Η είσοδος του VAR έφερε αλλαγές στο ποδόσφαιρο, αλλά οι διεθνής ομοσπονδίες δεν μένουν σε αυτό και θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο την τεχνολογία. Όπως, δηλαδή, κάνει η FIFA, η οποία δοκίμασε σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων το αυτοματοποιημένο οφσάιντ και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην καθιέρωσή του, με στόχο να μη χάνεται άσκοπα χρόνος.

Από τη στιγμή που μπήκε το VAR, όπως λέει και ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ο υπεύθυνος διαιτησίας της παγκόσμιας ομοσπονδίας, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο πλέον το να υπάρξει κάποιο μεγάλο διαιτητικό λάθος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως υπάρχουν μόνο θετικά.

Αυτή η αναμονή, για παράδειγμα, μέχρι να δει ο διαιτητής τη φάση και να πάρει την απόφασή του, δεν αρέσει σε κανέναν. Ούτε στους οπαδούς, ούτε στους παίκτες, ούτε στους προπονητές. Πάνω σε αυτό το θέμα, λοιπόν, δούλεψε η FIFA, η οποία είχε προειδοποιήσει για αλλαγές. Το είχε κάνει, συγκεκριμένα, μέσω του Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος είναι πλέον ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Η δοκιμή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Αυτός ήταν που είχε προαναγγείλει το αυτοματοποιημένο οφσάιντ, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον αγώνα Αλ Τζαζίρα – Πιαρέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Τι είναι, όμως, το αυτοματοποιημένο οφσάιντ; Είναι μια εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα για να παρουσιάσει τους ποδοσφαιριστές. H FIFA ισχυρίζεται πως θα βελτιώσει την ακρίβεια του σημείου λακτίσματος χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα κάμερας, ενώ ο σκελετός ενός παίκτη θα μοντελοποιηθεί για να εντοπίζεται ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση.

Και αφού θα συμβαίνει αυτό, δεν θα χάνεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί αν υπάρχει ή όχι οφσάιντ σε κάποια φάση.