Η εκτός έδρας νίκη επί της Λαμίας και το 8×8 στο πρωτάθλημα έχει εκτοξεύσει τον ενθουσιασμό όλων στον Παναθηναϊκό, αφού η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς συνεχίζει χωρίς την παραμικρή βαθμολογική απώλεια και διατηρώντας το +6 από την ΑΕΚ, με το κλίμα να γίνεται τέλειο μετά τις ανακοινώσεις του Κώστα Μπακογιάννη για την έναρξη της δημοπράτησης του έργου για την κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό.

«Το 2026 θα βρίσκεται εδώ ένα σύγχρονο γήπεδο που θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του Παναθηναϊκού. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1,300 σουίτες, περισσότερες από 300 θέσεις πάρκινγκ και επτά καταστήματα. Το γήπεδο αυτό θα αντικατοπτρίζει τη δυναμική της Αθήνας. Θα προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο για να δουν τους αγώνες, αλλά και για να περιηγηθούν στον χώρο.

Ένα γήπεδο μ’ ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο. Βρίσκεται σ’ ένα ιστορικό τόπο και έχει θέα την Ακρόπολη. Ο προϋπολογισμός κατασκευής φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη. Ο Δήμος Αθηναίων δημοπρατεί ταυτόχρονα με ανοιχτό διαγωνισμό και τη μελέτη και την κατασκευή του γηπέδου. Σήμερα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο. Δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε. Εκκρεμεί δημοπράτηση των υποδομών, αλλά και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα.

Συγκεκριμένα, σε αυτό της τάφρου των 4 μέτρων το οποίο θα υπάρχει στο νέο γήπεδο. Μια τάφρος που θα μπορεί να κλείσει μελλοντικά, όπως είπε ο Μπακογιάννης, αν επιθυμεί κάτι τέτοιο η ΠΑΕ. Και όντως έτσι είναι, αν και είναι αμφίβολο το αν ο Παναθηναϊκός θα μπει στη διαδικασία να την κλείσει μελλοντικά.

Η μέλετη εφαρμογής δεν αλλάζει

Μακέτα γηπέδου στον Βοτανικό

Ο λόγος; Το γεγονός ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή η μελέτη που έγινε για το νέο γήπεδο. Πάνω σε αυτή τη μελέτη, άλλωστε, βασίστηκε τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο δήμος, ο οποίος και προχώρησε το θέμα του διαγωνισμού ώστε να υπάρξει ανάδοχος εταιρεία για το έργο. Θα είναι πολύ δύσκολο, επομένως, η πράσινη ΠΑΕ να προχωρήσει τώρα σε νέα μελέτη, η οποία ενδεχομένως μπορεί να μην συμπεριλάμβανε την τάφρο. Θα μπορούσε, δηλαδή, να μην προβλέπεται καν τάφρος μέσω μιας νέας μελέτης.

Στην Ελλάδα, όμως, όταν ένα έργο δείχνει να ξεκινάει, να μπαίνει στον σωστό δρόμο, δύσκολα τολμάει κάποιος να βάλει στοπ για να κάνει νέα μελέτη, γιατί δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα αρχίσουν πάλι όλες οι διαδικασίες άμεσα. Όλα δείχνουν, επομένως, ότι η τάφρος των 4 μέτρων θα υπάρχει… πάντα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, αφού μοιάζει απίθανο το να γίνει τώρα νέα μελέτη.