Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασε σήμερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Όπως τόνισε, ο νόμος «κινείται σε μία κατεύθυνση σωστή και ορθολογική». Επίσης, ανέλυσε τις βασικές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τους προπονητές, τις Ομοσπονδίες, καθώς και τους ταραξίες.

«Ο νέος αθλητικός νόμος έρχεται για να λύσει διάφορα ζητήματα στον αθλητισμό και να βάλει τάξη σε θέματα που ταλανίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θέματα που δημιουργούν ανισότητες και έλλειμμα ελέγχου. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σε ένα αναρρύθμιστο περιβάλλον να περάσουμε στην επόμενη μέρα, βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Όχι να ακούγεται όμορφο στα αυτιά, αλλά να έχει αποτέλεσμα. Σκοπός του νόμου είναι να μην ακούγεται στα αυτιά όμορφο, αλλά να παράγει αποτέλεσμα», τόνισε στην εισαγωγή του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για την Επιτροπή Επαγγελματισμού, είπε: «Στόχος είναι να έχει μια Ανώνυμη Αθλητική Εταιρεία την σωστή μορφή, ώστε να συμμετέχει σε κατηγορίες. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να ρυθμίσουν ένα γκρίζο περιβάλλον. Το πλαίσιο που υπήρχε, είδαμε στην πράξη ότι δεν μπορούσε να δουλέψει. Είναι όλοι εξαιρετικοί επιστήμονες, αλλά το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν τους έδινε τα εργαλεία να δουλέψουν. Η επιτροπή θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, χωρίς φορολογικά ή τραπεζικά απόρρητα.

Υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα δεδομένα και τις αποφάσεις, έλεγχος σε κάθε στάδιο, προέλευσης των χρημάτων, η δυνατότητα επιβολής προστίμων με τη νέα δομή. Είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μια νέα εποχή ουσιαστικού ελέγχου, λειτουργίας και λόγου ύπαρξης αυτής της επιτροπής. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ από την απουσία ελέγχου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Επιτροπή δεν ελέγχει πλημμελώς λόγω δικής της ευθύνης, αλλά λείπουν τα εργαλεία».

Αναφορικά με το πρόστιμο των ΠΑΕ και αν το κράτος θα αποβάλλει ομάδες, τόνισε: «Από το πρωτάθλημα δεν σε βγάζει ο νόμος, αλλά η διοργανώτρια αρχή. Η άδεια από την ΕΑΑ είναι προαπαιτούμενο. Εάν η διοργανώτρια αρχή δεν το λάβει υπόψη, τότε επιβάλλεται πρόστιμο υψηλότατο, που ουσιαστικά είναι απαγόρευση συμμετοχής, διότι συνιστά οικονομική καταστροφή. Το πρόστιμο ανέρχεται από 100.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ ανά αγώνα. Δηλαδή αν πάρουμε το μικρότερο πρόστιμο η κάθε ομάδα θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατ. ευρώ. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλήθος κυρώσεων και στο τέλος να μην μπορεί κανείς να επιβάλλει καμία τιμωρία. Αν δεν είναι σύννομη μια ΠΑΕ, θα παίζει, αλλά θα πληρώνει».

Αναφορικά με τους προπονητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε: «Πρώτη φορά εισάγεται το μητρώο των προπονητών και εκπαιδευτών, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης, αθλητής ή αθλούμενος να γνωρίζει ποιος θα τον προπονήσει. Υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση με τρεις κατηγορίες. Η χαμηλότερη κατηγορία αφορά τους αποφοίτους των ΙΕΚ, η δεύτερη αποφοίτους ΙΕΚ με συγκεκριμένη περίοδο επαγγελματικής εμπειρίας και παρακολούθησης των μαθημάτων των ΣΕΦΑΑ. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απόφοιτους. Ανάλογα με την εμπειρία και την προϋπηρεσία ένας προπονητής θα μπορεί να ανεβαίνει κλίμακα.

Για πρώτη φορά ένας σπουδαστής που τελειώνει θα γνωρίζει που θα μπορέσει να εργαστεί. Για τους απόφοιτους που έχουν πάρει ήδη πτυχίο, θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο της ΕΠΟ και θα πάρουν πτυχίο UEFA B. Το τελικό αποτέλεσμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα και το κυριότερο σταματάμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Χωρίς να ξέρεις ποιος είναι αυτός που σε προπονεί. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο διαύγειας και κατοχύρωσης επαγγελματικής αποκαταστάσης. Θα υπάρχουν σαφείς κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του προπονητή παράνομα».

Για τα γυμναστήρια, τόνισε: «Προχωράμε σε εξορθολογισμό των κτιριακών προαπαιτουμένων των γυμναστηρίων. Το 80% λειτουργεί χωρίς άδεια, πλέον θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο. Ο επιστημονικός τους υπεύθυνος θα πρέπει να είναι απόφοιτος ΣΕΦΑΑ, για να τελειώσουμε με τα φαινόμενα ενοικιαζόμενων αδειών. Μπαίνει για πρώτη φορά η έννοια της δυναμικότητας των γυμναστηρίων».

Σχετικά με τις Ομοσπονδίες, σημείωσε: «Ο έλεγχος των Ομοσπονδιών περνάει στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα ανεχθούμε ξανά διασπάθιση ούτε ενός ευρώ δημόσιου χρήματος, ούτε θα ξαναζήσουμε φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των μειοψηφιών, δεν θα φιμώνονται, θα έχουν λόγο, δικαιώματα κι εκπροσώπηση. Στις εκλογές θα υπάρχει είτε ενιαία λίστα, είτε ψηφοδέλτια, εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια, η δική μας πρόταση είναι το όριο να είναι στο 42% κι από κει και πάνω απλή αναλογική, αν και αυτό είναι ακόμα προς διαβούλευση. Έτσι, κατοχυρώνεται το συνταγματικό δικαίωμα και το κεκτημένο».

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Αθλητισμού, αναφέρθηκε στις θητείες των ανθρώπων των Ομοσπονδιών που έχουν θέση ισχύος (πρόεδρος, γενικός γραμματέας και ταμίας): «Θα υπάρχουν πλαφόν στις θητείες. Θα μπορούν να είναι δύο διαδοχικές θητείες και 4 γενικότερα. Αυτό το μέτρο θα αφορά τους προέδρους, γενικούς γραμματείς και ταμίες που έχουν θέση ισχύος και μπαίνει η υπογραφή τους. Όχι όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου».

Παράλληλα, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι θα υπάρχει ποσόστωση φύλλου 30% στο εκλεγμένο σώμα των ομοσπονδιών και ξεκαθάρισε ότι θα καταργηθεί η ψήφος κατ’ αντιπροσώπου.

Για τους ταραξίες στα γήπεδα, υπογράμμισε: «Με την άσκηση ποινικής δίωξης μπορεί ο εισαγγελέας να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και όχι με την έκδοση της απόφασης. Δημιουργείται δικλείδα ασφαλείας για όσους θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο. Αν κάποιος παραβεί τους όρους αυτούς υπάρχουν ποινικές κυρώσεις, όπως και για τους γονείς των ανηλίκων. Θεσπίζουμε ποινικές κυρώσεις για τους υπεύθυνους ασφαλείας των αγώνων, μέχρι και απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους».

Τέλος, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «αλλάζει το καθεστώς στην Ελληνική παραολυμπιακή Επιτροπή και πλέον όλα τα μέλη στο Δ.Σ. θα είναι αιρετά, πλην του υπεύθυνου από τη ΓΓΑ και αυτού, που ορίζεται από τον αρμόδιο υφυπουργό».