Ο επικεφαλής της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φριτς Κέλερ, παραιτήθηκε σήμερα, μετά από μια διαμάχη για ένα ναζιστικό σχόλιο που απεύθυνε σε έναν εκ των αντιπροέδρων της DFB, Ράινερ Κοχ.

Ο Κέλερ, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία τον Σεπτέμβριο του 2019, δήλωσε: «Ανακοίνωσα ότι αποχωρώ από τη θέση του προέδρου, γνωρίζοντας ότι είναι απαραίτητη μία επανεκκίνηση». Την περασμένη εβδομάδα είχε κάνει γνωστό ότι θα παραιτηθεί, μετά τη σημερινή ακρόαση στην DFB.

«Με αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη για τον εκτροχιασμό μου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 23ης Απριλίου», τόνισε.

Ο Κέλερ αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρο Κοχ, έναν αστικό δικαστή, ως «Φράισλερ», μια αναφορά στον διάσημο ναζί δικαστή, Ρόναλντ Φράισλερ, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βάνζεε του 1942, όπου οι επικεφαλής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος καθόρισαν το σχέδιο «τελικής λύσης» για την εξόντωση των Εβραίων.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της DFB είπε ότι η παραίτησή του δεν θα λύσει τα τρέχοντα προβλήματα της Ομοσπονδίας και πως η ανάγκη αλλαγής ήταν επείγουσα, καθώς ο ίδιος είχε συντρίψει «αντίσταση και τείχη» στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει τον οργανισμό με περισσότερα από επτά εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη.

«Η DFB πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητά της», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Οι αλλαγές πρέπει να είναι ένα σημαντικό, απαραίτητο μέρος της βραχυπρόθεσμης ατζέντας της DFB».

Επίσης, θα αποχωρήσει ο γενικός γραμματέας, Φρίντριχ Κούρτιους, με τον Κοχ να παραμένει προσωρινός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι, και ο προκάτοχος του Κέλερ, Ράινχαρντ Γκρίντελ, «αμαυρώθηκε» από σκάνδαλο, καθώς αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2019, αφού δέχτηκε ένα πολυτελές ρολόι ως δώρο από έναν Ουκρανό επιχειρηματία.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2024.