Η Τρίτη (12/7) ήταν μια ενδιαφέρουσα μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού η ΕΠΟ έκανε την πρότασή της για νέο αρχιδιαιτητή στη θέση του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, με τον Γιάννη Αλαφούζο να επιτίθεται σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για την ομοσπονδία και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ως πρόεδρος της Super League 1, να προτείνει στις ομάδες μια νέα θέση για τον Άγγλο αρχιδιαιτητή, η οποία τελικά εγκρίθηκε.

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται να υπάρχει δράση για να υπάρχουν διαφωνίες και ένταση. Δεν χρειάζεται, βασικά, ούτε καν να είμαστε μέσα στη σεζόν. Ακόμη και το καλοκαίρι, όταν όλοι ασχολούνται με τις μεταγραφές, στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τσακωθούν για θέματα του ποδοσφαίρου, όπως για παράδειγμα το ποιος θα είναι ο αρχιδιαιτητής ή το ποιες ομάδες ελέγχουν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ.

Όλα αυτά έγιναν σήμερα Τρίτη (12/7), με την ΕΠΟ αρχικά να προτείνει τον Άγγλο Στιβ Μπένετ για τη θέση του αρχιδιαιτητή, αντικαθιστώντας τον Κλάτενμπεργκ. Το γεγονός ότι το πρότεινε η ομοσπονδία, όμως, δεν σημαίνει ότι έγινε δεκτό με χαρά στη Super League. Αντιθέτως, στη συνεδρίαση της Λίγκας, ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Μαρινάκης, πρότεινε την παραμονή του Κλάτενμπεργκ στη θέση του αρχιδιαιτητή, έχοντας όμως και εναλλακτικό πλάνο: Να αναλάβει σύμβουλος της Super League σε θέματα διαιτησίας.

Μια πρόταση που βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία, αφού οι 10 από τις 14 ομάδες ψήφισαν «ναι». Έτσι, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η Λίγκα ανακοίνωσε ότι ο Κλάτενμπεργκ θα παραμείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο με νέο ρόλο, αν η ΕΠΟ επιμείνει για την αντικατάστασή του από την 1η Αυγούστου, όταν και λήγει το συμβόλαιό του.

«Αποφάσεις Δ.Σ. 12/7/2022

Κατά πλειοψηφία (10 ΠΑΕ υπέρ, 2 ΠΑΕ κατά, 2 ΠΑΕ επιφυλάχθηκαν), οι ΠΑΕ-Μέλη της Super League αποφάσισαν την πρόσληψη του κ. Mark Clattenburg ως Τεχνικού Συμβούλου και Εκπαιδευτή Διαιτησίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δομή της επαγγελματικής διαιτησίας, διατηρώντας τις αρμοδιότητές του για λογαριασμό της Super League, εφόσον δεν παραμείνει ως επικεφαλής της ΚΕΔ, θέση την οποία στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ. της Super League.

Ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Super League για την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων με τηλεοπτικούς παρόχους, για την υλοποίηση της Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων, από την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από την αναπλ. πρόεδρο του Δ.Σ. και στελέχη ΠΑΕ-Μελών της Super League θα επεξεργαστεί, το συντομότερο δυνατόν, το στρατηγικό σχεδιασμό για την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της διαιτησίας, την εγκαθίδρυση συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας και την εν γένει θεσμική ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Αλαφούζος κατά ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Ο Γιάννης Αλαφούζος

Πριν βγει η ανακοίνωση, πάντως, δεν έλειψε, όπως προαναφέρθηκε, η ένταση. Μια ένταση που προέκυψε επειδή δεν υπήρχε ομόφωνο «ναι» για τον Κλάτενμπεργκ, αλλά υπήρξαν τέσσερις ομάδες που ήταν αντίθετες. Από αυτές τις τέσσερις, στο στόχαστρο βρέθηκαν οι δύο: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (Βόλος και Λαμία οι άλλες δύο). Και βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτά τα δύο κλαμπ ελέγχουν την ΕΠΟ.

«Μένω άναυδος με αυτά που ακούω. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ ελέγχουν το ΔΣ της ΕΠΟ. Είναι δυνατόν να δεχόμαστε ένα καπέλο από την ΕΠΟ; Λίγα λεπτά πριν το συμβούλιο; Εμείς θα πούμε τι θα γίνει και κανείς άλλος», ήταν τα λόγια του προέδρου του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήταν υπέρ της πρότασης Μαρινάκη για παραμονή Κλάτενμπεργκ.

Επίθεση ΑΕΚ σε Κλάτενμπεργκ

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ

Γενικά, πάντως, αυτή η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Super League μόνο ήρεμη δεν ήταν, αφού οι τόνοι υψώθηκαν και από την πλευρά της ΑΕΚ. Όχι κατά των ομάδων που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής του Άγγλου, όμως, αλλά κατά… του ίδιου του Άγγλου. «Λέμε “όχι” στην παραμονή Κλάτενμπεργκ, που ολοκλήρωσε μία άκρως αποτυχημένη θητεία. Ο… διπλο-τριπλοθεσίτης Κλάτενμπεργκ δεν βοήθησε την ελληνική διαιτησία να παρουσιάσει καμία πρόοδο, δεν ανέδειξε ούτε έναν νέο διαιτητή, δεν είδαμε κανένα βήμα μπροστά, επί θητείας του. Κι όλα αυτά με μισθό 500.000 ευρώ», ήταν το σχόλιο των ανθρώπων της Ένωσης κατά τη συνεδρίαση της Λίγκας.

Μια… όμορφη ατμόσφαιρα, δηλαδή, με τη συνέχεια να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ΕΠΟ και Super League 1 φαίνεται πως οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση…