Η πόλη του Μάντσεστερ χωρίζεται στα… δύο. Από τη μία η Γιουνάιτεντ και από την άλλη η Σίτι. Αν νομίζετε ότι ντέρμπι τεράστιου μίσους υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, κάνετε λάθος!

Με αφορμή το σημερινό ντέρμπι του Μάντσεστερ στο «Σίτι οφ Μάντσεστερ», θα σας θυμίσουμε μερικές ιστορίες που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των Άγγλων και μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο το μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο Νησί ένταση δεν υπάρχει μόνο στην κερκίδα, αλλά πολύ περισσότερο στον αγωνιστικό χώρο.

Η αρχή του ντέρμπι!

Το πρώτο ματς μετράται στις 12 Νοεμβρίου του 1881, όταν η Σίτι λεγόταν τότε Γουέστ Γκόρτον και η Γιουνάιτεντ, Νιούτον Χιθ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν με 3-0 και τότε η ιστορία του ντέρμπι του Μάντσεστερ ξεκίνησε…

Έχασε το πόδι του από τάκλιν!

Πάντως, η μεγάλη αντιπαλότητα άρχισε τα σύγχρονα χρόνια, με ένα πρώτο δείγμα να δίνεται την δεκαετία του ’70! Τον Δεκέμβρη του 1970 σε ένα «ευέξαπτο» ντέρμπι, ο Τζορτζ Μπεστ έσπασε το πόδι του Γκλιν Παρντόε. Η σοβαρότητα του τραυματισμού ήταν τόσο μεγάλη, που είχε ως αποτέλεσμα ο αμυντικός της Σίτι να χάσει το πόδι του.

Αρνήθηκαν να αποβληθούν!

Το πρώτο ντέρμπι για τη σεζόν 1973-74 ήταν ιδιαίτερα σκληρό, αλλά έμεινε στην ιστορία για τις αποβολές του Μάικ Ντόιλ και του Λου Μάκαρι. Οι δύο παίκτες αντίκρισαν την κόκκινη κάρτα, αλλά αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο. Αποτέλεσμα; Ο διαιτητής να διακόψει τον αγώνα και να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια μέχρι οι δύο ποδοσφαιριστές να δεχτούν την αποβολή τους. Το ματς έληξε 0-0 χωρίς να διεκδικεί δάφνες ποιότητας.

Τα χρωστούμενα του Ρόι Κιν

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Σίτι, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι μόνο θέμα μίσους στις κερκίδες, αλλά πολύ περισσότερο στο χορτάρι. Ο Ρόι Κιν στις 27 Σεπτεμβρίου του 1997, σε παιχνίδι της Γιουνάιτεντ με τη Λιντς, είχε υποστεί ρήξη χιαστών μετά το σκληρό μαρκάρισμα που έκανε στον Χάαλαντ, με τις τάπες του Ιρλανδού να κολλούν στο έδαφος. Ο παίκτης της Λιντς δεν κατάλαβε τη σοβαρότητα του τραυματισμού και πήγε πάνω από τον Κιν που σπάραζε στο έδαφος και του ζητούσε να σηκωθεί.

Ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ δεν ξέχασε το περιστατικό και όταν ο Χάαλαντ φόρεσε τη φανέλα της Σίτι και πήγε στις 21 Απριλίου του 2001 στο «Ολντ Τράφορντ», ο Ρόι Κιν τον έστειλε να κρεμάσει πολύ σύντομα τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Χάαλαντ πριν από την έναρξη του ματς και στην καθιερωμένη χειραψία έδωσε το χέρι του, αλλά ο Κιν χαιρέτησε μόνο τον μικρό που συνόδευε τον άσο της Σίτι.

Στον αγωνιστικό χώρο ο Κιν βρήκε την ευκαιρία και πήρε το… αίμα του πίσω, όταν σε μια φάση στο κέντρο έκανε δολοφονική προβολή στο γόνατο του Χάαλαντ που ουσιαστικά δεν ξανά έπαιξε ποδόσφαιρο. Μάλιστα, ο Κιν πήγε από πάνω από τον μέσο της Σίτι και του φώναξε. Ο Ιρλανδός απλά τιμωρήθηκε με πέντε αγωνιστικές και 250.000 λίρες πρόστιμο.

«Πάρε αυτή ρε»!

Ο μέσος της Γιουνάιτεντ μετά από χρόνια δεν έκρυψε πως έκανε επίτηδες το μαρκάρισμα, καθώς το έγραψε στην αυτοβιογραφία του: «Περίμενα αρκετό καιρό αυτό τον αγώνα. Είχα σκοπό να τον χτυπήσω. Τον χτύπησα σκληρά, αλλά ήθελα να πονέσει όσο περισσότερο γίνεται. Η μπάλα είχε φύγει από το πόδι του και έκανα το τάκλιν εσκεμμένα. Τον χτύπησα δυνατά. Πάρε αυτή ρε! Και μη σταθείς ποτέ ξανά από πάνω μου μυξοκλαίγοντας για ψεύτικο τραυματισμό. Δεν περίμενα καν για την κόκκινη. Γύρισα από την άλλη μεριά και κατευθύνθηκα προς τα αποδυτήρια. Ακόμα και στα αποδυτήρια μετά, δεν ένιωσα καμία ενοχή για αυτό που έκανα. Πήρα την ανταμοιβή μου και η κίνησή μου μπορώ να πω ότι ήταν μία κίνηση οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Υποβιβασμός από τον… πρώην που δεν πανηγύρισε!

