρεκόρ του Μούμογλου αμφισβητείται ακόμη και σήμερα. Πολλοί υποστηρίζουν πως είχε σημειώσει 143 και όχι 145 πόντους σε εκείνην την αναμέτρηση με τον ΒΑΟ. Για την ακρίβεια, αυτό που αμφισβητείται είναι το τελευταίο καλάθι που πέτυχε, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού είχε τελειώσει ο χρόνος. Γι’ αυτό, όμως, δεν ευθύνεται ούτε εκείνος, καθώς ήταν τ επίσημα στοιχεία, όπως και για το ότι ο αντίπαλος κατέβασε 18χρονους.