Σίγουρα κάτι που δεν θα ξεχάσουν ποτέ στη Γιουνάιτεντ είναι ο υποβιβασμός που προήλθε από γκολ παίκτη της Σίτι και μάλιστα με τακουνάκι. Οι «κόκκινοι διάβολοι» με νίκη θα παρέμεναν στην κατηγορία αλλά έπειτα από 80 λεπτά παιχνιδιού δεν υπήρχε σκορ. Τότε ο Φράνσις Λι έκανε τη διείσδυση και πάσαρε στη μικρή περιοχή, όπου βρισκόταν ο Ντένις Λο και με τακουνάκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο Λο ήταν πρώην παίκτης της Γιουνάιτεντ και δεν πανηγύρισε το γκολ όταν όλοι οι συμπαίκτες του έσπευσαν να τον συγχαρούν.

Στο τέλος της αναμέτρησης ο Λο έκανε δηλώσεις για το τέρμα που πέτυχε: «Σπάνια είχα νιώσει τόση κατάθλιψη στη ζωή μου όταν πέτυχα το γκολ. Σημείωσα ένα τέρμα που τελικά θα ευχόμουν να μην το είχα κάνει». Ο παίκτης αμέσως έγινε αλλαγή και δεν έπαιξε ποδόσφαιρο επιπέδου ξανά.

50% Σίτι–50% Γιουνάιτεντ

Η πόλη είναι χωρισμένη στα δύο και όπως αναφέρουν οι Άγγλοι δεν υπερέχει καμία ομάδα. Το 50% των οπαδών της Σίτι είναι από την Ανατολή και το άλλο μισό της Γιουνάιτεντ από τη Δύση, αλλά και από όλα τα μέρη του κόσμου. Οι φήμες, πάντως, αναφέρουν πως το Μάντσεστερ ανήκει στη Σίτι.

Τατουάζ του Ρούνεϊ από οπαδό της Σίτι

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα αποχωρήσει από το «Ολντ Τράφορντ» και τα σενάρια τον έστελναν στη Σίτι. Ενας οπαδός των «σίτιζενς» θέλοντας να προλάβει τα γεγονότα «χτύπησε» tattoo του Άγγλου επιθετικού και τώρα χτυπάει το κεφάλι του στον… τοίχο.

Ο… προδότης και μεσσίας Τέβες!

Ο Κάρλος Τέβες λατρεύτηκε σαν θεός στο «Ολντ Τράφορντ». Στο τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ όλο το γήπεδο φώναζε ρυθμικά το όνομά του. Λίγες μέρες αργότερα ο Αργεντινός πήρε μεταγραφή για τη Σίτι, με τους «πολίτες» να του έχουν φτιάξει ένα πανό που έγραφε «Welcome to Manchester»!


Η βεντέτα με τον Νέβιλ

Από τον αγωνιστικό χώρο δεν λείπουν και οι άσεμνες χειρονομίες. Στον πρώτο ημιτελικό του League Cup Αγγλίας, ο Τέβες πανηγύρισε έξαλλα το γκολ που πέτυχε στην πρώην ομάδα του και ισοφάρισε το ματς. Συγκεκριμένα ο Αργεντινός έκανε τη χειρονομία «πολύ μιλάς, κλείσε το στόμα σου», με αποδέκτη τον Γκάρι Νέβιλ. Ο Άγγλος αμυντικός απάντησε με βρισιές και με μια χειρονομία (σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο της παλάμης του). Ο Τέβες… μίλησε ξανά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έκανε το 2-1 και σε σπριντ προς τον πάγκο της Γιουνάιτεντ έβαλε τα χέρια του πίσω από τα αυτιά του, κάνοντας ότι δεν ακούει!

Νέβιλ vs Σμάιχελ

Γκάρι Νέβιλ και Πίτερ Σμάιχελ είχαν άψογη συνεργασία όταν ο Άγγλος μεσουρανούσε στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Δανός πορτιέρο κατέβαζε τα… ρολά. Όταν όμως ο Σκανδιναβός άλλαξε ομάδα, αλλά όχι και πόλη, τα πράγματα άλλαξαν. Η κάμερα έπιασε τον διεθνή τερματοφύλακα να δίνει το χέρι στον Νέβιλ, αλλά όταν αυτός γύρισε να δει ποιος είναι αρνήθηκε να τον χαιρετήσει.

Ποιο ντέρμπι;

Αν νομίζετε πως στην Ελλάδα υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε δύο ομάδες είστε γελασμένοι. Αντιπαλότητα στη χώρα μας υπάρχει μέσα από τις εφημερίδες, αλλά δεν έχουμε δει σε κανένα επίσημο σάιτ ΠΑΕ να κάνει λόγο για «ποιο ντέρμπι;». Αυτό συνέβη στην Αγγλία και συγκεκριμένα το Σάββατο, στην ιστοσελίδα της Γιουνάιτεντ ανέβηκε άρθρο που έγραφε: «Derby? What derby?», δείχνοντας για άλλη μια φορά την αντιπαλότητα των δύο ομάδων.

Πηγή: gazzetta.gr